Regândirea străzii 13 Decembrie pe baza principiilor planificării multimodale a transportului urban

Am văzut în articolul „Brașovul are nevoie de o viziune pe termen lung în planificarea multimodală a transportului urban” ce este planificarea multimodală a transportului urban cu ajutorul unui specialist, Stelian Țârulescu, Conferențiar doctor inginer la Departamentul de Autovehicule și Transporturi din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică a Universității Transilvania din Brașov.

Brașovul are nevoie de o viziune pe termen lung în planificarea multimodală a transportului urban

Brașovul este un exemplu de oraș în care planificarea stradală a fost făcută în interesul utilizatorilor de vehicule personale. Schimbările începute în deceniile trecute au avut ca intenție creșterea capacității de trecere și fluidizarea traficului rutier. Una dintre soluțiile recente adoptate a fost creșterea numărului de benzi pe unele dintre arterele principale ale metropolei. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Strada 13 Decembrie.

Pe baza planificării multimodale în cadrul transportului urban, Stelian Țârulescu înaintează o propunere de amenajare a străzii 13 Decembrie.

În ciuda creșterii capacității de trecere a arterei, problemele rămân aceleași la orele de vârf. Spațiul necesar amenajării benzilor a fost cedat de către zonele verzi și pasajele pietonale. Astfel, la momentul actual, Strada 13 Decembrie are trei benzi pe sensul de circulație între intersecția cu Strada Zaharia Stancu și pasajul de cale ferată din zona Făget.

Nu există benzi dedicate pentru mijloacele de transport public, iar benzile pentru bicicliști și pasajele pietonale nu sunt amenajate conform legislației și recomandărilor Uniunii Europene.

Pentru a avea o organizare multimodală a spațiului stradal ar trebui să avem următoarea structură, pentru fiecare sens de circulație:
1. Trotuar pietonal – minimum 4,70 metri;
2. Pistă de bicicliști – minimum 1,50 metri;
3. Ca și recomandare, în cazul în care există spațiu suficient – o zonă de acces multimodal (stații de autobuz, rasteluri biciclete, spații de staționare a vehiculelor, zone verzi etc.) – minimum 2,40 metri;
4. Bandă dedicată pentru transportul public – minimum 3,50 metri;
5. Bandă pentru restul categoriilor de utilizatori.

În imaginea cu modul de organizare multimodal se poade vedea regândirea spațiului pe sensul de mers dinspre Făget spre intersecția cu strada Zaharia Stancu, care conține un trotuar, o pistă pentru biciclete, o bandă dedicată transportului public și o bandă pentru vehicule personale. Același mod de organizare vine replicat și pe celălalt sens de mers.

Având în minte exemplul străzii 13 Decembrie, cu planificarea multimodală a transportului urban putem regândi toate străzile din Brașov.

Câteva precizări la final, oferite tot de Stelian Țârulescu:

Creșterea mobilității la nivel național contribuie la necesitatea adoptării strategiilor de transport eficient, modern și curat, utilizând expertiza oferită de autoritățile locale, mediul privat și mediul universitar.

Strategiile aplicabile în sectorul privat se bazează pe încurajarea utilizării transportului public în zonele urbane, utilizarea (în limita posibilităților) a combustibililor alternativi și introducerea pe piață (treptat) a autovehiculelor hibride și a celor electrice.

Strategiile aplicabile la nivelul sistemelor de transport public din zonele metropolitane trebuie să țină cont de caracteristicile regiunii unde sunt implementate, de necesitățile utilizatorilor rețelelor de transport, de dezvoltarea zonei (demografică, rezidențială, socio-economică, industrială și turistică) și de legislația în vigoare.

Obiectivele principale urmărite prin optimizarea sistemelor de transport și a parcurilor de vehicule sunt: reducerea poluării la nivelul zonelor urbane; creșterea gradului de mobilitate; creșterea calității activității de transport (implicit a calității vieții populației); transformarea metropolelor în orașe inteligente.

Sursa foto: Stelian Țârulescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.