Referendumul local pentru demiterea primarului comunei Dumbrăvița nevalidat la o prezență de 25,59%. USR îl acuză pe primarul Popa Zachiu că a împiedicat oamenii să meargă la vot

Duminică a avut loc referendumul local pentru demiterea primarului comunei Dumbrăvița, județul Brașov. Conform rezultatului, referendumul nu a fost validat, prezența fiind de 25,59%, sub pragul necesar de 30%.

Cu toate acestea, referendumul de la Dumbrăvița setează un exemplu în politica românească, fiind primul referendum local pentru demiterea unui primar.

Rezultatele pe scurt:

Prezență – 25,59%
Numărul de buletine de vot primite pentru a fi întrebuințate – 4500
Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ – 988 (95,46%)
Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ‘NU’ – 47 (4,54%)
Numărul voturilor nule – 10
Numărul voturilor contestate – 0

Am urmărit evoluția acestui referendum încă de la început, de la strângerea semnăturilor și am văzut cum s-au poziționat părțile. Vorbim de inițiatori – USR și de cei care s-au „apărat” – PNL. În articolul din 18 iunie puteți găsi informațiile și puteți vedea mișcările făcute de fiecare parte.

Un lucru este cert, oamenii care lucrează în instituțiile publice au un înțeles al lor cu privire la cum ar trebui să se întâmple lucrurile, au o reacție întârziată și de cele mai multe ori sunt lipsiți de transparență. Asta nu poate să ne arate decât că există o lume a funcției publice controlată politic, o administrație care nu are nicio treabă cu interesul public și cu nevoile plătitorilor de taxe.

Pe lângă lumea aceasta este și populația, care răspunde la condiționările celei dintâi, cu o rațiune redusă, care nu știe să practice democrația. Și aici vorbesc de slaba participare la vot, pe care o știm din anii trecuți, atât la alegerile naționale, cât și la cele locale. Nici atunci când vine vorba de interesul direct al comunității, oamenii nu par a se deranja. Vedem referendumurile de la Dumbrăvița și cel trecut de la Codlea, unde oamenii au ales să nu participe.

Absenteismul la vot creează anomalii. Chiar la Dumbrăvița, primarul Popa Zachiu a fost ales în 2020 cu 596 de voturi, în timp ce la referendum, deși nu a trecut, 988 de persoane au votat pentru demiterea acestuia. Primarul care a început lucrările de introducere a canalizării abia după 16 ani de mandat.

Pentru că vorbim de autorități, am întrebat la IPJ Brașov și la BEJ cu privire la referendum, câte sesizări au fost făcute și ce anume s-a reclamat. Ambele au răspuns repede că nu știu, doar că au auzit de o contestație depusă la Biroul Electoral de Circumscripție și că a fost respinsă. Dacă BEJ-ul m-a trimis la Biroul Electoral de Circumscripție pentru mai multe informații, IPJ Brașov îmi cere să le formulez solicitarea și în scris, pe email.

Despre autorități, Horia Motrescu, vicepreședinte USR Brașov, a declarat următoarele:

Încercările primarului și ale oamenilor săi de a împiedica cetățenii comunei să participe la referendum au continuat chiar în ziua votului, iar instituțiile statului de la nivel local – Poliția, Președintele secției de vot, judecătorul de la Biroul Electoral de Circumscripție – au fost complet ineficiente și au eșuat în a pune în aplicare legea.

Poliția nu a intervenit în niciun fel în privința faptului că primarul, împreună cu alți reprezentanți ai PNL, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean, Șerban Todorică, au stat mai mult de o oră în fața secției de vot, deși acest lucru este interzis de lege (Legea 3/2000, articolul 33, alineatul (3) prevede că << În afară de membrii biroului electoral al secției de votare și de delegații acreditați de Biroul Electoral Central, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot peste timpul necesar pentru efectuarea operațiunii de votare.>>

În acest context, am formulat o contestație pe care am adresat-o președintelui secției de vot de la Primărie. Inițial, acesta a spus că nu este de competența sa, ceea ce dovedește că nu cunoaște prevederile legale, întrucât legea 3/2000 prevede, la Art. 33, faptul că președintele este responsabil de desfășurarea în bune condiții a referendumului și că are atribuții clare în privința neregulilor constatate. Doar în urma insistențelor noastre, după circa o oră şi jumătate de discuţii, președintele secției a trimis poliția, care însă s-a dovedit foarte tolerantă față de primar și oamenii acestuia.

Atașez câteva imagini făcute publice de către USR, imagini în care apar primarul Popa Zachiu, președintele CJ Brașov Șerban Todorică și alte persoane, apropiați ai primarului, despre care USR spune că au stat în fața secției pentru a împiedica oamenii să intre la vot.

Primarul Popa Zachiu acuză la rândul său USR, spunând:

Referendumul de demitere a primarului, această ‘’premieră’’ națională, cum au titrat glorios inițiatorii din USR s-a terminat așa cum au intuit majoritatea locuitorilor din comuna Dumbrăvița: nu a fost validat, datorită lipsei de interes față de acest subiect, prezența la vot fiind de sub 30%.

În urma acestui demers, în Dumbrăvița a rămas o comunitate profund divizată, o comună în care timp de peste 8 luni de zile inițiatorii au făcut presiuni uriașe asupra locuitorilor în tentativa de a strânge semnături pentru a declanșa procedura referedumului.

Față de aceste presiuni și fața de modalitatea în care s-au strâns semnăturile atât eu, cât și colegii din organizația PNL am mai facut precizări publice, aici existând și o plângere penală că acestea au fost falsificate. Ceea ce merită precizat, acum, post-referendum, este faptul că față de cele 1104 semnături depuse la dosar, în ziua decisivă a votului în urne s-au regăsit doar 1045.

S-a demonstrat astfel că în comunitate au fost persoane ce ori au fost păcălite să semneze cu minciuni bine ticluite, ori au fost constrânse prin legăturile personale cu inițiatorii, ori au înțeles pe parcurs că demersul nu a fost niciodată despre binele comunei noastre, ci despre interesele de gașcă politică ale celor de la USR.

De altfel, comuna noastră a devenit obiectiv turistic în ultima săptămâna pentru conducerea USR România și tot felul de oameni politici ce au făcut din demiterea unui primar prin Referendum un scop în viața.  

Deputati, senatori, lideri de mâna a doua sau a treia din USR, au venit cu toții la Dumbrăvița îmbrăcați în cămăși albe, dar cu intenții întunecate. Ba chiar și primarul Brașovului, l-am numit aici pe dl. Allen Coliban, și-a lăsat serviciul câteva zile la rând pentru a veni personal în comună și pentru ‘’a-și susține colegii’’. Probabil terminase toată treaba din Brașovul pe care îl administrează și era timp și de destituit un primar de altă culoare politică.

Ne-au făcut de râs aceste personaje din USR, a căror scop – o repet – a fost puterea, gloria personală și crearea unui precedent periculos din punct de vedere administrativ.

Dincolo de cum arată comuna Dumbrăvița, o administrație cu multe proiecte ce au fiecare gradul lor de complexitate și finalitate, țânțărenii și vlădărenii nu meritau să fie făcuți de râs în presa națională. Noi am fost învățati că rufele murdare se spală în familie și aveam toate mijloacele să rezolvăm aceste provocări administrative împreună, însă cei din USR au ales calea eșecului public și a îngreunării bugetului cu alte cheltuieli.

Și pentru că am vorbit de buget, întregurile costuri ale Referendumului de 160.000 lei vor fi suportate din bugetul local. Cu acești bani, importanți pentru comunitatea noastra, puteam face altceva.

USR-iștilor nu le-a păsat și acum fondurile s-au risipit. Ne întrebăm dacă gulerele albe ce s-a plimbat prin comuna noastră ne pot returna aceste sume cheltuite în folosul cui? Căci este evident acum pentru toata lumea că nu în folosul țânțărenilor și al vlădărenilor.

În final, le transmit locuitorilor din Dumbrăvița că am ascultat și am înțeles toate doleanțele și nemulțumirile exprimate de o parte din cei prezenți la vot. Vom lua atitudine administrativă și vom încerca acolo unde avem pârghiile necesare să accelerăm finalizarea proiectelor începute și să continuăm modernizarea comunei noastre.

Fie ca acest Referendum să fie un restart pentru noi, un moment al reconcilierii între oameni și mai ales un moment al așezarii la aceeași masă a tuturor celor ce vor binele Dumbrăviței.”

După ziua de 19 iunie 2022, Dumbrăvița rămâne cu Popa Zachiu, primarul care a fost găsit în stare de incompatibilitate de ANI și care are de răspuns la neregulile găsite de Curtea de Conturi. Acesta a contestat în instantă procesul verbal al Curții de Conturi și decizia ANI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.