Recomandările IPJ Brașov și ISU Brașov pentru perioada 29 aprilie – 02 mai 2022
IPJ Brașov
În perioada 29 aprilie –02 mai 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, precum și a Paradei Junilor, peste 700 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov vor fi angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățenilor, pentru prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor, desfășurarea fluentă și în siguranță a circulației, precum și pentru o intervenție rapidă atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Polițiștii brașoveni vor acționa în cadrul dispozitivelor instituite la nivelului întregului județ și vor desfășura activități pe două paliere, unul fiind de prevenire și descurajare, iar al doilea de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.
Pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice vor fi la datorie poliţiştii de la rutieră. În intervalele în care se preconizează un trafic intens, în funcție de condițiile atmosferice și de evoluția valorilor de trafic înregistrate, polițiștii vor folosi autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
În ceea ce privește mijloacele de transport feroviar, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov vor asigura măsurile de ordine publică, atât în trenurile de călători, cât și în stații și triaje de cale ferată.
Pentru a vă petrece acest sfârșit de săptămână în siguranță, vă recomandăm:
- să circulați cu atenţie, să respectați semnalizarea rutieră şi semnalele poliţiştilor rutieri;
- măriți distanța dintre vehicule pentru un plus de sigurață în mers!
- Adoptați o conduită preventivă în trafic și nu bruscați comenzile autovehiculului!
- Asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre și evitați depășirile care, în condiții de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase!
- Respectați regimul legal de viteză!
- În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră;
- Manifestaţi grijă pentru banii şi bunurile proprii atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare;
- Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor;
- Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele;
- Pietonii sunt sfătuiți să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
ISU Brașov
În această perioadă, tot mai multe persoane îşi petrec timpul liber desfăşurând activităţi de agrement în mijlocul naturii.
Din păcate, nerespectarea regulilor de prevenire a incendiilor conduce la producerea celor mai multe incendii de pădure sau vegetatie.
Astfel, dintre cauzele de producere a incendiilor exemplificăm: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul şi jarul sau scânteile purtate de vânt.
Pentru a petrece în siguranţă clipe plăcute și relaxante în mijlocul naturii împreună cu famila și cei dragi, respectaţi următoarele reguli de apărare împotriva incendiilor:
– utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.
– prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
– monitorizaţi în permanenţă arderea, deoarece, chiar și o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mari.
– supravegheaţi continuu copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul.
– Asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă
– înainte de plecare stingeţi focul și acoperiţi cenușa cu pământ. Strângeţi și depuneţi toate resturile numai în locuri special amenajate.
Peste 120 de pompieri vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea masurilor de protectie, respectiv interventia prompta in cazul producerii unor situatii de urgenta.
De asemenea, în următoarele zile, se vor organiza puncte mobile de informare preventivă în zonele unde se aşteaptă aglomerări de persoane cât şi în locurile special amenajate pentru organizarea grătarelor în aer liber si vor fi distribuite materiale informative cu principalele tipuri de risc generatoare de situaţii de urgenţă, cât şi cu recomandări de comportare în astfel de situaţii.
Sursa foto: ISU Brașov
Leave a Reply