Înainte de a intra efectiv în prezentarea romanului, trebuie să vă spun că Later (Mai târziu) a fost publicat la Titan Books, un imprint al editurii Hard Case Crime, în martie 2021. Editura este renumită pentru romanele sale polițiste, scrise în stil pulp (în goana după modernitate autorii români de gen se axează tot mai mult pe noir, uitând că există și alte stiluri). Se povestește că acum ceva timp editorul de la HCC i-ar fi cerut lui King să scrie un articol despre stilul pulp, în speranța de a resuscita scrierile polițiste clasice. King i-a transmis că nu vrea să scrie un discurs, dar că-i propune un roman. Așa a fost publicat The Colorado Kid (2005), apoi Joyland (2013) și anul acesta Later (2021).
Referitor la această colaborare, Stephen King a comentat: „Îmi place formatul editurii Hard Case, iar această poveste — o combinație dintre capacitatea unui băiat de a vedea dincolo de lumea noastră cu elemente puternice ale criminalității și suspansului — părea o potrivire perfectă”.
Mai târziu este o povestea de maturizare a unui copil cu însușiri paranormale. Jamie Conklin, care vrea să fie un copil normal, are capacitatea de a vedea fantomele morților. O scurtă perioadă de timp după ce oamenii mor Jamie reușește să-i vadă și să vorbească cu ei. Majoritatea sunt liniștiți, eliberați de sentimentele umane și incapabili să mintă. Spre deosebire de adulți a căror sentimente par a fi de multe ori periculoase sau care-i ascund adevăruri dureroase.
Povestea lui Jamie este spusă chiar de el și, deși ne spune de mai multe ori „aceasta este o poveste de groază”, reușește să se distanțeze suficient de mult pentru a ne oferi o perspectivă obiectivă asupra lui, ca băiat, apoi adolescent, a mamei și a unchiului. Fantomele celor morți, buni sau demonici, așa cum va fi ultimul din serie, pot fi văzuți și ca având un rol de catalizatori în maturizarea tânărului Jamie Conklin, sau măcar în a-l pregăti pentru revelația finală, când află cine-i este tatăl.
Mai preganant decât în alte creații ale sale, King nu caută rezolvări definitive. El extrage din lumea largă, precum un magician, o felie din viața unui tânăr special și ne-o expune de-a lungul a două sute și ceva de pagini. Întâmplările decurg atât de firesc încă autorul simte nevoia să ne amintească de mai multe ori că citim un roman de groază. Cu alte cuvinte, autor-narator-cititor cu toții participăm la un spectacol pus în scenă spre plăcerea tuturor.
Chiar dacă a fost publicată, în original, într-o serie polițistă, romanul nu este unul polițist. Mai târziu urmează cu fidelitate obsesiile lui King. Copilul cu abilități supranaturale, puteri demonice care-i periclitează viața, lui și a celor din jurul lui, adulți, de prea multe ori…
Leave a Reply