În perioada 2008-2016 am făcut mai multe studii privind componența genetică actuală a populației de pe teritoriul României. Rezultatele au fost publicate sub forma unor articole științifice, în reviste de specialitate. Am folosit cel mai mare lot populațional disponibil la acea oră, pentru asemenea studii (neegalat până în ziua de azi), care se situa undeva la 10.000 de persoane. Am folosit instrumente genetice populaționale folosite în genetica forensică și genealogie: ADN nuclear (markeri STR autozomali), ADN nuclear al cromozomului Y (markeri STR heterozomali), ADN al cromozomului mitocondrial (markeri SNP mtDNA).
Fiecare dintre instrumentele enumerate mai sus reflectă un anumit mod de transmitere a informației genetice, adică o anumită dimensiune genetică, care la rândul ei reflectă o anumită perioadă istorică din evoluția speciei umane. De pildă, markerii STR ai cromozomului Y reflectă linii genealogice masculine („cuceritorii”) cu o vechime de peste câteva mii de ani iar echivalentul liniilor genealogice feminine („localnicii”) este reprezentat de markerii SNP ai cromozomului mitocondrial. Însă, când vorbim despre perioade de timp recente (de la câteva sute de ani până la câteva mii) ne concentrăm atenția asupra markerilor genetici STR nucleari.
Se poate observa, deci, faptul că avem markeri cu care „scanăm” trecutul genetic îndepărtat al unei populații și markeri care ne prezintă o dimensiune mai recentă a acestuia. Ceea ce este și mai interesant, dar oarecum de neacceptat pentru unele persoane cu viziuni extremiste, este faptul că un om poate aparține mai multor populații ancestrale în funcție de abordarea genetică pe care o folosim în contextul descris mai devreme. Cu alte cuvinte dacă luăm un om la întâmplare și îl analizăm din punct de vedere genetic putem să avem surpriza ca pe linie masculină să aparțină unei populații, pe cea feminină, alteia, ambele diferite de cea recentă din care face parte… Toate trei fără vreo cauzalitate explicabilă din punct de vedere istoric…
Cu alte cuvinte, toți din punct de vedere genetic SUNTEM UN MARE AMESTEC, atât la nivel individual, cât mai ales populațional. Am simțit nevoia să scriu asta cu litere mari pentru că unii, se pare că, nu prea înțeleg că puritatea lor genetică (de multe ori doar aclamată) e doar o iluzie sau un pretext pentru propriile fantasmagorii… Dar, să revenim la vecinii noștri ucraineni…
Ei bine, studiile mele pe populațiile recente au arătat că noi românii avem în momentul de față o componentă genetică dominantă slavă. Acest aspect se datorează migrațiilor populațiilor slave de la Nord (Ucraina de azi) spre Sud-Est (Bulgaria și Serbia de azi).
Dacă sunteți sceptici, priviți doar harta actuală a populațiilor slave de mai jos…
Poate crede cineva că, în ceea ce privește valurile migratorii ale slavilor care au avut loc încă din perioada 500-700, acestea au ocolit România prin Ungaria și Austria de azi, sau înot prin Marea Neagră, doar pentru că eram noi (mă rog, populațiile acelor vremuri, de pe teritoriul actual al României), în vreun fel fioroase/deosebite?
Încă aveți dubii?… Hai să vedem și harta ucrainenilor din România conform recensământului din 2002.
Pentru că am purtat multe polemici pe acest subiect, trebuie să subliniez faptul că nu…
Leave a Reply