Pornind de la comunicatul comun al miniștrilor Lucian Bode și Marcel Boloș, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ministrul Fondurilor Europene, din 5 decemnrie 2019, Paul Ciocan, candidatul USR Brașov pentru președinția Consiliului Județean Brașov, atrage atenția asupra unei oportunități foarte bune pentru județul Brașov pentru realizarea proiectelor de infrastructură mare și, în același timp, atrage atenția asupra lipsei unui plan clar privind dezvoltarea infrastructurii în județul Brașov.
Conform acestuia, Brașovul a rămas izolat în ceea ce privește conexiunea județului pe partea de infrastructură rutieră în 2014 prin Masterplanul General de Transport al României. Toate proiectele prioritizate ocolesc Brașovul, Sibiu – Pitești și Târgu-Mureș – Iași.
Conform comunicatului celor doi miniștri, „pentru a dinamiza activitatea în sectorul rutier și a concentra resursele de la nivelul CNAIR SA pe marile proiecte de infrastructură, se analizează ca în următoarea perioadă de programare anumite obiective de investiții de interes local să fie trecute în responsabilitatea autorităților locale (centuri de ocolire, legături la autostradă etc.), cu finanțare din cadrul fondurilor nerambursabile”.
Paul Ciocan spune că în acest mod Guvernul României recunoaște incapacitatea CNAIR de a derula concomitent toate proiectele prinse în Masterplan. Acest lucru se datorează faptului că expertiza la nivelul CNAIR nu este suficientă. Pentru ca descentralizarea de care vorbesc cei doi miniștri să se întâmple este nevoie ca la nivelul Consiliului Județean Brașov, Agenției de Dezvoltare a Județului Brașov și a Agenției Metropolitane Brașov să existe o foarte bună pregătire. Acestea pot avea un rol major în dezvoltatarea proiectelor de infrastructură în perioada de finanțare 2021 – 2027.
Pe finanțările din perioada următoare autoritățile locale pot pregăti cel puțin documentațiile de proiect, SF-uri, avizări, autorizații de construire, inclusiv exproprieri. Un exemplu este la Primăria Oradea unde se lucrează deja la documentațiile pentru un drum expres de 20 km. Modificările propuse pentru finanțările 2021 – 2027 vor permite autorităților locale și județene să obțină fonduri și pentru construirea obiectivelor de infrastructură rutieră, nu doar pentru pregătirea documentațiilor.
În județul Brașov proiecte care ar putea fi realizate de autoritățile locale sunt centurile pentru Ghimbav, Codlea, Făgăraș, plus legătura Brașov – Sf. Gheorghe, ca parte a viitoarei autostrăzi A 13.
Mecanismul propus pe partea de infrastructură rutieră ar putea fi extins și pe partea de infrastructură feroviară. Exemple pentru Brașov care ar putea fi realizate de administrația locală ar fi conexiunea Aeroportului Brașov la calea ferată și introducerea transportului metropolitan pe cale ferată.
Leave a Reply