De prin 2009 se vorbește de o variantă alternativă la DN1 pe DJ 102I Câmpina – Valea Doftanei – Săcele. La acea vreme, președintele CJ Prahova era Mircea Cosma, care anunța că a găsit o alternativă la DN1 pentru preluarea traficului ușor. În platforma USL Prahova pentru 2012 – 2016 este trecut la proiecte de infrastructură „reabilitarea DJ 102 I Câmpina – Valea Doftanei – limită județ Brașov”. De-a lungul timpului s-a mai vorbit, până în 2016, când directorul CNAIR, Cătălin Homor, a declarat că se vor concentra pe realizarea autostrăzii Comarnic – Brașov.
De câteva zile această variantă este readusă în discuție de către Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, secretarul de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Mihail Veștea, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea și primarul comunei Valea Doftanei, Costea Lucian Vileford.
Aceștia au făcut o vizită pe DJ 102I pentru ca ministrul Lucian Bode să verifice tronsonul de drum. Ministrul Bode a făcut referire la două tronsoane de drum, unul de 11 km din județul Prahova și unul de 14 km din județul Brașov, care ar urma să fie reabilitați. Acești 25 de km ar urma să fie predați la CNI, după care ar urma aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin HG, urmează licitația pe cele două tronsoane. Ministrul spune că drumul ar putea fi reabilitat și dat în circulație în următorii doi ani, ca alternativă la DN 1.
Alternativa DJ 102I este practic modul de a spune că autostrada Brașov – Comarnic rămâne în stand-by. Conform G4Media.ro, „Pe 2021 – 2027 noi nu ştim câţi bani avem. Anticipăm că o să avem în jur de 4-5 miliarde de euro, că o să fazăm în jur de 3 miliarde de euro şi atunci acele proiecte vor apăsa, vor pune o presiune pe cadrul financiar multianual 2021 – 2027, dar nimeni nu spune care proiecte vor fi finanţate”, a spus ministrul Transporturilor.
Cum este posibil ca Ministrul Transporturilor să nu știe ce proiecte vor fi finanțate? Ca pronostic, cele 3 miliarde vor merge pentru Pitești – Sibiu, centura București A0, Pitești – Craiova A12. Restul de 1-2 miliarde ar putea merge pentru Oradea – Cluj – Tg. Mures, bucăți pentru care există documentație de pe vremea Bechtel; bucăți A7: Ploiești – Buzău – Bacău – Pașcani (SF și PT în curs de execuție) și Sibiu – Făgăraș. Presiune pentru 2021 – 2027 se face și pentru construcția bucății Pașcani – Iași parte din A8, caz în care bugetul pentru autrostrăzi care leagă Brașovul (Brașov – Comarnic, Brașov – Sibiu și Brașov – Bacău) nu va mai fi disponibil.
Dacă ne luăm după declarațiile Ministrului Transporturilor am zice că este o porțiune scurtă de 25 de km, care va fi reabilitate, însă niciunul din cei patru prezenți la vizita din urmă cu câteva zile nu ne spune care este realitatea din teren.
Sunt câteva aspecte care trebuie menționate cu privire la situația DJ 102I.
Traseul DJ 102I se intersectează cu magistrala de înaltă tensiune LEA 400KV Brasov – Brazi Vest, așa cum se poate vedea în imagine. Aici trebuie luate în calcul ce restricții și ce lucrări suplimentare trebuie realizate, cu avizul Electrica. Este nevoie de mutarea stâlpilor?
Din imaginea următoare se poate vedea că traseul DJ 102I nu este tocmai ușor, având o zonă cu serpentine, cu pante mari, unde traseul ar trebui refăcut. În plus, cota maximă a traseului ajunge la peste 1280 de metri altitudine, peste cota maximă a DN1A din pasul Bratocea și cu mult peste cota maximă de pe DN1 din zona Predeal (care este de circa 1000 m). Asta va duce la costuri mari de întreținere (deszăpezire, reasfaltări etc.).
Un alt aspect legat de DJ 102I este faptul că, pe o porțiune nu este asfaltat, fiind practic drum forestier, iar în alte porțiuni, deși cu asfalt drumul este îngust, așa cum se poate vedea din imaginile următoare.
O altă problemă este că DJ 102I traversează prin centrul localității Câmpina, generând foarte multe ambuteiaje (acum, fără trafic, se parcurge acea zonă în peste 15 minute).
În acest fel, o parte din trafic este băgat prin Câmpina și prin alte sate de pe DJ 102I. Ce nu este spus de Ministrul Transporturilor este faptul că pentru Câmpina s-a luat la un moment dat în calcul realizarea unei centuri, însă aceasta a rămas la nivel de discuții.
Secretarul de stat Mihail Veștea nu este străin de proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov, el fiind primar al orașului Predeal între 1992 și 2008 și apoi consilier județean. Din aceste poziții avea influența și decizia să facă posibilă realizarea centurii ocolitoare pentru Predeal, care ar fi fost parte din Autostrada Comarnic – Brașov.
Leave a Reply