Răspunsul administratorului public Adriana Miron la acuzațiile viceprimarului Sebastian Rusu cu privire la înlocuitorul primarului

Pe 26 mai 2022, viceprimarul Sebastian Rusu a ținut o conferință de presă la Primărie. În cadrul acestei conferințe am aflat că primarul Allen Coliban este plecat în vacanță pentru trei săptămâni și că, pentru această perioadă, acesta a semnat un act adițional la contractul de management al administratorului public prin care îi delega și restul de atribuții.

Despre faptul că primarul Allen Coliban nu vrea să dea documentele publice prin care a făcut numirea doamnei Miron pe funcția de administrator public, contractul de management și dispoziția de delegare am scris în articolul din 29 aprilie, Administratorul public, transparența și interpretarea legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

În articolul respectiv puteți vedea cum s-a făcut numirea și în baza cărei legi. Trebuie precizat faptul că numirea doamnei Miron a fost făcută în legalitate, chiar dacă domnul viceprimar lasă să se înțeleagă că numirea e făcută fără respectarea legii: „Primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban (USR) nu are habar să conducă Primăria și se lasă condus de primarul de facto al Primăriei Brașov, neales și numit din pix, doamna Adriana Miron, o persoană care a fost condamnată penal!”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

Viceprimarul Sebastian Rusu spune că actul adițional la contractul de management, semnat de primar cu doamna administrator public, prin care îi deleagă atribuții pe perioada concediului, este nelegal, motiv pentru care a inițiat un demers în instanța de contencios pentru anularea acestui act adițional. Viceprimarul spune că dacă instanța anulează actul adițional, atunci toate documentele semnate de administratorul public în această perioadă devin nule.

Viceprimarul Sebastian Rusu spune că doamna Miron are o dorință mare de putere și că-l conduce pe primar, fiind primarul de facto al Brașovului. Acesta mai spune că aceste atribuții trebuiau îndeplinite de el, în baza HCL-ului prin care s-a adoptat că este înlocuitorul de drept al primarului, iar primarul arată prin semnarea acestui act adițional ipocrizie și falsitate.

Domnul viceprimar nu a vrut, la rândul său, să facă publice actul adițional la contractul de management și răspunsul Prefectului cu privire la acest subiect.

Cu privire la acuzațiile domnului viceprimar, vă prezint punctul de vedere al doamnei Adriana Miron:

Pe durata concediului de odihnă al primarului, mandatul și capacitatea de dispozitie ale acestuia nu sunt suspendate. Situatiile în care mandatul unui primar este suspendat, prin urmare si capacitatea si posibilitatea acestuia de exercitare a mandatului si a prerogativelor care decurg legal din aceasta calitate sunt prevăzute la art. 159 din Codul Administrativ, iar pe durata concediului de odihnă nu este niciuna dintre situatiile enumerate de legiuitor. Concediul de odihnă, potrivit legii, este o situatie reglementată de lege, uzuală, previzibilă, recurentă pe durata mandatului primarului în funcție, si nu îl lipsește pe acesta de capacitate de dispoziție, nu suspendă mandatul și nici îi afectează capacitatea de decizie cu privire la exercitarea acestuia.

Art. 163 din Cod stipulează clar când intervine exercitarea temporară a atribuțiilor primarului, astfel:

(1) În caz de vacanță a funcției de primar, în caz de suspendare din funcție a acestuia, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile ce îi sunt conferite prin prezentul cod sunt exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local în condițiile art. 152 alin. (4), cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției.

De asemenea, la alin (2) al aceluiași articol este prevăzut faptul că, Consiliul local poate hotărî înlocuirea viceprimarului care exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului, ales în condițiile art. 152 alin. (4). În economia acestui articol ați fost desemnat de către CL ca persoană care exercitată calitatea de prim înlocuitor, însă pe durata concediului sau a participării la diverse evenimente în afara localității sau în afara sediului primăriei, primarul în exercitiu nu se află în niciuna din situațiile legale de imposibilitate sau incapacitate de exercitare a mandatului.

Se poate observa astfel că pe durata concediului de odihnă, este de domeniul evidenței că primarul nu îsi pierde temporar calitatea de primar și nici nu se află în imposibilitate sau incapacitate de exercitare a mandatului astfel încât, de drept, să exercite înlocuitorul de drept numit de consiliu prerogativa funcției în calitate de primar. A nu fi prezent fizic în sediul primăriei nu înseamnă că primarul este în incapacitate de exercitare a mandatului.

Mai mult, acesta este deplin capabil să semneze, în caz de maximă necesitate, documente de schimbare a ordinii dispuse deja de oriunde s-ar afla în virtutea dreptului de utilizare a semnăturii electronice și este pe deplin capabil să emită dispoziții sau să ia decizii. Chiar si sedințele Consiliului local se desfașoară inclusiv în format online, astfel că în era tehnologiei prezența fizică pentru exercitarea atribuțiilor nu mai este o necesitate expresă. Sau sunt si sedintele CL nule absolut că nu-s consilierii legați de masa din sală? Atribuțiile sale le delegă primarul, astfel cum legea îi permite (art. 157 Cod Administrativ), către viceprimari, administratorul public sau alte persoane din aparatul de lucru sau din cadrul institutiilor subordonate. Acest lucru îl realizează, prin dispozitii, emise conform legii sau alte acte administrative prevăzute de lege. Fiecare viceprimar cunoaște clar ce atribuții i-au fost delegate prin dispoziția nr. 3895 din 07.12.2021. Orice altă modificare ce privește atribuțiile se comunică procedural.

Prin dispozitii si alte acte administrative emise în temeiul legii, primarul, pe perioada concediilor de odihnă si a altor situatii legale care îi permit să dispună si-a desemnat înlocuitor administratorul public în baza contractului de management al cărui izvor de drept este tot codul administrativ. Este un contract reglementat special si nu un simplu contract individual de muncă. Și primarul nu a făcut delegare neliminată cum pretinde dl. viceprimar.

Potrivit art 152, alin (1) Cod administrativ, viceprimarul este subordonat primarului și, doar în situațiile prevăzute de lege este înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia. Situațiile prevăzute de lege sunt expuse de cod si nu ne aflăm în situația în care să exercitați mandatul de primar înlocuitorul de drept ales de consiliu. În raport cu aparatul de lucru al primarului se actionează conform competentelor si nimeni nu este îndrituit să uzurpe calității oficiale și în afara atribuțiilor pe care primarul în exercitiu le-a delegat în mod expres. Mandatul primarului esta stabilit în codul administrativ la o durata de 4 ani. Prin urmare, concediul de odihnă care este o situatie previzibilă, recurentă și reglementată ca durată nu scurtează mandatul acestuia în fiecare an cu aproximativ o lună astfel încât să-l înlocuiască persoana desemnată de consiliu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.