RADAR, festivalul de new media art, a lansat în cadrul unei conferințe de presă un proiect artistic bazat pe rețele neurale, denumit ANA, creat de o echipă de artiști români, Mihai Cojocaru și rec.ON. Acesta va fi prezentat publicului larg la cea de-a treia ediție RADAR, care va avea loc între 14 și 16 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch, una din cele trei locații de pe traseul festivalului.
ANA este o instalație interactivă, susținută de UniCredit Bank, care folosește algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său. Este creată pe baza celor mai noi modele de rețele neurale, cu ajutorul cărora poate să îndeplinească operații complexe: Mai întâi, ca să „audă” întrebările utilizatorului, interpretează vocea umană și o procesează ca text. Apoi urmează „gândirea”, în care acest text este analizat și, în urma înțelesului extras, se formulează un răspuns creativ original. Odată conceput un răspuns, textul său este transformat în „vorbire”, iar cuvintele spuse și inflexiunile lor sonore sunt analizate și folosite să genereze în timp real animații faciale.
Aceste procese sunt automatizate să funcționeze fără intervenție umană și împreună realizează un avatar neural artificial, calibrat unic cu o dispoziție pentru predicții despre viitor.
„Oracolul AI” este printre primele proiecte dezvoltate la nivel mondial care folosesc o astfel de configurație, bazată pe cele mai eficiente și cele mai noi modele de rețele neurale. ANA oferă o experiență în timp real în care utilizatorul se poate conecta cu inteligența artificială într-un playground ideatic, păstrând însă o interacțiune naturală, o conversație cu un avatar umanoid futurist.
Inteligența artificială este o direcție importantă pentru tema RADAR – Metavers, pe care multiple proiecte și artiști expuși anul acesta o integrează. O altă instalație centrală este AI AVATAR BALLROOM, prezentată de glo și expusă la Palatul Bursei. Conținutul este rezultatul unei colaborări multidisciplinare, între artiști și AI, și reprezintă locul de întâlnire pentru avataruri cu influențe din culturi diferite, cu identități cât mai diverse, generate prin inteligență artificială, iar audiența va putea ‘întruchipa’ și controla aceste avataruri prin propriile expresii faciale.
Conceptul instalației a fost dezvoltat de Mihai Cojocaru, directorul tehnic & creativ al festivalului, care a și ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor. Alex Cioacă, AI artist, a generat animații pentru avatarurile rezultate folosind alt algoritm AI. Serj Zărnescu, artist 3D, a sculptat trei dintre avataruri și a realizat integrări customizate pentru automatizarea animațiilor faciale. Punerea în scenă va fi făcută de Noetic, studio de video-mapping, care va anima avatarurile și compoziția audiovizuală din Sala de Bal în timpul evenimentului.
RADAR va găzdui, în total, o selecție de peste 30 de proiecte multidisciplinare realizate de artiști români din toată țara, o secțiune dedicată copiilor și o serie de talk-uri susținute de invitați internaționali de la festivaluri recunoscute în acest segment, precum Nxt Museum- Amsterdam, Light Art Museum – Budapesta, X Media Art Museum – Istanbul, Wro Art Center – Wroclau, Ars Electronica – Linz.
Programul RADAR va fi:
- Vineri, 14 Octombrie, între 14:00 – 23:00
- Sâmbătă, 15 Octombrie, între 11:00 – 23:00
- Duminică, 16 octombrie, între 11:00 – 23:00.
Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro (RADAR și RADAR Kids), la prețul de 50 de lei (adulți) și 25 de lei (copii și studenți), iar mai multe informații se găsesc pe paginile dedicate de Facebook și Instagram. Pe baza biletului se pot vizita toate cele trei spații expoziționale.
Partenerii care fac acest demers posibil și investesc în dezvoltarea scenei de new media art sunt:
Partener principal: UniCredit Bank
Parteneri: glo, Lidl, ARCUB, Primăria Muncipiului București, Conceptual Lab by Theo Nissim, Institutul Cultural Român, 360 Revolution, ABSOLUT, Fundația România de Mâine, EPSON, Institutul Goethe, Institutul Polonez, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Wagner, UNATC_CINETIc – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Moxy Hotels.
Partener locație: Fundația ESHTE, înființată cu scopul de a descoperi, susține și promova talentul românesc în orice domeniu. Sprijină proiecte românești ce spun povești care inspiră, despre România de azi.
RADAR este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro și www.pmb.ro.
Sursa foto: RADAR
Leave a Reply