Proiectul câștigător al concursului internațional pentru reabilitarea Pieței Sfatului: între filosofie, minimalism și ipoteze. Arhitecții propun noi intrări în Casa Sfatului

Luni a avut loc la CATTIA evenimentul prin care au fost anunțați câștigătorii Concursului internațional de soluții pentru reabilitarea Pieței Sfatului.

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiului Brașov, proprietarul și administratorul spațiilor publice care vor face obiectul investiției și care va deveni beneficiarul contractului rezultat în urma acestui concurs.

Concursul a fost organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR) alături de Filiala Teritorială Brașov – Covasna – Harghita a OAR, cu sprijinul Băncii Mondiale și în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Nu m-am grăbit să public o simplă știre despre concurs și despre proiectul câștigător și mi-am luat timp să mă uit pe planșe și pe câteva din documentele concursului. Și așa cum spuneam din titlu, proiectul câștigător are trei dimensiuni: filosofie, minimalism și ipoteze.

Cel mai bun proiect, votat de juriul internațional, este cel al echipei de arhitecți de la STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL, din București. Echipa STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL îi are ca autori principali pe: Florian Stanciu, Cosmin Gălățianu, Eduard Dumitru Untaru și coautori pe: Maria-Iulia Stanciu, Roberta Iulia Frumușelu, Alexandru Cristian Beșliu, Cosmin Valentin Georgescu, Octavian Bîrsan, David Sebastian Mihai, Sebastian Cosmin Ciulei, Nela Andrieș. Proiectul a fost premiat cu suma de 1.484.700 RON fără TVA, care reprezintă și plata serviciilor de proiectare și de pregătire a documentației în vederea demarării lucrărilor.

Am descoperit istoria Brașovului, aș spune, cu acest gest pe care îl facem, pentru că într-adevăr ne-a fascinat proiectul și am încercat să readucem, cumva, ceva din această istorie și să punem în valoare ceea ce era mai important și, mai ales, să facem o piață pentru locuitori, utilizabilă pentru orice eveniment, să le creăm locuri în care se pot identifica cu orașul. Este mai degrabă un proiect de recuperare a unor materiale, a unor lucruri, a unor simboluri pe care orașul le are. Cred că una dintre calitățile proiectului – sau cea la care am ținut foarte mult – a fost aceea de a lăsa și cetățenii, care se identifică cu locul, să își găsească singuri un mod de a se așeza și de a utiliza această piațetă, care nu are o rigiditate anume, ci doar câteva puncte de aderență perimetrală. Proiectul este gândit în jurul Casei Sfatului, pentru că ea este punctul în care au aderat în timp, și pe ea am mizat și noi, lângă ea ne-am așezat și noi cu prima piesă importantă. Noi considerăm că proiectul este ușor de implementat pentru că are detalii simple, folosește din materiale, recuperează foarte mult dintre ele. Este o investiție importantă și cred că trebuie făcută cu migală, cu atenție, pentru ca lucrurile să dureze în timp, să lăsăm mai departe ceva pe viitor”, a explicat Iulia Staciu, reprezentantul firmei câștigătoare.

Filosofie și artă

Trebuie spus de la bun început că proiectul câștigător este o lucrare de artă arhitecturală. Nu este un proiect edilitar, cel nu puțin nu în această fază de concept. Lucrarea se va transforma în proiect tehnic, ca parte a sarcinii câștigătorului, proiect tehnic ce va fi predat Primăriei Brașov.

În această fază, de concept, lucrarea este una de filosofie și de artă, așa cum spuneam, pentru care redau aprecierea juriului.

Discursul general care stă la baza proiectului este construit în jurul unei cercetări a arhetipurilor și a temelor majore ale culturii europene, mai degrabă decât să pornească de la o evaluare detaliată a istoriei sitului – care nu este, totuși, lăsată deoparte, ci este transferată într-o muncă atentă cu structura construită și vizibilă, în timp ce se analizează în continuare detaliile proiectului. Propunerea reflectă potențiala deschidere ulterioară a fațadelor Casei Consiliului și invită casa să participe la viața pieței și să își ocupe locul care i se cuvine. Ca atare, proiectul reafirmă poziția centrală a Casei Sfatului ca centru de greutate al pieței.

Diferențierea subtilă a spațiilor articulate, atât în interiorul pieței, cât și cu spațiile urbane înconjurătoare, este strâns legată de straturile istorice ale orașului și instanțiată prin obiecte proiectate care interpretează referințe istorice. Acest sistem de obiecte este, de asemenea, utilizat pentru a redefini relația dintre Casa Sfatului și piață și pentru a crea atmosfere diferite, susținute de suprafața delicată și continuă a pieței. Proiectul documentează cu atenție acest proces prin prezentarea unor imagini cu o atmosferă efemeră care încadrează perspective studiate. Astfel, proiectul urmărește să surprindă o atmosferă care se bazează în mare măsură pe patrimoniul local, în loc să sublinieze calitățile vizuale actuale ale fațadelor.

Propunerea încurajează utilizarea democratică a spațiului și interacțiunea socială, prin generarea eficientă a unor sub-spații și locuri în cadrul pieței; aceste locuri sunt create prin intermediul unor elemente arhitecturale – o platformă, articulații, zone de relaxare – toate întărite de copaci, care oferă umbră. Funcționalitatea spațiului este abordată în mod

corespunzător și, prin utilizarea diferitelor obiecte, creează o variație binevenită. Obiectele subtile și convingătoare sunt foarte bine calibrate la scara umană și mediază cu succes articularea cu străzile adiacente. Proiectul sporește prezența Muzeului de Istorie în piață și face o reverență către cele două instituții ecleziastice, Biserica Evanghelică și Biserica Ortodoxă.

Strategia proiectului este dezvoltată pe baza unei cartografieri detaliate a structurii construite în jurul și în interiorul Pieței, care ajunge până la reprezentarea detaliată a aspectului interior al fiecărei clădiri – transpusă în planuri și secțiuni transversale (acesta este singurul proiect care prezintă o vedere în secțiune transversală a Casei Sfatului). Există un echilibru atent și interesant între mobilierul greu și fix și scaunele flexibile și mobile, care se pot adapta la utilizările actuale și viitoare ale pieței. Proiectul nu numai că sprijină viața urbană, dar prin articulațiile sale delicate încurajează un spațiu viu.

Propunerea este ușor și simplu de realizat din punct de vedere practic. Detaliile prezentate sunt rafinate și elaborate și susțin constructibilitatea proiectului într-un mod convingător.

După cum s-a menționat anterior, proiectul convinge și mai mult prin utilizarea unor detalii bine redactate. Deși este un proiect foarte personal, acesta are, de asemenea, un caracter durabil.

Un alt aspect al filosofiei proiectului este acela al „cercetării arhetipurilor și a temelor majore ale culturii europene, mai degrabă decât să pornească de la o evaluare detaliată a istoriei sitului”. Cu alte cuvinte, proiectul nu se apleacă asupra memoriei istorice, culturale și social-politice ale spațiului și a reprezentării simbolice, ci se uită la elemente exterioare, pe care le interpretează și le așează în lucrarea de artă. Și astfel, fac trecerea spre cea de-a doua dimensiune, minimalismul, pentru că este mult mai simplu de luat ceva exterior și interpretat în notă personală, decât de a analiza întrega memorie istorică, culturală, social-politică și simbolică și de a scoate un rezultat așezat pe aceasta.

Minimalism

Minimalism intenționat sau teama de schimbare? Această întrebare este pentru juriu.

Cu privire la proiectul câștigător, a existat un consens între membrii juriului. Dintre toate, proiectul câștigător este cel mai ușor de transformat într-un proiect implementabil. Acesta presupune intervenția, cantitativ vorbind, cel mai rapid și mai ușor de făcut. Și puteți urmări discuțiile din cadrul evenimentului de anunțare a câștigătorilor.

Minimalist pentru că nu vine cu efecte de senzațional, ci cu schimbări care par reținute, dar care nu țin cont sau anulează memoria de care spuneam. În acest sens, exemplul principal este renunțarea la fântâna actuală și înlocuirea ei cu una mai mică, amplasată pe colțul Casei Sfatului.

Cu privire la fântâna actuală, realizată în anii 80, părerile sunt împărțite: fie nu arată bine și trebuie făcut ceva cu ea, fie este în regulă așa cum e. Cert este că fântâna este deja un element identitar, simbolic, prin prisma evenimentelor și al oamenilor. Fântâna, de-a lungul anilor, a fost un loc de întâlnire, de plimbare, de socializare, în jurul căreia s-au organizat evenimente și târguri, mari sau mici, dar care este și un simbol civico-politic. Reprezintă locul de manifestare a protestelor, dar și al comemorărilor (Colectiv, de exemplu).

Atașez planșa cu intervențiile propuse de proiectul câștigător.

Minimalist au fost trasate și cerințele din tema de proiectare, pe care le redau în continuare.

4. Cerințe

4.1. Relație vecinătăţi
Viziunea de dezvoltare a întregii zone a “Cetății” va trebui să poată fi continuată prin eventuale amenajări ulterioare, fără a afecta major finisajele deja executate. În ceea ce privește amenajarea propriu-zisă, concurenţii vor acorda o deosebită atenție racordării zonei de intervenție cu vecinătățile imediate sau prevăzute în viitorul apropiat. Pe
lângă străzile administrate de Primăria Municipiului Brașov, se va avea în vedere relația importantă cu Curtea Johannes Honterus, probabil amenajată în curând. Similar, se va avea în vedere legătura dintre Piața Sfatului și strada După Ziduri, respectiv către Canalul Graft, prin intermediul proiectului traversării dinspre Piața Sfatului nr.27, executată conform Autorizației de Construire nr. 653/2019.

4.2. Patrimoniu
Amenajarea va trebui să fie în acord cu de valorile patrimoniale, indiferent de modalitatea în care alege să răspundă celorlalte probleme ridicate prin temă. Propunerea poate include elemente de accent doar alături de o argumentație solidă. Astfel, Piața Sfatului în întregul ei trebuie considerată de o importanță patrimonială deosebită, atât la nivelul orașului Brașov, cât și la o scară culturală care o depășește pe cea geografică sau administrativă. Propunerile concurenţilor vor încerca augmentarea acestui statut prin identificarea acelor elemente esențiale, capabile să reziste în timp.Clădirile existente nu reprezintă obiectul intervenției. Singura implicație pe care proiectul o poate avea față de imobilele din piață este prevederea unui regulament general pentru afișajul comercial sau cultural-istoric în piață. Fără să poată fi estimate în acest moment, proiectul va rămâne deschis şi adaptabil pentru eventuale descoperiri arheologice făcute în timpul execuţiei. Această amenajare ar putea fi o oportunitate ca o parte din zona subterană sa fie scoasă la lumină.

4.3. Topografie
Proiectul de amenajare va ține cont de topografia sitului, de racordul lesnicios față de toate vecinătățile, dar și de pre-existența dalei din beton armat cu rol de fundație pentru caldarâmul actual. Nu a fost găsit un proiect de execuție al acestei infrastructuri, dar toate informațiile obținute converg către starea de fapt descrisă anterior în capitolul 2.1.6-Materiale şi texturi. Bineînțeles, eventuala schimbare a acestei topografii va trebui să propună soluții tehnice fezabile fără să afecteze accesul necesar pentru toate imobilele din piață.

4.4. Funcțiuni
Proiectul de amenajare se va raporta la modul de utilizare al pieței, în sensul unei bune coordonări cu funcțiunile existente, prevăzute sau previzionabile pentru viitorul apropiat. Se va ține cont de prezența unităților de alimentație publică, cu avansarea unor terase în spațiul pieței. 
Cu toate acestea, este recomandată delimitarea unor zone rezonabile pentru acest tip de folosire privată a spațiului (public), în acord cu părerile exprimate în procesul de consultare a cetățenilor.
Dată fiind tendinţa de diminuare a locuirii permanente în contrapartidă cu utilizarea în regim hotelier a imobilelor – cu precădere sub forma hotelurilor sau a unităților de cazare facilitate de mediul digital – se va ține cont de posibilitatea menținerii locuirii, sub diversele sale ipostaze, în imobilele din piață și din zona Cetate în general.
Se va avea în vedere punerea în valoare a accesului la instituțiile culturale din piață (Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul Județean de Istorie, Muzeul „Casa Mureșenilor”), precum și accesibilizarea spațiului în vederea organizării  anifestărilor culturale, descrise pe larg în Studiul istoric şi în capitolul 2.1.5-Utilizări.
Intervenția va prevedea un mod de desfășurare ocazională a evenimentelor de divertisment în spațiul Pieței Sfatului. Se vor avea în vedere activitățile de comerț temporar (târguri cu specific), evenimente cu program artistic (concerte organizate de instituțiile de cultură ale municipiului Brașov, fără locuri pentru spectatori sau împrejmuiri masive), astfel încât imaginea de ansamblu şi folosirea Pieţei să nu fie afectate major în timpul desfăşurării acestor evenimente.
În soluția propusă se va ține cont de activitățile punctuale organizate în spațiul pieței de către instituțiile de cult (Biserica Sfânta Adormire a Maicii Domnului și Biserica Evanghelică C.A. din Brașov). Se va acorda o atenție deosebită păstrării fluxurilor pietonale care reprezintă legăturile Pieței Sfatului cu spațiile adiacente (cazul special al Curții Johannes Honterus). Informații relevante cu privire la activitățile instituțiilor de cult în piață pot fi regăsite în anexa Procesul verbal al consultărilor publice adresate riveranilor.
Ar trebui luată în considerare și componenta civică în utilizarea Pieței Sfatului. De-a lungul anilor, spațiul a găzduit adunări publice semnificative pentru istoria locală și națională (răscoala populației săsești în anul 1688, evenimentele Revoluției din 1989, protestele „Vă vedem din Brașov” ale ultimilor ani etc.) În acest sens, spațiul pieței nu ar trebui să fie complet reglementat, iar amenajarea ar trebui să aibă în vedere și folosirea liberă a spațiului, dincolo de orice utilizare ce poate fi previzionată în acest moment, deschizând astfel posibilitatea folosirii acestui platou în modalități inedite și neplanificate.
Amenajarea pieței va integra terminale ale rețelelor de alimentare cu apă, energie electrică, inclusiv iluminat și evacuare ape uzate, acestea fiind asigurate împotriva furtului, astfel încât spațiul public să fie ușor adaptabil mai multor tipuri de evenimente. Concurenții ar trebui să aibă în vedere un sistem de gestionare a deșeurilor pentru utilizarea curentă a pieței și pentru evenimentele temporare pe care aceasta le poate găzdui.

4.5. Suprafețe, materiale și texturi
La proiectarea suprafețelor concurenții vor avea în vedere criteriul durabilității finisajelor, integrarea cromatică și de textură în ambientul general și aderența stratului de uzură. Sunt preferabile alcătuirile cu nevoie redusă de întreținere și curățare. Stratul de bază al alcătuirilor se va coordona cu permisivitățile provenite din natura terenului și din pre-existența altor structuri subterane (dala groasă din beton armat, subsoluri de depozitare etc.) De asemenea, concurenții
vor propune soluţii în vederea colectării eficiente a apelor meteorice prin rigole sau guri de scurgere, conectate la infrastructura de canalizare.
În vederea asigurării unui acces permanent al echipajelor de intervenție către toate imobilele din piață, se va propune untraseu dedicat autovehiculelor de mare tonaj, iar stratul de uzură corespunzător se va conforma normelor de rezistență la astfel de încărcări.

4.6. Accesibilitate
Proiectul de amenajare va ţine cont de situaţia existentă, cu racordarea Pieţei Sfatului la toate spaţiile publice adiacente. Astfel, conform Planului De Mobilitate Urbană Durabilă- Polul de Creștere Brașov (PMUD), se va ţine cont de următoarele propuneri:
– păstrarea traseului pentru autobuze pe străzile Mureşenilor-Bariţiu pe sensul de mers către cartierul Prund-Schei şi respectiv pe strada Poarta Schei pe sensul de întors, în acord cu planşa anexă PT1;
– necesitatea recondiţionării amenajărilor pietonale pentru strada Mureşenilor, în acord cu planşa anexă MB1;
– marcarea unui sens de acces cu bicicleta dinspre oraş înspre Prund-Schei şi respectiv pe strada Poarta Schei pentru sensul de întors, în acord cu planşa anexă MB2;
– extinderea sistemului de închiriere de biciclete în oraşul Braşov, prin amenajarea în spaţiul pieţei a unor zone pentru parcări de biciclete personale sau de închiriat, în acord cu planşa anexă MB3.
Eventualele modificări propuse pentru fluxurile de circulaţie care traversează piaţa vor fi corelate cu prevederile Studiului de Trafic, aflat în curs de elaborare.
În conformarea stratului de uzură, se va avea în vedere asigurarea circulației pietonale împotriva accidentării prin reducerea denivelărilor și alegerea unui finisaj antiderapant. În urma consultării publice, a fost relevat faptul că modul de alcătuire al unor zone din pavimentul actual pune în pericol siguranța trecătorilor în condiții de umiditate crescută.
În soluția propusă se va acorda o atenție deosebită adaptării spațiului pieței la nevoile persoanelor cu diferite dizabilități, astfel încât acestea să participe neîngrădit la activitățile ce țin de cotidianul orașului, precum şi racordarea corectă a clădirilor comerciale sau culturale din perimetrul pieţei la viitoarele amenajări. Se vor avea în vedere planeitatea traseelor și căilor de acces pietonale, rigiditatea și stabilitatea stratului de uzură, existența unor trasee continue realizate din materiale cu aceeași rezistență la alunecare și o dimensiune a rosturilor din pavaj care să nu depășească 1,5 cm. Obstacolele de pe traseele pietonale, în măsura în care există, vor fi prevăzute cu marcaje vizuale contrastante.

4.7. Vegetație
Concurenţii sunt invitaţi să conceapă elementul vegetal şi prezenţa apei în piaţă drept părţi integrate în conceptul de ansamblu al intervenției. Este posibilă introducerea unor noi spații plantate, inclusiv cu arbori înalți, prin intervenția asupra dalei groase de beton armat și practicarea unor goluri suficient de largi încât să se realizeze contactul rădăcinilor cu sol fertil.
Se va avea în vedere criteriul sustenabilității, fiind recomandate soluții de spații verzi care presupun efort și costuri reduse de întreținere. Cadrul natural și proximitatea pieței față de repere arhitecturale importante determină un potențial major pentru imaginea urbană de ansamblu. În elaborarea soluției se recomandă specularea relației între Piața Sfatului și contextul mai larg prin gestionarea perspectivelor către Muntele Tâmpa, Dealul Warthe, Turnul Alb, Turnul Negru, Biserica Neagră etc.

4.8. Iluminat
Conceptul de iluminat propus în intervenție va trebui să asigure o bună percepere a spațiului şi a obstacolelor pe timp de noapte, facilitând orientarea pietonilor în piață. Se va urmări alegerea unor surse de lumină a căror temperatură să se integreze cu iluminatul interior și exterior al vecinătăților. Se poate lua în considerare inserarea de repere care să dea identitate anumitor zone, precum și o integrare a corpurilor de iluminat în ambientul general al spațiului. Concluziile
procesului de consultare publică relevă preferința respondenților pentru implementarea unui sistem de iluminat arhitectural care să pună în valoare fondul construit. Concurenţii vor opta pentru soluții cu un consum redus de energie.
Suplimentar, se va urmări evitarea poluării luminoase.

Minimalist a fost tratată și strada Piața Sfatului. Vedeți pe planșă că, în afară de înlocuirea asfaltului cu pavaj, celelalte elemente par a fi idei aruncate. Aici se ridică două întrebări: strada Piața Sfatului a fost tratată superficial, fără interes? Sau a lipsit competența pe partea de mobilitate urbană? Și astfel fac trecerea către ipoteze.

Ipoteze

Așa cum spuneam, pare o lipsă de competențe pe mobilitatea urbană pentru strada Piața Sfatului. Aici vedem că proiectul nu tratează coerent strada Piața Sfatului cu Mureșenilor și Barițiu.

O altă ipoteză este că minimalismul este intenționat și spațiul a fost tratat ca o planșă pe care ulterior administrația poate veni cu diferite funcțiuni și manifestări. Apropo de manifestări și ipoteze, o să vedeți pe planșa următoare că este aruncată ideea Cerbului de Aur. Dacă este o provocare sau doar o nostalgie, nu aș ști să vă spun.

Pe partea de terase, proiectul nu propune nimic diferit, ci aceleași zone. În definitiv, decizia cu privire la dimensiunile teraselor este a autorității locale.

Dar cea mai importantă ipoteză pe care o văd este aceea că proiectul acesta a fost declarat câștigător pentru provocarea de a deschide noi intrări în Casa Sfatului și pe celelalte trei laturi. Pun aici extrasele din planșă ca să vedeți unde sunt propuse aceste intrări.

O altă ipoteză ține de concursul în sine, care nu tratează deloc fațadele clădirilor. Acest aspect nu este cuprins în cerințele temei de proiectare. Un alt aspect care nu apare este descărcarea arheologică, în contextul în care, chiar în tema de proiectare este menționat faptul că „în pregătirea amenajării din anii 1986-1987 nu au fost efectuate descărcări arheologice”.

Aceste lipsuri ale concursului nu sunt cumva date de faptul că acesta a fost doar unul de arhitectură? Nu cumva concursul care vizează reabilitarea sau, mai bine zis, regândirea unui spațiu public ar trebui să aibă în componență și alte specializări, antropologie, arheologie, istorie, sociologie, mobilitate urbană, artă?

Considerente finale

Apropo de lipsa de specialiști și axarea doar pe arhitectură, vedem că în cadrul realizării temei de proiectare se vorbește de realizarea unui sondaj, sondaj căruia îi lipsește reprezentativitatea, așa cum vedeți din aprecierile arhitecților Emil Burbea și Radu Tudor Ponta, ambii pe o poziție de consilier profesional în echipa de organizare a concursului.

În perioada 26 februarie – 20 martie 2020 a avut loc procesul de consultare a popuţileai referitor la concursul de soluții „Amenajare Piaţa Sfatului Braşov”.

Astfel, au fost derulate următoarele comunicări între promotorii concursului (Ordinul Arhitecţilor din România), autoritatea contractantă (Primăria Municipiului Braşov) şi actorii direct interesaţi (riverani, profesionişti, cetăţeni):

− în data de 26.02.2020 a avut loc conferinţa de presă pentru demararea consultărilor publice premergătoare elaborării temei de concurs pentru amenajarea Pieței Sfatului din Brașov, la care au participat Primarul Municipiului Brasov dl.George Scripcaru, Arhitect Şef Brasov dna.Marilena Manolache, preşedintele Ordinului Arhitectilor din România dl.Alexandru Gavozdea, preşedintele Ordinului Arhitectilor din România filiala Braşov-Covasna-Harghita dl.Răzvan Dracea, reprezentanţi ai colectivului de elaborare a temei de proiectare (arh. Mirona Crăciun, arh. Emil Burbea-Milescu).
− cu această ocazie au fost lansate chestionarele adresate cetăţenilor interesaţi de eventualitatea amenajării Pieţei Sfatului, riveranilor direct afectaţi de statutul zonei, precum şi a profesioniştilor din filiala locală a OAR.
− chestionarul adresat cetăţenilor a fost promovat în presa locală (https://newsbv.ro/2020/02/26/video-piata-sfatului-va-fi-reamenajata-brasovenii-pot- alege-cum-sa-arate/), precum şi pe paginile Primăriei Municipiului Braşov (autoritate contractantă) şi respectiv a OAR Concursuri (promotor concurs); cele 739 de răspunsuri obţinute sunt anexate prezentei documentatii.
− chestionarul adresat profesioniştilor, arhitecţi membri ai filialei locale, a fost fundamentat prin intermediul unei dezbateri publice care a avut loc la sediul OAR filiala Braşov-Covasna-Harghita în data de 11.03.2020; raportul sintetic al acestei dezbateri, precum şi cele 26 de raspunsuri obţinute sunt anexate prezentei documentaţii.
− chestionarul adresat riveranilor a fost fundamentat atât prin interviuri directe, cât şi prin promovarea facilitată de către Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC), care a facut posibilă completarea chestionarului dedicat pentru riverani chiar de către locuitorii clădirilor din piaţă; raportul sintetic al acestei dezbateri, precum şi cele 225 de răspunsuri obţinute sunt anexate acestei documentaţii.

Suplimentar faţă de cele 3 sistematizări ale răspunsurilor actorilor direct interesaţi de amenajarea Pieţei Sfatului (riverani – 225 răspunsuri, profesionişti, – 26 răspunsuri, cetăţeni
– 739 raspunsuri), a fost realizat un document comparativ, lăsat spre interpretarea directă a concurenţilor.
Consilieri profesionali
Arh. Burbea – Milescu Emil
Arh. Radu Tudor Ponta

Mai avem de precizat un aspect ce ține de transparență. În acest sens, OAR a publicat în întregime documentațiile aferente concursului și proiectele înscrise în concurs, ceea ce Primăria Brașov nu a făcut-o nici acum, deși este autoritatea contractantă.

De asemenea, în cadrul concursului a fost realizat un studiu istoric pentru Piața Sfatului, un lucru benefic.

Și nu în ultimul rând, pentru concurs a fost făcută și o estimare de cost, după cum urmează:

„…rezultă reperul unei investiţii de minim 300 eur/mp., previzionat pentru o amenajare care să conţină toate echipările descrise la începutul acestui studiu. Plafonul maxim de investiţie ar trebui raportat la această valoare, fără să adauge mai mult de 33% la aceasta.

Astfel, pentru suprafaţa de 14.800 propuşi spre amenajare:
• cost estimativ investiţie: 300 eur/mp., respectiv 4.440.000EUR (aprox.4,5mil.eur)
• plafon maximal investiţie: 400 eur/mp . respectiv 5.920.000EUR (aprox.6,0mil.eur).

Și în final, atașez documentațiile publicate de OAR.

Anexa 1 – Tema concursului

2.1 Regulamentul concursului

2.3.2 Propunere Financiara – Descrierea serviciilor si termenelor contractate

2.6 Estimare plafon maxim investitie si proiectare

Certificat de Urbanism 1128-2020_1

Memoriu – Studiu Istoric Piata Sfatului

Natura geologica a terenului – Piata Sfatului

02_GrosFichiers – Ovidiu MILEA

03_Arhitectura 2_1989

memoriu cai de comunicatii drumuri

memoriu tehnic proiect 2011

memoriu-arhitectura-PTh

memoriu-general-PTh

referat verificare proiect 2011

Piata Sfatului_RT_RELEVEU AVARII-1;300

Piata Sfatului_RT-SITUATIA EXISTENTA 1;2

Piata Sfatului-Propunere Modificat-1;300

Geometrii CAD GIS-A0+ custom 1000

Geometrii CAD GIS-A1 custom 2000

Proces verbal consultare publica

Proces verbal consultare riverani

Proces verbal dezbatere OAR

Raport preluare elemente de oportunitate

Piata-Sfatului-RAPORT-JURIU-ROMANA-1

101 – FC0607 – PREMIUL 1

104 – CL9178 – MENTIUNE ONORIFICA

108 – MP1235 – PREMIUL 3

114 – AA2003 – PREMIUL 2

127 – FK3248 – MENTIUNE ONORIFICA

DECLARATIA JURIULUI

Pentru cine vrea să vadă toate proiecte las la dispoziție linkul către site-ul OAR.

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei 1.484.700 RON fără TVA

 

Premiul II: 74.235 RON fără TVA

Premiul III: 39.592 RON fără TVA

În plus, juriul a decis acordarea a două mențiuni onorifice pentru două proiecte având calități remarcabile.

 

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare:

 

PREMIUL I – Proiect nr. 101  – FC0607 –STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL.  

Autori principali: FLORIAN STANCIU / COSMIN GĂLĂȚIANU / EDUARD DUMITRU UNTARU

Coautori: MARIA-IULIA STANCIU, ROBERTA IULIA FRUMUȘELU, ALEXANDRU CRISTIAN BEȘLIU, COSMIN VALENTIN GEORGESCU, OCTAVIAN BÎRSAN, DAVID SEBASTIAN MIHAI, SEBASTIAN COSMIN CIULEI, NELA ANDRIEȘ

 “Discursul general care stă la baza proiectului este construit în jurul unei cercetări a arhetipurilor și a temelor majore ale culturii europene, mai degrabă decât să pornească de la o evaluare detaliată a istoriei sitului – care nu este, totuși, lăsată deoparte, ci este transferată într-o muncă atentă cu structura construită și vizibilă, în timp ce se analizează în continuare detaliile proiectului. Propunerea reflectă potențiala deschidere ulterioară a fațadelor Casei Consiliului și invită casa să  participe la viața pieței și să își ocupe locul care i se cuvine. Ca atare, proiectul reafirmă poziția centrală a Casei Sfatului ca centru de greutate al pieței.”  – aprecierea Juriului

 

PREMIUL II – Proiect nr. 114 – AA2003 – ADN BIROU DE ARHITECTURA

Autori principali: ADNBA

Coautori: Andrei Serbescu, Bogdan Bradateanu, Horia Munteanu, Adrian Untaru, Elena Zara, Oana Gramada, Esenghiul Abdul, Andreea Cutieru, Cezara Lorent

Colaboratori arhitectură: Adrian Bratu, Alexandra Iliescu, Loredana Bumbacea, Bianca Aparaschivei, Alina Olteanu, Mihai Toader

 “Proiectul se bazează pe o analiză și interpretare atentă a istoriei locale. Relația cu istoria este întruchipată cu delicatețe prin pavajul propus și prin refacerea vechiului curs de apă. Propunerea operează o reactivare a Casei Sfatului și, mai ales, a turnului, prin noua zonă de ședere și intrarea secundară. Toate gesturile arhitecturale sunt marcaje delicate ale unor elemente relevante din punct de vedere istoric”. – aprecierea Juriului

 

PREMIUL III – Proiect nr. 108 – MP1235 – Studio 82 SRL în asociere cu Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură

Autori principali: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură

Coautori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Maria Cristina Florian, arh. Andrada Pinte, arh. Petrică Maier-Drăgan și arh. Andra Vlădoiu

 “Proiectul este referențial în raport cu toate straturile istorice identificate prin studiul istoric. Acesta creează o topografie continuă, păstrând ceea ce autorii consideră a fi cele mai importante caracteristici reinventate într-un colaj urban, fără o ierarhie clară între aceste elemente. Astfel, recreează prezența apei printr-o nouă fântână și un curs de apă, reia unele aliniamente de arbori vechi în apropierea Casei Sfatului și de-a lungul fațadei nord-est a Pieței, sugerând promenada pierdută de-a lungul acesteia. Copacii de lângă Casa Sfatului subliniază accesul principal, ascunzând însă parțial fațada nord-vestică a clădirii și prezența acesteia în Piață. Joncțiunea cu curtea Honterus nu este subliniată mai mult decât prin articulația trotuarului creată pentru toate celelalte fațade sau proprietăți.”  – aprecierea Juriului

 

MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiect nr. 104  – CL9178 – VOICU & IONITA ARCHITECTS SRL

Autori principali: VOICU & IONITA ARCHITECTS

Coautori: arh. Narcisa Gabriela IONITA, arh. Tiron Laura Ioana, arh Cosmin GANDORE, arh. Vlad Alexandru VOICU

 “Juriul apreciază abordarea sustenabila a proiectului, prin reutilizarea topografiei actuale a spațiului și a anumitor elemente definitorii ale proiectului din anii 1980. Proiectul evidențiază o analiză calitativă atentă a componentelor existente, înlăturând părțile mai puțin funcționale și ameliorându-le pe acelea cu potențial latent. Autorii recunosc statutul de reper consacrat pe care l-a dobândit în timp fântâna arteziană, iar principiul reamenajării ei subliniază valențele ei ca pol de socializare. Soluția dă dovadă de maturitate în acceptarea istoriei recente a urbei, găsind o modalitate de a lucra cu această resursă existentă prin adaptare și nu prin înlocuire.”  – aprecierea Juriului

 

MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiect nr. 127  – FK3248 – STREAMLINE PLANNING SRL în asociere cu PROSPECT SRL

Autori principali: Asocierea STREAMLINE PLANNING SRL & PROSPECT SRL

Coautori: arh. Andrei Fanciali, arh. Matei Niculescu, arh. Tudor Costăchescu, arh. Radu Costăchescu, arh. Andreea-Claudia Boțu

Colaboratori arhitectură: arh. Alexandru Munteanu

Colaboratori specialități: Instalații: ing. Cosmin Bocu; Peisagistica: arh.peis. Ana Horhat

„Una dintre caracteristicile valoroase ale structurii istorice a Cetății – și anume rețeaua de spații publice, conectate prin străzi, pasaje și ganguri – este transformată într-unul dintre puținele gesturi de design care dau putere acestui proiect – prelungirile vizuale ale străzilor și pasajelor de legătură în pavajul Pieței.” – aprecierea Juriului

Susține Litera 9!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.