Profesionistele din cinematografie sunt invitate la Pitch-ul internațional online ce marchează finalul de succes al „Her Story, Her Future – program de mentorat  pentru femeile din industria filmului”

Creatrix Fama invită profesionistele din domeniul cinematografiei la un pitch care va avea loc online duminică, 29 octombrie, începând cu ora 11:00 (CET), eveniment care marchează încheierea cu succes a programului de mentorat „Her Story, Her Future”. Proiectul cultural este destinat sprijinirii și încurajării femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător. Prin organizarea pitch-ului internațional online, „Her Story, Her Future” își propune să ofere participantelor o platformă de promovare a proiectelor lor, ajutându-le să-și facă cunoscută munca și să primească feedback personalizat din partea unui juriu format din profesioniste de rang internațional din domeniul filmului. Cel mai bun pitch va fi recompensat cu un premiu în valoare de 1.000 euro brut. Profesionistele care își doresc să participe la pitch pot trimite un email la creatrixfama@gmail.com sau pot completa formularul online disponibil pe  www.HerStoryHerFuture.com.

„Her Story, Her Future” a oferit un cadru de mentorat timp de trei luni, în perioada august – octombrie 2023. Șapte tinere participante din România au avut ocazia să lucreze alături de mentore de renume, profesioniste cu experiență în industria filmului, și să beneficieze de feedback și îndrumare pentru dezvoltarea propriilor proiecte cinematografice: Alina Grigore (actriță, regizoare, România), Ayten Amin (regizoare, Egipt), Jorė Janavičiūtė (regizoare, jurnalistă, Lituania), Kawthar Younis (regizoare, producătoare, Egipt), Tanya Konstandinova (actriță, regizoare, Bulgaria), Teodora-Kosara Popova (scenaristă, regizoare, Bulgaria), Zhana Kalinova (curatoare de film, producătoare, Bulgaria/Germania).

Juriul pitch-ului este constituit din trei profesioniste recunoscute la nivel internațional.

Născută în Moldova, Valentina Iusuphodjaev a absolvit Universitatea de Stat din Moldova cu o licență în litere, iar mai târziu, Institutul de Filosofie, Estetică și Drept de la Academia de Științe a Moldovei. Cu o vastă experiență ca producător de film, ea și-a făcut un nume în industria cinematografică, lucrând la producții care au fost premiate la festivaluri naționale și internaţionale de film şi nu numai, precum La Limita de Jos a Cerului (The Unsaved), Afacerea Est (Eastern Business), Colecția de Arome (The Flavors Business).

De-a lungul carierei, Valentina a experimentat mai multe laturi ale industriei de film și publicitate ca producător, regizor, secretară de platou, manager de casting, manager de locație și distribuitor. În ultimii ani, ea a acumulat multă experiență în lucrul cu parteneri și echipe internaționale și echipe, care i-au deschis perspectiva către noi abordări. Experiența i-a oferit o înțelegere puternică atât a pieței locale de film, cât și și a pieței internaționale. Totodată, are abilități substanțiale de management de programe și proiecte, cu o experiență de 20 de ani ca Manager de Proiect și PR la AO MIA (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual).

În martie 2021, Valentina a fost numită noul director al Centrului Naţional al Filmului din Moldova iar în prezent este membră a Asociației Cineaștilor din Republica Moldova. De asemenea, a fost implicată în alte activități precum organizarea de traininguri si seminarii pentru cineaști, trainer pentru pitch-uri, membră a juriului la Festivalul Internațional de Film de la Buzău și Festivalul de Film de la Fribourg.

Goda Januskeviciute este o prezență influentă în lumea cinematografiei europene, îndeplinind simultan rolurile de director de comunicare la European Film Forum Scanorama și director de comunicare la Moving Images – Open Borders (MIOB) Network. Cu o experiență bogată în industria filmului, Goda a deținut anterior funcția de manager al evenimentelor din industrie la prestigiosul festival de film Scanorama.

Cariera sa profesională reflectă un spectru variat de responsabilități, de la coordonarea sesiunilor de dezvoltare de scenarii și organizarea evenimentelor din industrie și de networking, până la elaborarea de strategii de comunicare menite să aducă în lumina reflectoarelor talentele cinematografice emergente.

Goda Januskeviciute și-a dezvoltat abilitățile în domeniul regiei de film prin studii la Departamentul de cinema și televiziune al Academiei Lituaniene de Muzică și Televiziune, precum și la Școala Baltică de Film, Media și Arte a Universității Tallinn din Estonia. S-a remarcat și prin experiența sa anterioară în calitate de prim asistent de regie, iar implicarea sa în teatru și operă îi adaugă o perspectivă unică și profundă în industria cinematografică.

Gabi Suciu este o producătoare și distribuitoare din România care, de-a lungul anilor, a fost o prezență constantă în piețele și festivalurile internaționale, de la Berlin și Cannes până la AFM, prezentând proiectele în care este implicată de peste 12 ani. Are o vastă experiență ca producător executiv, numele ei apărând în peste 50 de scurtmetraje, 10 lungmetraje și 8 documentare, majoritatea cu palmares notabil în festivaluri și nominalizări importante, primind personal în 2014 nominalizarea la Premiul Tânără Speranță pentru producție la Premiile GOPO.

A urmat cursurile Facultății de Film UNATC din București, absolvind cu o licență în regie, un master în producție și un doctorat în film și media, cu o lucrare de cercetare despre coproducții. A rămas aproape de școala care a format-o, iar în prezent este lector la masteratul de producție de film de la UNATC, prodecan al Facultății de Film și director al programului de masterat de producție de film. Este absolventă a Talents Sarajevo 2012 și a Berlinale Talents 2014, și, începând cu 2018, membră a Academiei Europene de Film.

Cele șapte tinere și talentate profesioniste din România care au beneficiat de acest program sunt:

Ana Vîjdea – inclusă în 2017 pe lista celor 25 de realizatori de film independenți promițători de către Filmmaker Magazine, filmele sale au fost selectate în diverse festivaluri și programe internaționale precum IDFA, Visions du Réel, True/False, Doclisboa și Zinebi.

Andreea Udrea –  tânără regizoare de film documentar, absolventă a prestigiosului program internațional DocNomads, cu o licență în psihologie ce îi oferă o perspectivă amplă, ea folosește documentarele ca un instrument de explorare și înțelegere a vieții în toate nuanțele sale.

Carina-Gabriela Dașoveanu – realizările ei au fost remarcate la nivel mondial, inclusiv cu un premiu la Cannes și selecție la Sundance, confirmându-și talentul și determinarea în cinematografie. De la UNATC la renumite festivaluri, Carina explorează neîncetat teritoriul artistic și promite a fi o prezență strălucitoare în viitorul filmului.

Denisse Conn Tubacu – asistent de regie pentru lungmetraje notabile, primul ei scurtmetraj independent, “Like mother used to sing”, a fost selecționat la TIFF și Jaipur International Film Festival. În plus, a debutat cu succes ca regizoare de teatru la Centrul Național al Dansului București, evidențiindu-se ca o creatoare polivalentă și promițătoare în industrie.

Letiția Popa – scurtmetrajul ei de debut, “Marie”, a primit Premiul pentru Cea Mai Bună Regie la Astra Film Festival 2018 (categoria DocSchool), a fost nominalizat la Prix Europa Rising Stars 2019 și a fost proiectat la festivaluri de film din Europa, precum Festivalul Internațional de Film de la Ji.hlava și Fipa DOC IFF.

Simona Mantarlian – participantă în programe de scenaristică și producție în cadrul unor festivaluri prestigioase, inclusiv Festival International du Film Francophone de Namur (2015), Sarajevo Film Festival (2010), a a scris scenariul pentru scurtmetrajul “Celebration”, regizat de Teodora Lascu, care a fost selectat în diverse festivaluri internaționale.

Victoria Ecaterina Moraru – tânără și promițătoare actriță, cu experiență atât în fața camerei, cât și în spatele ei, Victoria și-a canalizat abilitățile și creativitatea în film, televiziune și reclame. A jucat în numeroase scurtmetraje independente și studențești, iar anul acesta poate fi văzută în lungmetrajul “Familiar” regizat de Călin Peter Netzer.

Her Story, Her Future – program de mentorat pentru femeile din industria filmului este organizat de Creatrix Fama, organizatorul temerarului festival Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică.

Pentru mai multe informații și detalii privind proiectul, vă rugăm să accesați website-ul oficial: www.HerStoryHerFuture.com.

Proiectul cultural este produs de Creatrix Fama și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național din România (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto: Creatrix Fama

Leave a Reply

Your email address will not be published.