Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov se pregătește să intre în lupta împotriva virusului Covid. Modul în care a fost gestionată administrarea și luarea deciziilor de către managerul spialului, dr. Nicușor Bîgiu, a generat nemulțumiri în rândul medicilor din cadrul unității medicale. Acesta este acuzat că aplică un mod de conducere dictatorial.
În acest sens, aceștia au transmis o scrisoare către conducerea Consiliului Județean prin care atrag atenția că personalul medical nu are pregătirile de specialitate pentru a lucra pe pacienți cu patologie infecțioase și pneumologice sau pe partea de ATI. De asemenea, se aduce în vedere faptul că spitalul nu deține circuite de decontaminare a personalului.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, Nicușor Bîgiu, a răspuns la probleme ridicate de către colegii săi spunând că secția de Psihiatrie a fost relocată în clădirea de pe Eminescu, au fost externați totți pacienții cronici aflați în baza de recuperare. În urma modificărilor s-au eliberat 141 de paturi care urmează să fie folosite pentru pacienții covid.
Managerul SCPN spune că a prezentat medicilor măsurile care sunt prinse în planul alb și că trebuie puse în prim plan nevoile pacientului și nu anxietatea unui cadru medical speriat de situație.
Un conflict între cadre medicale și managerul de spital s-a încheiat recent la Spitalul de Boli Infecțioase prin demisia managerului Ramona Ionescu pe data de 12 martie.
Aceste probleme arată deficiențe pe partea de management, două spitale având divergențe între manager și subalterni pe modul în care se iau decizii.
În cazul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, zilele acestea circula informația cum că personalul medical nu are echipamente de protecție și alte materiale:
„La Spitalul de copii Brasov nu au de nici unele la spital, nici masti, nici botosei, nici vata, leocoplast sau saci menajeri.
Magazia spitalului e goala iar directiunea i-a pus sa dea declaratii sa nu sufle o vorba, altfel vor zbura… in magazie e saracie, trebuie semnat ca nu se divulga la nimeni despre lipsuri, nota explicativa despre ce s-a facut cu 2 cutii de masti si 2 de manusi in timp ce pe holuri se foloseste dezinfectant de horeca.
Li s-a dat doar, citez: „2 cutii de masti, pt 1 sapt, la 30 insi/3 ture, si apoi chemi seful sa dea nota explicativa pe la directiune ca de ce le-am folosit”
Mamele se interneaza langa copii, fara testare, pe baza unei declarații, tușesc toata noaptea, ies pe afara, umbla, merg la fumat, organizarea fiind numai din condei. Asta in conditiile in care vin cazuri din tot judetul Brasov, fara a se asigura un triaj de vreun fel.
Lista cu ce trebuie imediat este urmatoarea: saci de gunoi negri-30 litri si 60 litri; botosi de unica folosinta; halate de unica folosinta; detergent de vase; Dezinfectantii sunt medicali; Viziere; manusi de unica folosinta S, M si L; bonete; seringi; Masti F2; Leucoplast; vata; spirt; sapun lichid cu pompita; dezinfectant pt mâini; Dezinfectanti aeroflora-Virkon, Oxidice Air B, OxiFloor, tablete clor; Masti chirurgicale; prosoape de hartie Si…teste pentru Covid 19.”
În replică, directorul medical al Spitalului, dr. Liviu Muntean a precizat:
„La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov conducerea unităţii a făcut toate eforturile pentru a asigura necesarul de echipamente de protecţie, medicamente şi materiale sanitare necesare în contextul epidemiei. Magazia spitalului a fost aprovizionată, astfel încât să se asigure un stoc de rezervă pentru o perioadă de 45 de zile. Atașăm poze făcute în această dimineață!
Spitalul nu foloseşte dezinfectanţi Horeca, singurii dezinfectanţi utilizaţi sunt cei care au avizul Ministerului Sănătăţii de încadrare în categoria produselor biocide şi care sunt incluşi în Registrul naţional al produselor biocide.
Spitalul de Copii are în prezent o rată de 30 de prezentări urgente pe zi, față de o rată de 120 de prezentări pe zi în regim de urgență înainte de izbucnirea pandemiei. Unitatea nu înregistrează cazuri de pacienți infectați cu COVID-19. A fost instalat un cort de triaj în curtea spitalului pentru a se lua toate măsurile ca pacienţii cu posibile afecţiuni respiratorii să fie izolaţi din primele momente, pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. S-au modificat circuitele din cadrul spitalului, pentru ca pacienţii infectaţi să fie izolaţi până la preluarea lor la Spitalul de Boli Infecţioase şi s-a elaborat un plan de prevenire şi limitare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Atașăm poze.
S-a restrâns activitatea secţiilor, iar personalul medical a fost organizat astfel încât să se asigure serviciile medicale la pacienţii internaţi, dar şi o rezervă de personal care să poată fi chemată de la domiciliu. Personalul medical este echipat corespunzător și primește în fiecare dimineață echipamentul solicitat de către șefii de secție. Solicitările se fac în scris, iar predarea echipamentului se face pe baza unui proces verbal! Atașăm poze ale personalului.
În concluzie, spitalul este pregătit să facă faţă posibililor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, fiind printre primele care a luat măsurile necesare în acest scop.
Față de cele prezentate mai sus facem precizarea că astăzi vom înainta domnului Prefect şi Comitetului Județean de Urgență o solicitare prin care cerem adoptarea de măsuri pentru stoparea propagării informațiilor false menite să creeze panică în rândul brașovenilor!
Facem un apel public, conducerea spitalului, medicii si personalul medical al spitalului nostru, pentru oprirea acestui tip de informații false, care produc panică și creează disconfort tuturor! Noi suntem în primul rând în această luptă, ne facem meseria și suntem în slujba brașovenilor! Așteptăm același tratament și din partea dvs!”
Sursa foto: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov
Leave a Reply