În toată povestea poluării aerului, George Scripcaru insistă pe poluarea produsă de consumatorii domestici, cei care au sisteme individuale de încâlzire a locuinței, aceea care are 1% din totalul emisiilor de PM 10, conform Planului Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA).
„Lansăm în dezbatere publică proiectul de Regulament privind obligativitatea introducerii, la noile contrucții, a sistemelor tehnice care permit creșterii eficienței energetice și, implicit, creșterea calității aerului. Acest regulament vizează nu doar furnizarea de agent termic, ci și sistemul de iluminat, de ventilație și răcire. La momentul avizării acestor proiecte, dezvoltatorii trebuie să prezinte și soluțiile tehnice care să garanteze reducerea cantității de noxe pe care o astfel de clădire o produce. Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem toate eforturile, inclusiv cele care se reflectă direct asupra noastră, ca să ne asigurăm un astfel de oraș”, a spus primarul George Scripcaru.
Regulamentul va sta în dezbatere până pe 6 martie 2020, dată până la care persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Vineri, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro.
În continuare, George Scripcaru nu vorbește despre măsuri pentru reducerea poluării privenite din surse industriale, care este de 57% pentru PM 10, conform PICA.
Prin acest regulament, Primăria Brașov nu face altceva decât să aplice legea și nu e neapărat o măsură proactivă a administrației Scripcaru de a reduce poluarea. În raportul de specialitate al Primăriei Brașov se arată că Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, cu modificari si completari, stabileste cerinţele minime de performanţă energetică la clădirile noi, precum si aplicarea cerinţelor minime de performanţă energetică la sistemele tehnice ale clădirii, atunci când sunt instalate, înlocuite parțial sau total. Conform art.14 din Legea nr.372/2005, cu modificari si completari, alin.(1) „Clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.” si alin.(5) „Primarii localităţilor cu mai mult de 5.000 de locuitori iniţiază planuri locale multianuale pentru creşterea numărului de clădiri noi şi existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero, în care pot fi incluse obiective diferenţiate în funcţie de zonele climatice şi de categoriile de clădiri prevăzute la art. 6 alin. (1), care se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale.”
Practic, primarul Brașovului, avea bază legislativă încă din 2005 pentru: Clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.
Suntem în 2020 deja și doar acum se propune un Regulament pentru a îndeplinii cerințele Legii 372/2005. Dar până acum de ce nu s-a făcut nimic, domnule Primar? Acum că vă presează legea o faceți și o comunicați ca pe o mare realizarea în reducerea poluării aerului? Domnule George Scripcaru, sunteți primar din 2004 și timp de 15 ani nu v-ați gândit să introduceți măsurile propuse prin noul Regulament, doar acum că se apropie termenul prevăzut în lege?
Timp de 15 ani au fost autorizate o mulțime de clădiri cărora nu li s-a cerut nimic, deși Primăria Brașov putea să anticipeze problemele și să ceară dezvoltatorilor imobiliari să adopte soluții pentru eficientizarea clădirilor.
Setul de măsuri propus prin acest regulament:
In vederea asigurarii performanței energetice a clădirilor noi cu impact asupra calității aerului și aspectului urbanistic în Municipiul Brașov, este important sa se garanteze ca masurile de imbunatatire a performantei energetice a cladirilor nu se concentreaza exclusiv pe anvelopa cladirii, ci sa includa toate elementele si sistemele tehnice relevante ale unei cladiri, cum ar fi elementele care participa la tehnicile pasive vizand reducerea necesarului de energie pentru incalzire sau racire si a consumului de energie pentru iluminat si pentru ventilare etc. imbunatatind prin urmare confortul termic si vizual.
Se vor respecta reglementarile legale in vigoare privind utilizarea surselor de energie regenerabila pentru o productie de minimum 30% din necesarul de apa calda de consum.
Implementarea pentru constructiile noi de a utiliza sisteme de ventilatie naturale, in locul sistemelor de ventilare si aer conditionat.
Respectarea standardului pentru consumul de energie primara, nivelul consumului de energie fiind aproape zero conform Ordin nr 386/28 martie 2016 pentru modificarea si completarea reglementarilor tehnice „regulament privind calculul termotehnic al elementelor de constructieale cladirilor”, indicativ C 107-2005, aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr 2055/2005, pentru zona climatica IV, orizont 31.12.2020.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Contorizarea individuala pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apa.
Se recomanda utilizarea elementelor de umbrire pentru fatadele insorite, a panourilor solare si a celulelor fotovoltaice.
Se va opta pentru un sistem unic de alimentare cu energie termica si apa calda pe imobil/condominium cu distributie pe orizontala si contorizare individuala, sistem care sa permita evacuarea emisiilor la o inaltime optima, astfel incat calitatea aerului sa nu aiba de suferit (peste limita aticului) si in acelasi timp sa asigure calitatea vizuala a ansamblului si coerenta arhitecturala.
Este obligatorie afisarea certificatelor energetice pentru cladiri in fiecare cladire rezidentiala, intr-un spatiu accesibil tuturor proprietarilor.
Pentru fondul de cladiri existente, dupa aprobarea Strategiei Nationale de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea renovarii parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, atat publice cat si private, intr-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienta energetica si decarbonat pana in 2050, compartimentul de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Brasov va face demersurile necesare in vederea aplicarii masurilor prevazute in aceasta.
Sursa foto: Felix Georgescu
Leave a Reply