Zilele trecute, Primăria Brașov ne anunța de lucrările începute la Stadionul Tineretului, la Sala Metrom. Plus, încă două obiective sportive avute în vedere, Baza Sportivă Stadionul Carpați și Baza Sportivă Tractorul.
La mai puțin de o săptămână, George Scripcaru sistează finanțarea culturii pentru 2020. Fără infrastructură sportivă putem trăi, dar fără cultură nu. Sunt de acord că nu putem organiza evenimente cu participare fizică, dar o putem face on-line. Este doar nevoie de a sprijini financiar comunitatea culturală brașoveană, că pe partea creativă sunt sigur că am avea parte de lucruri interesante. Banii băgați în cultură înseamnă investiția în viitor, cultura făcând parte din educația noastră.
Întotdeauna cultura a fost pusă la colț la Brașov și nu trebuie să ne mire faptul că finanțarea culturii a fost sistată de George Scripcaru, „profesorul de sport care nu a profesat niciodată, dar care a ajuns primar”.
„Fără evenimente culturale publice finanțate de la bugetul local în 2020”, este mesajul administrației Scripcaru.
„În ultima perioadă, pe lângă analizele zilnice privind măsurile de reducere a răspândirii coronavirusului, am făcut și o analiză a impactului acestei pandemii asupra bugetului local, inclusiv a veniturilor prognozate. Este evident că răspândirea acestui virus și măsurile pe care a fost necesar să le luăm, vor avea un impact negativ asupra economiei, ceea ce va afecta și bugetul orașului. Le-am cerut tuturor serviciilor din primărie și din subordinea Consiliului Local să își regândească bugetele, astfel încât să reducă la maxim cheltuielile, pentru a putea face față impactului economic cauzat de coronavirus.
Anul acesta ne vom concentra doar pe cheltuielile legate de implementarea măsurilor de reducere a răspândirii virusului COVID-19 și pe cele legate de investiții, cu fonduri nerambursabile și din bugetul local. În rest, vor mai fi alocate fonduri necesare pentru gospodărirea orașului, învățământ sau alte cheltuieli de acest gen, pe care Municipalitatea le are ca obligații legale. În această perioadă vor fi demarate doar procedurile de achiziții care vizează măsurile legate de coronavirus și cele legate de investiții.
Am anulat orice procedură pentru organizarea de evenimente, fie că vorbim de Zilele Brașovului, Cerbul de Aur sau astfel de evenimente care presupun alocarea de fonduri de la bugetul local. În același timp, procedura de selecție a proiectelor culturale finanțate de la bugetul local a fost suspendată. Este o perioadă grea și complicată, de aceea cred că ar trebui să ne concentrăm eforturile pe combaterea acestei pandemii și pe gestionarea efectelor pe care răspândirea acestui virus o va avea asupra societății noastre”, a declarat primarul George Scripcaru.
Cu siguranță, finanțarea proiectelor culturale nu se poate face în această perioadă pe structura existentă. Însă finanțarea ar trebui păstrată, doar regândită modalitatea pentru a finanța producții culturale și de a ne reorganiza pentru on-line. Desigur, unele evenimente merită anulate, cum ar fi Cerbul de Aur, dar finanțarea mediului cultural local ar trebui să fie o prioritate pentru orice administrație, indiferent de culoarea politică.
Dacă tot e să reducem cheltuielile, putem lua cele 105 milioane de lei de la infrastructura sportivă și să alocăm pentru lupta împotriva virusului Covid-19 și pentru cultură.
În final, dacă în toți acești ani nu ne-am gândit cum putem face ca artistul să trăiască din producția propriei arte, măcar acum, în aceste vremuri, să ne aducem aminte de ei și să-i susținem.
Leave a Reply