Primarul Allen Coliban a depus plângere împotriva ministrului Rafila la Parchetul European

Primarul Allen Coliban anunță într-un comunicat că a depus la Parchetul European o plângere împotriva ministrului Rafila, căruia îi și cere demisia.

Rafila este din nou surd la nevoile brașovenilor în privința construirii de noi spitale. La mai bine de 6 luni de când Comisia Europeană i-a cerut să repună spitalul nostru, al brașovenilor pe lista celor de finanțat, la mai bine de 8 luni de când zicea că îl finanțează din împrumuturi, realitatea arată că nu îi pasă. Mai mult, acum, pe final de campanie electorală, minte cu o seninătate debordantă, încercând să dea vina pe orice altceva decât pe propria-i incapacitate și pe dezinteresul pe care îl demonstrează în fiecare apariție publică. Până la urmă, este membru PSD, partidul care a are o experiență de ani de zile în promisiuni deșarte privind sistemul de sănătate din România”, declară Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.

Redau informațiile comunicate de Allen Coliban:

Cum a interzis Ministrul Alexandru Rafila construcția noului spital de Pneumoftiziologie și Infecțioase de la Brașov

Indolența și dezinteresul lui Rafila îi lasă pe români fără condiții civilizate de tratament. Meschinăria lui Rafila îi afectează pe brașoveni în particular.

Saga spitalului din PNRR – realitatea factuală probată prin documente, acte normative și declarații, toate oficiale și publice:

Septembrie 2021 USR îi lasă lui Rafila o listă cu 49 de spitale sau secții noi – absolut toate proiectele aflate în pregătire, în toată țara, fără culori și partipriuri politice, dintre care:

  • 22 aveau deja studiile de fezabilitate (SF-ul) gata
  • la 4 dintre ele, SF-ul era în curs de finalizare (aici era inclus și Spital clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie, Brașov)
  • 9 aveau SF-ul în lucru
  • 13 erau în stadii mai puțin avansate
  • 1 avea statutul juridic incert

Valoarea lor (~3,6 miliarde de euro) depășea însă suma alocată în PNRR (2,2 miliarde de euro), sumă care era oricum una record, și ajungea pentru aproximativ 25 de spitale (+/-) și pentru care urmau să fie stabilite criteriile de departajare, ținând cont în primul rând de maturitate, adică de șansele de a fi finalizate până în 2026.

Martie 2022 Rafila spune că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată, pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care unele judeţe aveau patru obiective pe acea listă, iar altele niciun obiectiv.

12 octombrie 2022 Se aprobă prin hotărâre de Guvern (HG 1237/2022) criteriile de evaluare și punctajele pentru prioritizarea spitalelor care urmau să primească finanțare. Apar condiții artificiale, pentru a exclude proiecte avansate, care ar fi putut demara licitațiile.

18 noiembrie 2022 Se publică Ghidul de finanțare care prevede data de 23 decembrie ca termen de depunere a cererilor de finanțare.

Pe 30 martie 2023 ar fi trebuit semnate contractele de finanțare, Însă Rafila în martie abia publica pe site-ul ministerului o listă cu 27 de spitale (față de cele  25  aproximate).

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov a fost selectat pe locul 7, având un punctaj egal cu al spitalelor de pe locurile 4-6. Punctajul obținut și clasarea în fruntea listei arată gradul de maturitate avansat.

Anterior, pe 22 februarie fuseseră aprobate prin HG 143/2023

Pe lângă lista de 27 spitale care au primit punctaj pentru aprobare, a mai fost publicată încă o listă de rezervă, cuprinzând 15 spitale.

După selecție, timp de câteva luni nu se mai întâmplă nimic. Un stand by politic, ținând cont de faptul că urma renegocierea PNRR, în urma căreia Sănătatea a pierdut per total cea mai mare sumă, aprox 740 milioane de euro, o treime din total.

Începutul lui septembrie 2023Rafila taie 6 spitale de la finanțarea prin PNRR – fără discuții, fără vreo comunicare oficială. Printre ele, fără vreo explicație logică, și Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov.

Pentru acest abuz al lui Rafila, am sesizat EPPO – Parchetul European. 

Septembrie 2023 La două zile după eliminarea celor 6 spitale, Rafila se justifică, inventând motive – nu a prezentat nici un stadiu oficial din care se rezulte că acele 6 spitale, dar în special cel de la Brașov, se aflau în vreo întârziere prin comparație cu restul spitalelor rămase în listă. Tot atunci, promite că  finanțarea pentru cele 6 va fi asigurată din împrumuturi de la BEI – Banca Europeană de Investiții. Tipic pesedistului ultimilor 30 de ani, care doar promite fără să facă NIMIC. 

Septembrie 2023 În propunerea trimisă Comisiei Europene ca parte a procesului de renegociere a PNRR, în una dintre Anexe (DESCRIPTION OF ADDITIONAL AND MODIFIED REFORMS AND INVESTMENTS – Modifications under article 18 of RRF Regulation) – este  inclusă și propunerea punctuală de renunțare la cele 6 investiții, printre care și spitalul din Brașov. 

Octombrie 2023 Comisia Europeană constată lipsa justificărilor sau criteriilor de selecție pentru lista celor 6 spitale propuse spre eliminare de la finanțarea PNRR și îl trimite pe Rafila la plimbare. Dovada este modul în care este retransmisă în octombrie 2023 Componenta 12 Sănătate, în care nu mai apare nicio listă de spitale de eliminat, Comisia Europeană cerându-i practic Guvernului și lui Rafila să demareze investițiile, astfel încât în final, în 2026, cel puțin 19 spitale să fie finalizate. Acest lucru este evident de altfel și în varianta aprobată a PNRR modificat (noiembrie 2023).

Trec alte două luni fără să fie semnate contractele de finanțare pentru vreunul din spitalele aprobate prin PNRR. În loc de anunțul începerii lucrărilor, la sfârșitul lui februarie 2024, Rafila anunță că a încheiat un acord cu BEI pentru finanțarea investițiilor care nu vor mai primi bani din PNRR.

Câteva zile mai târziuavem un deja-vu: Ministrul Rafila reia prostia din 2022, cu dezechilibrul, de fapt unul politic, arătând de fapt dezinteresul PSD pentru sănătatea românilor, incompetența și dezinteresul pentru investiții în spitale noi și moderne. 

”O să urmeze o serie întreagă de alte spitale finanțate din împrumutul de la Banca Mondială de Investiții care să echilibreze dezechilibrul. Adică să echilibreze situația pe care am găsit-o în PNNR în care nu mai puține de 22 de județe din țară au fost excluse de pe lista de investiții”,  declara Rafila, în 07.03.2024.

Este de fapt o nouă oportunitate pentru PSD de a mai păcăli încă o dată pe români cu promisiuni electorale 

Durează încă o lună ca să dea o ordonanță de urgență ( OUG 29 din 28 martie 2024) prin care să poată fi operaționalizat acest împrumut. 

Între timp, au mai trecut două luni fără să înceapă lucrările la vreun spital din cele care vor primi finanțare din PNRR. Și fără să fie semnat vreun contract pentru unul dintre spitalele care nu vor mai fi finanțate prin PNRR.

De fapt, nu știm nici acum, după 3 ani de la aprobarea PNRR și cu doar 2 ani înainte de închiderea acestui program, care sunt spitalele care vor primi finanțare din PNRR. Știm că Rafila, în tot acest timp, nu a făcut NIMIC, iar acum riscăm să pierdem toată finanțarea rămasă din PNRR și să rămânem cu promisiunile din liste – marcă înregistrată PSD.

Și deși nu a avut nicio bază legală pentru lista celor 6 spitale propuse a fi eliminate de la finanțarea prin PNRR, Rafila continuă, tot fără vreo bază legală, să vorbească despre această listă de 6 spitale pentru care face promisiuni că vor primi finanțare din alte surse. Fără să semneze vreun contract.

Suntem în 3 iunie 2024.
Au trecut 6 luni de la reaprobarea PNRR în care nu este aprobată nicio listă de investiții eliminate.

Au trecut și alte 2 luni de la ordonanța pentru “operaționalizarea împrumutului BEI”.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov în continuare nu are niciun fel de finanțare. Rafila își bate joc de sute de mii de români și de brașoveni.

Pentru acest abuz Rafila trebuie să demisioneze imediat!

Pentru acest abuz Rafila trebuie să răspundă nu doar în fața oamenilor, dar și în fața instituțiilor competente. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.