Primarul Allen Coliban anunță într-un comunicat că a depus la Parchetul European o plângere împotriva ministrului Rafila, căruia îi și cere demisia.
„Rafila este din nou surd la nevoile brașovenilor în privința construirii de noi spitale. La mai bine de 6 luni de când Comisia Europeană i-a cerut să repună spitalul nostru, al brașovenilor pe lista celor de finanțat, la mai bine de 8 luni de când zicea că îl finanțează din împrumuturi, realitatea arată că nu îi pasă. Mai mult, acum, pe final de campanie electorală, minte cu o seninătate debordantă, încercând să dea vina pe orice altceva decât pe propria-i incapacitate și pe dezinteresul pe care îl demonstrează în fiecare apariție publică. Până la urmă, este membru PSD, partidul care a are o experiență de ani de zile în promisiuni deșarte privind sistemul de sănătate din România”, declară Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.
Redau informațiile comunicate de Allen Coliban:
Cum a interzis Ministrul Alexandru Rafila construcția noului spital de Pneumoftiziologie și Infecțioase de la Brașov
Indolența și dezinteresul lui Rafila îi lasă pe români fără condiții civilizate de tratament. Meschinăria lui Rafila îi afectează pe brașoveni în particular.
Saga spitalului din PNRR – realitatea factuală probată prin documente, acte normative și declarații, toate oficiale și publice:
Septembrie 2021 USR îi lasă lui Rafila o listă cu 49 de spitale sau secții noi – absolut toate proiectele aflate în pregătire, în toată țara, fără culori și partipriuri politice, dintre care:
- 22 aveau deja studiile de fezabilitate (SF-ul) gata
- la 4 dintre ele, SF-ul era în curs de finalizare (aici era inclus și Spital clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie, Brașov)
- 9 aveau SF-ul în lucru
- 13 erau în stadii mai puțin avansate
- 1 avea statutul juridic incert
Valoarea lor (~3,6 miliarde de euro) depășea însă suma alocată în PNRR (2,2 miliarde de euro), sumă care era oricum una record, și ajungea pentru aproximativ 25 de spitale (+/-) și pentru care urmau să fie stabilite criteriile de departajare, ținând cont în primul rând de maturitate, adică de șansele de a fi finalizate până în 2026.
Martie 2022 Rafila spune că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată, pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care unele judeţe aveau patru obiective pe acea listă, iar altele niciun obiectiv.
12 octombrie 2022 Se aprobă prin hotărâre de Guvern (HG 1237/2022) criteriile de evaluare și punctajele pentru prioritizarea spitalelor care urmau să primească finanțare. Apar condiții artificiale, pentru a exclude proiecte avansate, care ar fi putut demara licitațiile.
18 noiembrie 2022 Se publică Ghidul de finanțare care prevede data de 23 decembrie ca termen de depunere a cererilor de finanțare.
Pe 30 martie 2023 ar fi trebuit semnate contractele de finanțare, Însă Rafila în martie abia publica pe site-ul ministerului o listă cu 27 de spitale (față de cele 25 aproximate).
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov a fost selectat pe locul 7, având un punctaj egal cu al spitalelor de pe locurile 4-6. Punctajul obținut și clasarea în fruntea listei arată gradul de maturitate avansat.
Anterior, pe 22 februarie fuseseră aprobate prin HG 143/2023.
Pe lângă lista de 27 spitale care au primit punctaj pentru aprobare, a mai fost publicată încă o listă de rezervă, cuprinzând 15 spitale.
După selecție, timp de câteva luni nu se mai întâmplă nimic. Un stand by politic, ținând cont de faptul că urma renegocierea PNRR, în urma căreia Sănătatea a pierdut per total cea mai mare sumă, aprox 740 milioane de euro, o treime din total.
Începutul lui septembrie 2023, Rafila taie 6 spitale de la finanțarea prin PNRR – fără discuții, fără vreo comunicare oficială. Printre ele, fără vreo explicație logică, și Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov.
Leave a Reply