Primăria Brașov a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind organizarea emiterii în regim de urgență în termen de până la 7 zile lucrătoare a autorizațiilor de construire precum și a cuantumului taxei de urgență.
„Astăzi lansăm în dezbatere publică un proiect de regulament care propune introducerea unui sistem de eliberare a autorizațiilor de construire în maxim 7 zile, pentru anumite cazuri justificate. Având în vedere volumul mare de documente depuse la Direcția Arhitect Șef, acest termen nu poate fi generalizat, dar le putem asigura această facilitate celor care au nevoie de această autorizație mai repede și sunt dispuși să plătească și o taxă de urgență”, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.
Regulamentul va sta în dezbatere până pe 6 martie 2020, iar cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Vineri, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro.
Se supun prezentului regulament autorizațiile de construire pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în corelare cu actele normative în vigoare.
În Regulamentul privind organizarea emiterii în regim de urgență în termen de până la 7 zile lucrătoare a autorizațiilor de construire precum și a cuantumului taxei de urgență se face referire la CAZURI JUSTIFICATE.
Relevant pentru acest regulament și în special pentru Brașov este să înțelegem ce înseamnă SOLICIATRE JUSTIFICATĂ.
În regulament, la art. 7. Solicitarea justificată:
1) Solicitarea justificativă reprezintă un drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege solicitantului, persoană fizică sau juridică, a cărui exercitare se realizează cu bună-credinţă, potrivit scopului în vederea căruia acestea au fost recunoscute de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta.
2) Întrucât Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu definește sau nu exemplifică „solicitarea justificată a beneficiarilor”, organizarea emiterii în regim de urgență a autorizațiilor de construire și cuantumul taxei pentru emitere în regim de urgență fiind stabilite printr-un regulament propriu aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local al Municipiului Brașov, cazurile justificative vor fi examinate în concordanță cu faptele şi contextul cauzei, astfel încât raportările deciziilor să nu fie utilizate excesiv sau nefondat în cauze ulterioare care nu sunt apropiat de asemănătoare.
3) În analizarea și încadrarea solicitării într-un caz justificat se va raporta și la practica în materie constând în publicarea sintezelor de decizii, inclusiv de antecedente factuale, cu scopul de a facilita căutarea precedentelor.
4) Solicitanții, persoane fizice sau juridice, care îşi exercită drepturile procesuale în mod abuziv răspund pentru prejudiciile materiale şi morale cauzate instituției publice locale, prin blocarea fluxului normal de activitate, raportat la resursele umane alocate, aceștia putând fi obligați, la plata unei amenzi judiciare, ca urmare a sesizării instanțelor de judecată competente, în condițiile prevăzute de dispozițiile art. 187 și art. 190 din Cod de Procedură Civilă.
Foarte important este punctul 2 de la articolul 7, mai sus scris cu caractere îngroșate, care spune că nu există un set de criterii și că rămâne la latitudinea autorității, respectiv a Primăriei, să decidă ce înseamnă JUSTIFICAT. În plus, la punctul 3 de la articolul 7, vedem că se vorbește de practica în materie. Păi dacă e să ne uităm la practica în urbanismul brașovean al administrației Scripcaru o să avem foarte multe motive de îngrijorare cu privire la emiterea autorizațiilor de construire în baza acestui regulament.
Acest Regulament nu vizează „lucrări de intervenții în primă urgență”, obligatorii în caz de pericol public, avarii, accidente tehnice, calamități ori alte evenimente cu caracter excepțional și pentru care autorizația se emite de către autoritatea administrației publice competente, în regim de urgență, fără perceperea taxelor suplimentare.
Așadar, acest Regulament nu explică ce înseamnă CAZURI JUSTIFICATE și nici raportul de specialitate nu explică de ce se vrea introducerea eliberării autorizației de construire în regim de urgență și taxa suplimentară aferentă.
Conform Regulamentului, cuantumul taxei pentru eliberare în regim de urgenţă este de 500 lei + 10% din taxa pentru eliberarea autorizației de construire, calculată conform art. 474 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
În final, trebuie să ne întrebăm dacă Brașovul are nevoie să se grăbească cu eliberarea de autorizații de construire și să umple tot orașul cu blocuri? În contextul în care PUG-ul nu este finalizat, iar viziunea urbanistică și de dezvoltare lipsește complet.
Leave a Reply