Sunt multe situații în Brașov în care lipsa de îngrijire a clădirilor, uneori intenționată, duce la probleme de siguranță pentru oamenii care trec pe lângă astfel de imobile.
Pentru că circul des pe bdul. 15 Noiembrie, nu mi-a fost greu să sesizez problema de siguranță la imobilul de pe bdul. 15 Noiembrie nr. 1, colț cu Țepeș. Vedeți din imaginile următoare care este problema.
Întotdeauna m-am întrebat ce poate face administrația locală în cazurile care prezintă pericol. Poate să intervină?
Pe 16 ianuarie 2024 am luat cazul acestui imobil la studiu și l-am întrebat pe arhitectul șef al municipiului dacă există vreo variantă legală de intervenție în caz de urgență pentru cazuri precum cea din imagine. Adică, are Primăria posibilitatea legală de a face lucrări pentru reparația unor astfel de situații de urgență?
Răspunsul a fost că dacă Primăria nu e proprietar acolo nu poate face astfel de lucrări și m-a trimis la Poliția Locală și la ISU.
ISU Brașov spune că nu are competențe în efectuarea de controale în asftel de cazuri și mă trimite la ISC și la Disciplina în construcții.
Poliției Locale Brașov i-am trimis solicitarea de informații pe 17 ianuarie 2024 și a fost nevoie de un total de trei solicitări în baza Legii 544 pentru a putea avea o imagine cât mai completă asupra acestui caz.
Cel mai important lucru găsit studiind acest caz este faptul că „primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a lucrărilor de punere în siguranță a imobilelor, conform dispoziţiilor legale în vigoare”.
Există o hotărâre a Consiliului Local Brașov, nr. 61 din 27 ianuarie 2021, adică din mandatul primarului Allen Coliban, care are următoarele prevederi:
„Art. 3. În situația în care se constată desprinderi de elemente de construcție ce reprezintă pericol public, agentul constatator va dispune pe lângă sancțiunea principală și sancțiunea complementară de îndepărtare a pericolului, de către contravenient, de îndată.
Art. 4. În cazul în care se constată țurțuri formați în jgheaburile clădirilor, agentul constatator va dispune pe lângă sancțiunea principală și sancțiunea complementară de îndepărtare de îndată a țurțurilor de către contravenient.
Art. 5. În cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la art. 3 şi art. 4, în termenele stabilite prin procesul verbal contravențional, de agentul constatator, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a lucrărilor de punere în siguranță a imobilelor, conform dispoziţiilor legale în vigoare.
Art. 6. Lucrările se efectuează în numele şi pe cheltuiala proprietarilor sancționați contravențional, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local, sub condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la aceștia, şi a respectării tuturor prevederilor legale în vigoare.
Art. 7. În toate cazurile în care proprietarul, sancționat contravențional, nu permite accesul în imobilul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.”
Iată că există cadrul legal prin care Primăria Brașov poate interveni și primarul poate aproba executarea lucrărilor de punere în siguranță, chiar și acolo unde nu este proprietar.
Poliția Locală Brașov a întocmit la data de 22.12.2021 nouă procese verbale de constatare a contravenției. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 22.500 lei. De asemenea, a fost dispusă măsura complementară de îndepărtare de îndată a pericolului.
Plângerile contravenționale formulate de proprietari împotriva proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate de Poliția Locală Brașov au fost respinse în instanță. Poliția Locală nu a precizat în răspunsurile la solicitări data soluționării în instanță.
Următorul pas făcut de Poliția Locală a fost informarea Primăriei asupra neaducerii la îndeplinire de către proprietari a măsurii complementare, adică de îndepărtare de îndată a pericolului. Această informare a fost făcută la data de 26.01.2024, după data la care am făcut prima solicitare de informații la Poliția Locală (17 ianuarie 2024).
Practic, din momentul informării, decizia intervenției este la primar, conform HCL 61/2021. Dacă primarul a început vreun demers în acest sens și dacă sunt bani bugetați pentru astfel de intervanții rămâne să aflăm de la Primăria Brașov.
Leave a Reply