Primăria Brașov anunță mai multe soluții de descongestionare a traficului dintre Sânpetru și Brașov

Primarul George Scripcaru a invitat astăzi, la Primăria Brașov, reprezentanții Consiliului Județean, ai Primăriei Sânpetru, precum și ai altor instituții, cum ar fi Direcția Regională de Drumuri și Poduri, Poliția Rutieră, Sistemul de Gospodărire a Apelor, sau operatori – Compania Apa și Electrica – pentru a discuta pe marginea soluțiilor de descongestionare a traficului dintre Sânpetru și Brașov, zona care creează cele mai mari probleme de mobilitate în orașul nostru.

Aceste soluții fac parte dintr-un plan mai amplu, un masterplan care prevede o dezvoltare etapizată a unei rețele de drumuri majore, colectoare, și extinderea celor existente.

Principalele soluții propuse sunt: amenajarea unui drum colector între cartierul Tractorul și calea ferată, care va continua și pe teritoriul administrativ al comunei Sânpetru; continuarea extinderii 13 Decembrie până la pasajul peste ocolitoare spre Sânpetru; modernizarea străzii Narciselor, cu subtraversarea ocolitoarei; drumuri de legătură, pe lângă ocolitoare, pe ambele părți, între str. Narciselor și DN 11.

Soluțiile de descongestionare trafic Sânpetru – Brașov

Brașov

– stradă colectoare în cartierul Tractorul, pe lângă calea ferată, racordată la ocolitoare, care apoi continuă pe teritoriul administrativ al comunei Sânpetru, cu subtraversare ocolitoare, și se conectează cu DN 13, în partea de nord a cartierului Stupini;

– extindere la 4 benzi Calea Feldioarei, de la intersecția cu str. Baciului la limita administrativă a municipiului (Hanul din Ardeal);

– pasaj str. I.C. Brătianu – B-dul Griviței;

– conectare, relație dreapta, între ocolitoare și str. Vasile Goldiș, care va fi modernizată;

– extindere la 4 benzi a străzii 13 Decembrie, de la str. Vasile Goldiș la str. Orizontului (Sânpetru, înainte de pasaj);

– str. Narciselor, cu subtraversare ocolitoare;

– amenajare benzi paralele cu ocolitoare, între str. Narciselor și DN 11.

Sânpetru

conectarea zonei Subcetate cu strada colectoare care vine din cartierul Tractorul pe lângă calea ferată și cu ocolitoarea;

– extinderea DJ 103, la 4 benzi, pe teritoriul comunei Sânpetru, la care se adaugă extindere pasaj peste ocolitoare;

– amenajare drum colector, legătură cu DN 11, în zona Stabilus, relație dreapta, spre Brașov;

– drum de legătură între str. Ciobanului (Brașov), și str. Narciselor (Brașov), pe teritoriul administrativ al comunei Sânpetru; – conectarea la viitorul traseu al autostrăzii.

Este o chestiune de perspectivă, care înseamnă un masterplan care are un parcurs logic și firesc. Am discutat astăzi cum să rezolvăm, integral, problema circulație dintre noi și comuna Sânpetru, care ne afectează cel mai mult, cu partea aferentă municipiului Brașov și cu toate deschiderile laterale spre Hărman și spre Bod. Ce am făcut noi astăzi este un punct de plecare, la care ne vom raporta de acum înainte la orice dezvoltare urbanistică, atât în interiorul municipiului Brașov, cât și în interiorul comunei Sânpetru și a Hărmanului. Acest masterplan îl vom prezenta în consiliile locale Sânpetru, Brașov și în Consiliul Județean și, odată aprobate, vor trebui să fie luate în calcul pentru dezvoltare în următorii ani. Face parte din ce înseamnă reactualizarea PUG-ului pentru Brașov. Aceste documentații vor fi integrate și în documentele de urbanism ale comunei Sânpetru, ale Consiliului Județean. Soluțiile pentru decongestionarea traficului dinspre Sânpetru reprezintă o prioritate pentru mine, pentru că este evident că această problemă există. Nu putem să stăm să spunem «asta este, nu avem ce face!», noi trebuie să găsim soluții! Și soluțiile pleacă de la acest masterplan pe care l-am prezentat astăzi. Lucrăm la el de câteva luni de zile, astăzi a căpătat o formă finală și reprezintă liniile directoare ale următorilor ani în ce înseamnă dezvoltarea municipiului Brașov și a comunei Sânpetru”, a precizat primarul George Scripcaru.

La acestea se adaugă și soluțiile care asigură conectarea comunei Sânpetru cu DN 11, cu viitorul traseu al autostrăzii, dar și cu drumul colector propus de Primăria Brașov pe lângă calea ferată Brașov -Sighișoara, precum și extinderea DJ 103, care traversează comuna, și extinderea pasajului peste ocolitoare, prezentate de primarul comunei Sânpetru, Marian Arhire.

Este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în momentul de față. În urma discuțiilor avute în ultimele luni, am reușit să ajungem la acest masterplan, care practic va ajuta la descongestionarea traficului. Reprezintă mai multe soluții de legătură, soluții pe care le vom implementa în parteneriat în următoarea perioadă și, odată cu implementarea acestor proiecte, se va rezolva tot ce înseamnă probleme de trafic. Strada Narciselor este un proiect de investiții realizat de Primăria Municipiului Brașov; drumul de la Stabilus este un proiect pe care ne dorim să-l realizăm în colaborare cu Consiliul Județean; legătura între strada Dobrogei și varianta ocolitoare a municipiului Brașov, drum care se realizează parțial pe raza comunei Sânpetru, parțial pe raza municipiului Brașov, proiect, la fel, suportat de ambele UAT-uri, pe raza fiecăruia în parte; lărgirea străzii 13 Decembrie; lărgirea DJ 103 pe raza comunei Sânpetru și dublarea pasajului de la ocolitoare. Sunt investiții majore, dar, odată cu realizarea acestor investiții, problema traficului se va rezolva”, a declarat Marian Arhire.

Aceste soluții au fost stabilite în urma mai multor discuții cu specialiștii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri și cu reprezentanții Consiliului Județean, una dintre autoritățile cu o implicare majoră în rezolvarea acestor probleme, alături de cele două administrații locale.

Contează extrem de mult ca, din punctul de vedere al tuturor vecinătăților municipiului Brașov cu toate celelalte localități – Sânpetru, Hărman, zona Bod, Feldioara, Hălchiu – să existe o reglementare urbanistică, să se gândească un concept unitar care să ajute toate aceste unități administrativ teritoriale să se coreleze atât din punctul de vedere al infrastructurii rutiere, cât și din punctul de vedere al accesibilității, al mijloacelor de transport etc. Scopul este ca fiecare dintre aceste localități să nu creeze un impact care să nu poată fi reglementat ulterior la nivelul planurilor de urbanism zonale sau al planului de urbanism general al fiecărei comunități. De asemenea, urmează, din discuțiile avute cu domnul primar, ca în perioada următoare să abordăm și zona de Târlungeni – Săcele, o zonă în care, de asemenea, există foarte multe blocaje, mai ales la orele de vârf, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă aceste localități să le putem integra, corela și să avem o fluidizare cât mai bună”, a spus președintele Consiliului județean Brașov, Adrian Veștea.

Foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.