Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 972 din 2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Braşov, Cetatea Fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb și Turnul Negru sunt cuprinse în anexa 2 privind inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Braşov, dar și în Anexa 1, care cuprinde inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al judeţului Braşov.
Ca urmare, în ultimii cinci ani obiectivele menționate stau neîngrijite și se degradează în continuu. Pentru a rezolva această problemă era nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru a se putea face transferul de la CJ la Primărie. Numai că această Hotărâre nu mai venea de mai bine de doi ani. Autoritățile locale s-au plâns de Guvernele care, rând pe rând, nu emiteau Hotărârea.
Însă Hotărârea nu era emisă din cauza unor „incertitudini la extrasele CF”, așa cum spunea încă dim mai 2019 vicepreședintele CJ, Adrian Gabor.
Aceste incertitudini țin de retrocedările și împroprietările care s-au făcut pe mandatele lui George Scripcaru și Aristotel Căncescu.
În 2019, în două rânduri, am cerut la CJ Brașov lista completă cu obiectivele de patrimoniu care fac obiectul emiterii HG pentru scoaterea din inventarul județului, lista care a fost înaintată către MDRAP. La această listă am cerut să se menționeze care sunt problemele pentru fiecare obiectiv. La cele două solicitări am primit un singur răspuns, evaziv, din care aflăm că CJ face un inventar.
Răspunsul acesta vine în contextul în care președintele CJ, Adrian Veștea, declarase deja că un proces verbal de predare-primire între CJ și Primărie este pregătit deja, dar că nu poate fi finalizat în absența Hotărârii de Guvern.
De ce refuză Consiliul Județean să facă publică această listă și să spună care sunt probleme ce țin de extrasul CF? Nu cumva pentru că această listă conține și alte imobile, altele decât Cetatea Fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb și Turnul Negru, la care sunt problemele menționate de Adrian Gabor?
George Scripcaru anunța în urmă cu câteva zile că a găsit o soluție în baza noului Cod Administrativ, „Primăria Brașov și Consiliul Județean Brașov au găsit o soluție pentru reglementarea situației bastioanelor și turnurilor vechii cetăți, fără a mai fi necesară modificarea hotărârii de guvern care pune aceste obiective atât în inventarul municipalității, cât și în cel al Consiliului Județean”.
Reglementarea situației înseamnă doar scoaterea din inventarul județului a unor bunuri (nu știm lista completă, pentru că nici Primăria nu a publicat-o). Problemele legate de extrasul CF rămân.
Potrivit primarului, George Scripcaru, „Consiliul Județean a renunțat la solicitarea de modificare a hotărârii de guvern, care nu dădea rezultate, iar soluția „a fost o raportare la Codul Administrativ, nu la hotărârea de guvern“, care permite un protocol între cele două instituții, respectiv Municipalitatea și Consiliul Județean. Procedural am rezolvat problema în mare măsură. Am discutat cu președintele Consiliului Județean și am identificat, împreună cu echipele celor două instituții formate din reprezentanți ai direcțiilor juridice, de patrimoniu și de cadastru, o soluție legală, iar acum urmează doar să mai semnăm procesele verbale de predare-primire și să realizăm inventarele la aceste obiective”.
Leave a Reply