Municipalitatea a început prima etapă de reamenajare a zonei de sub Tâmpa, pentru extinderea zonelor puse la dispoziția celor care doresc să-și petreacă timpul în natură și pentru împiedicarea accesului autovehiculelor. Lucrările incadrează în contractul de lucrări de întreținere și reparații drumuri publice. Lucrările sunt realizate de firma RS Activ. Valoarea acestora nu este comunicată de Primărie, motivația fiind că „la final se va face o situație de lucrări și vom putea da o cifra”.
„Ceea ce urmează să se desfășoare în această zonă sub Tâmpa se rezumă la împărțirea fostului carosabil și a fostului trotuar pe mai multe funcțiuni, respectiv promenadă, zonă pentru mese de șah, locuri de practicarea sporturilor fizice, locuri de joacă pentru copii, dar și zonă pentru copiii cu role sau biciclete și diverse alte activități, care nu vor genera modificări structurale pe acest amplasament. Accesul mașinilor va rămâne ocazional, pentru situații de urgență și pentru aprovizionare. Tocmai aceasta a fost și ideea, de a amenaja această zonă cu mobilier urban, mai ales că nu toți cetățenii au înțeles că accesul mașinilor nu mai este permis de când această decizie a fost luată în comisiile reunite de Circulație și Amenajarea teritoriului și urbanism. Această zonă este una care se pretează foarte bine la activități de timp liber”, a precizat Marilena Manolache, Arhitect șef al municipiului Brașov.
Lucrările au început în urmă cu aproximativ o săptămână, prin pavarea cu piatră cubică a trotuarului de acces către Bastionul Postăvarilor. Carosabilul a fost lărgit, prin coborârea celorlalte trotuare la nivelul acestuia și amenajarea unor alveole care au rolul de a încetini circulația auto și a descuraja șoferii care, deși nu au voie să circule pe acolo, mai încearcă vigilența poliției, mai ales în timpul nopții. Apoi se va trece la amenajarea zonelor de agrement și montarea de mobilier urban adecvat diferitelor tipuri de activități.
„Lucrările constau în amenajarea platformei (fostul carosabil, n.n.) prin repararea ei, crearea de noi alveole în care se vor planta diverse specii de arbuști și arbori, și care au și rolul de a reduce viteza mașinilor care vor tranzita ocazional zona, cu mențiunea că vor acea acces doar mașinile care fac aprovizionarea restaurantelor, mașinile de intervenție și ale riveranilor. Am început prin a repara trotuarul și a-l coborî la nivelul platformei actuale, prin a marca și repara toate defecțiunile acestei platforme, s-au reparat de altfel toate aleile de sub Tâmpa, vom delimita zona astfel încât mașinile să meargă pe partea dinspre ziduri, unde au fost deja formate alveole, iar în partea dinspre Tâmpa se vor amenaja locuri de agrement, dedicate celor care joacă șah, o zonă pentru work-out, dorim să creăm și un mic teren de baschet, pe baza numeroaselor solicitări primite din partea cetățenilor, și vom marca și o pistă pentru biciclete și pentru cei care vor să meargă cu rolele. Aceasta este o primă etapă, urmând ca apoi să punem în valoare turnurile și bastioanele din zonă”, a precizat Raul Negoiță, directorul Direcției tehnice a primăriei.
Reamintim că Primăria Brașov a demarat un proiect mai amplu de extindere a zonelor pietonale, de agrement și de practicare a sportului, precum și de punere în valoare a turnurilor și bastioanelor vechii cetăți, recent preluate de la Consiliul Județean. Și în zona După Ziduri a început curățarea pârâului Graft, se amenajează piața Brassai (care oferă o legătură între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri) și există un proiect în parteneriat cu o asociație neguvernamentală pentru accesibilizarea zonei și punerea în valoare a turnurilor și a grotelor.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply