Prăbușirea calcanului de la Poarta Șchei 13 a survenit în urma unor lucrări neautorizate

Primăria Brașov anunța în 7 martie 2024 că a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a se discuta situația imobilului de pe str. Poarta Șchei nr. 13. La acest imobil, a survenit o prăbușire a calcanului, iar în baza unei expertize s-a luat decizia evacuării imobilului existând riscul unei deteriorări accentuate.

Ce nu a spus Primăria Brașov la acea dată este faptul că prăbușirea calcanului a survenit în urma unor lucrări de amenajare care se realizau fără autorizaţie de construire şi fără avizul Direcţiei pentru Cultură Braşov. „Conform Somaţie nr. 4577/29.02.2024, întocmită de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov, lucrările de amenajare se realizau fără autorizaţie de construire şi fără avizul Direcţiei pentru Cultură Braşov” – din expertiză.

Conform Primăriei Brașov, expertul spune că lucrările de la Poarta Schei nr. 11 nu au nicio legătura cu prăbușirea calcanului, ci cu lucrările care s-au executat la imobilul de pe str. Poarta Șchei nr. 13, apartamentul 11. Calcanul s-a prăbușit peste planșeul apartamentului 11 de pe Poarta Schei nr. 13, planșeu care din cauza greutății cărămizilor s-a prăbușit în apartament.

Trebuie facută precizarea că spre deosebire de Poarta Șchei nr. 13, unde lucrările se făceau fără autorizație, la Poarta Șchei nr. 11 lucrările sunt autorizare cu AC 528/01.10.2021.

Clădirea de la Poarta Șchei nr. 13 este monument istoric, categoria B, cod LMI: BV-II-m-B-11499, cca. 1700. La fel și clădirea de la Poarta Șchei nr. 11, cod LMI: BV-II-m-B-11497, 1718.

Chiar dacă nu există victime în cazul acestei prăbușiri, situația aceasta ar trebui să ne alarmeze. Sunt doi oameni pe care îi cunosc și care avertizează de mult timp despre riscul de prăbușire al patrimoniului construit, oameni care vorbesc despre necesitatea unor expertizări ale tuturor clădirilor din Centrul Istoric (Cetate, Șchei, Brașovul Vechi și Blumăna), expertize pentru risc seismic. Cei doi sunt Gruia Hilohi (arhitect-urbanist) și Mihail Iacomir (geolog), specialiști care deși și-au oferit expertiza, la nivel de administrație lucrurile nu s-au concretizat în vreun demers bugetat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.