Peste 120 de profesori și 7500 de elevi au beneficiat de activități de educație prin film la clasă în cadrul celei de-a doua ediții a programului KinoȘcoala

În perioada martie – noiembrie 2024,  Asociația Bloc Zero a derulat proiectul KinoȘcoala – Educație prin film, ediția a II-a care a vizat extinderea activităților de educație prin film ale asociației în rândul profesorilor și elevilor activi la nivel gimnazial.

În cadrul proiectului peste 120 de profesori au beneficiat de sesiuni de formare în educație prin film în cadrul unui atelier de formare intensivă organizat în luna mai și a 6 ateliere de formare introductivă organizate în perioada octombrie – noiembrie.

Ca urmare a atelierelor, au fost organizate peste 300 activități de educație prin film la clasă în baza filmelor și resurselor educaționale disponibile pe platforma kinoteca.bloczero.ro la care au participat aproximativ 7500 de elevi.

Acestora li se adaugă alte 600 de activități de educație prin film organizate de utilizatorii deja existenți ai platformei la care estimăm că au participat peste 10.000 de elevi pe durata anului 2024.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost creat un pachet de resurse de educație prin film adaptat nevoilor profesorilor și elevilor activi în ciclul de învățământ gimnazial care cuprinde 10 filme de scurtmetraj subtitrate în limba română și 5 broșuri educaționale care aprofundează și analizează temele de discuție și procedeele formale specifice filmelor propuse spre vizionare la clasă. Printre temele abordate de filmele incluse în catalogul de resurse al proiectului se numără: bullying-ul, tulburările de spectru autist sau ADHD, modele de educație alternativă, sănătate emoțională, istoria Holocaustului, istoria celui de-al doilea război mondial, ecologia și protecția mediului sau migrația.

Proiectul a avut o acoperire națională, profesorii și elevii care au beneficiat de activitățile și resursele educaționale create în cadrul proiectului provenind din peste 80 de școli din localități precum Bacău, Baia de Criș, Bicaz, Bosanci, București, Budila, Brașov,  Călărași, Checea, Cilieni, Codlea, Constanța, Craiova, Crevedia, Crizbav,  Cluj Napoca, Cugir, Deleni, Dobrosloveni, Drobeta Turnu-Severin, Dudești, Făcăeni, Flămânzi, Fericea,  Galați, Gălbinași, Gherăești, Hațeg, Hălăucești, Horlești, Huși, Iași,  Lalosu, Liteni, Mărășești, Mereni, Odobești, Oradea, Periș, Ploiești, Rădăuți, Râmnicu Vâlcea, Roman, Romuli, Români, Runcu, Săveni, Seimeni, Siliștea, Sibiu, Suceava, Stâlpeni, Teliu, Turceni, Tulcea, Țibănești, Vințu de Jos.

Numărul de participanți la care am ajuns prin evenimentele organizate, cât și reacțiile primite de la profesorii și elevii care au făcut parte din proiect au scos în evidență încă o dată  că nevoia pentru astfel de inițiative este reală și imediată.

Pentru a veni în sprijinul participanților, dar și al altora profesori interesați să implementeze activități de educație prin film în școlile lor, Asociația Bloc Zero va continua să ofere acces în mod gratuit tuturor profesorilor interesați la un catalog de peste 40 de filme însoțite de resurse educaționale prin intermediul platformei de streaming educațional Kinoteca Bloc Zero.

Testimoniale ale altor profesorii participanți la atelierul intensiv de educație prin film organizat de Asociația Bloc Zero în cadrul proiectului în  mai 2024

A fost unul dintre cele mai frumoase și utile cursuri la care am participat în ultimul timp datorită echipei de formatori, a fluxului de idei și a formatului interactiv care a inclus activități practice în jurul scurtmetrajelor vizionate. De asemenea, cursul m-a ajutat să îmi îmbunătățesc cunoștințele despre limbajul de specialitate și capacitatea de a analiza filmele și de a le folosi în scop educațional.”

A fost un bun prilej de a cunoaște noi metode de lucru cu elevii și de a-mi crea viitoare proiecte pentru lecțiile pe care le voi desfășura în perioada următoare la clasă. Sunt sigură că participarea mea la acest curs va avea un impact pozitiv asupra activitățiile mele la clasă și implicit asupra elevilor mei.”

Mi-a plăcut mult să desfășor în acest mod lecțiile de educație socială și cred că pentru elevi a fost și mai memorabil. Mulțumim pentru resursele educaționale și filmele atent selecționate. Deja am recomandat platforma colegilor mei, consider că e o resursă prețioasă.”

Elevii au fost încântați de filme, așteptând cu nerăbdare și altele activități similare. Vă mulțumim! A fost o resursă valoroasă pentru discuții în clasă despre toleranță, înțelegerea diferențelor și cum să lucrăm împreună pentru binele comun. Totodată am  inițiat discuții despre valorile care promovează coeziunea socială și empatia, teme relevante în contextul școlar.”

Despre Asociația Bloc Zero și platforma Kinoteca

Înființată în 2019, Asociația Bloc Zero propune dezvoltarea unor proiecte și programe de educație prin cultură care să ofere profesorilor interesați acces la resurse educaționale alternative, adecvate pentru dezvoltarea setului de competențe cheie pentru secolul 21 în rândul elevilor din România.

Echipa asociației are o bogată experiență în promovarea și susținerea implementării filmului ca instrument educațional în școlile din România, membrii acesteia fiind implicați activ în dezvoltarea unor programe de educație cinematografică/ prin film precum Education à l’image, CinEd, One World Romania la Școală sau Kinoteca.

Prin catalogul de resurse pe care îl propune, platforma video educațională Kinoteca invită profesorii să abordeze lecțiile într-o manieră inovatoare, prin introducerea de activități interactive și dezbateri create în jurul vizionărilor de film menite să stimuleze dialogul, abordările colaborative, gândirea critică, creativitatea, dar și să îi familiarizeze pe elevi cu principii cheie din sfera educației cinematografice și audio-vizuale.

Proiectul „KinoȘcoala – Educație prin film, ediția a II-a” a fost organizat de Asociația Bloc Zero cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național în perioada martie – noiembrie 2024.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului  pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto: Asociația Bloc Zero

Leave a Reply

Your email address will not be published.