Persoane constituite într-un grup infracțional organizat arestate preventiv pentru infracțiuni de camătă și șantaj

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, au documentat activitatea infracțională a 5 persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și camătă, iar una dintre acestea și pentru comiterea infracțiunii de șantaj.

Astfel, din probatoriul administrat a reieșit faptul că, începând cu anul 2020, trei dintre cele cinci persoane cercetate (patru bărbați și o femeie, cu vârstele cuprinse între 34 și 52 de ani), ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată în scopul obținerii de importante beneficii materiale din oferirea de împrumuturi cu dobânzi peste nivelul celor practicate pe piața financiar-bancară, grup la care ar fi aderat ulterior alte două persoane.

Din cercetări a reieșit că, în intervalul 2020 – 19.02.2025, persoanele cercetate, sub coordonarea liderului, dar și individual, ar fi oferit sume de bani cu dobânzi cuprinse între 5-10%/lună direct, trei dintre membri având în cadrul grupării și atribuții legate de recuperarea datoriilor, inclusiv prin amenințări sau agresiuni fizice.

Restituirea împrumuturilor ar fi fost garantată prin instituirea de ipoteci în favoarea persoanelor cercetate (suma înscrisă acoperind atât suma împrumutată, cât și dobânzile), contracte de vânzare-cumpărare autoturisme, care ar fi fost desființate după plata împrumutului și dobânzilor, antecontracte de vânzare-cumpărare de bunuri imobile ale împrumutaților către membrii grupării infracționale, în care ar fi fost specificate sume de bani disproporționate față de cele împrumutate (desființate la momentul efectuării plăților).

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat sub paravanul a două societăți comerciale, cu obiect principal de activitate activități de creditare – amanetul cu autoturisme, punctul de lucru al firmelor fiind utilizat pentru parcarea autoturismelor pe care persoanele care primeau împrumuturi cu dobândă de la membrii grupării infracționale le lăsau drept gaj.

De asemenea, societățile ar fi fost folosite și pentru identificarea unor persoane cu dificultăți financiare, care puteau apela pentru împrumuturi la membrii grupării de criminalitate organizată.

În acest context, aceștia ar fi avut la dispoziție autoturisme, care puteau fi răscumpărate sau achiziționate de la persoane cu dificultăți financiare la prețuri mici și apoi vândute cu un profit semnificativ.

Evidența împrumuturilor, încasarea sumelor de bani cu titlurile de capital sau dobânzi, precum și legătura cu persoanele care au luat împrumuturi și negocierea prelungirii termenelor de plată s-au aflat în sarcina femeii cercetate în cauză.

De asemenea, pentru bărbatul în vârstă de 51 de ani, lider al grupului infracțional organizat, s-a reținut și faptul că, în lunile octombrie, respectiv noiembrie 2024, în timpul unor discuții legate de nerespectarea termenelor de plată ar fi amenințat două persoane vătămate cu oprirea activității unui punct de lucru aparținând victimei, respectiv cu degradarea unui imobil.

Din sumele de bani, rezultate în urma desfășurării activității, membrii grupării infracționale ar fi achiziționat pe numele lor sau al persoanelor apropiate autoturisme de lux și imobile (terenuri, case și apartamente).

În cauză, fost identificate peste 20 de persoane vătămate, o parte a acestora, care nu au reușit să returneze la termenul stabilit suma de bani luată cu camătă, pierzând în favoarea membrilor grupării imobile sau autoturisme.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate sume de bani în lei și euro, înscrisuri, chei de autoturism, precum și alte mijloace de probă.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov au dispus, la data de 20 februarie 2024, reținerea celor cinci persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și camătă, iar una dintre acestea și pentru comiterea infracțiunii de șantaj.

La data de 21 februarie a.c. judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a dispus arestarea preventivă a 3 dintre persoanele reținute pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de alte două persoane cercetate, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov au luat măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Brașov.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto: IPJ Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.