Astăzi o să vă ofer o pastilă un pic mai lungă și cu un gust cam amar. De vreo lună vreau să-mi reînnoiesc viza de reședință în Brașov, așa că am intrat cu gândul că nu ar trebui să fie greu să fac asta în Primăria Brașovenilor, transparentă și cu posibilitatea de programare online. Însă înainte de a face asta, am solicitat la Primărie toate informațiile de care aveam nevoie pentru viza de reședință. Am primit documentul care trebuie completat, alături de o fițuică pe care era trecut un link unde trebuie să intru – repet, am primit un link lung, redactat pe o hârtie; acolo trebuia să intru pentru programarea online; am primit și instrucțiunea de a nu intra pe link mai repede de data de 14-15 iunie. Am râs în sinea mea de penibilul situației, dar nu e o situație cu care să nu fiu obișnuită în interacțiunea cu instituțiile publice.
Am intrat pe site conform instrucțiunilor, însă tot restul lunii iunie era deja plin. Zic, nu-i nimic, sunt mulți oameni responsabili, bravo lor, ghinionul meu. Încerc să mă programez într-una din zilele din luna iulie, însă, surpriză, nu se puteau face programări pentru luna următoare. Doar pentru luna în curs. Nu mi s-a părut normal – totuși, Brașovul e un municipiu în care trăiesc niște sute de mii de oameni, nu e o comună cu 1000 de locuitori pe care, dacă vrei, „îi rezolvi” într-o săptămână – așa că decid să înregistrez o petiție/sesizare pe site-ul Primăriei Brașovenilor, în care să solicit să permită cetățenilor să se programeze online și în avans, în lunile următoare, acesta fiind, de fapt, avantajul programărilor online – predictibilitate pentru instituție (știi câți cetățeni ai „de procesat” și-ți poți aloca resursele necesare), ușurință pentru cetățean (știi că în data x, la ora y îți rezolvi problema, nu stai la cozi interminabile și nici nu-ți iei 3 concedii ca să-ți rezolvi o problemă birocratică).
Am renunțat rapid la ideea de a depune o sesizare online, întrucât pe site-ul Primăriei, pentru a depune o petiție, trebuie să-ți dai CNP-ul. Nu sunt de acord cu această practică, nu înțeleg de ce ar trebui să îmi înregistrez CNP-ul (care nu mă identifică drept locuitor al unui oraș sau altul) pentru așa ceva. Așa că renunț.
Mă îndrept totuși către pagina de facebook a instituției, mai ales că ei sunt destul de activi pe social media. Comunic situația, că doresc să depun o petiție pe site, însă mi se solicită CNP-ul, că nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru pentru o sesizare și, întrucât nu sunt de acord să-mi las CNP-ul acolo, le transmit pe facebook petiția mea. Le spun situația, că doresc să-mi reînnoiesc viza de flotant, dar pe programări online nu am posibilitatea de a vedea disponibilitatea pe lunile următoare, astfel încât să mă pot programa în viitorul apropiat și că îmi este imposibil să mă uit mereu pe site-ul instituției pentru a vedea când se eliberează locuri. Solicitarea este, în concluzie, de a da posibilitatea cetățenilor de a ne programa și în lunile următoare.
Răspunsul a venit rapid, chiar a doua zi, însă conținutul lui este demn de vechea administrație. Primăria Brașovenilor nu mă crede că mi se cere CNP-ul, deși frumos era ca cel/cea care a dat răspunsul, să verifice înainte pe site. De asemenea, mi se spune că nu pot face o programare online pentru lunile următoare pentru că situația COVID este incertă. Un răspuns mai halucinant nu am mai citit de mult timp, ce-i drept. Nu știam că poți lua COVID printr-o programare online, dar aflu acum.
Pentru cel/cea care mi-a oferit acest răspuns minunat:
- Scopul unei programări online este de predictibilitate – atât pentru instituție, cât și pentru cetățeni;
- Dacă situația covid o impune (dacă cetățeanul se îmbolnăvește sau dacă primăria se închide), programarea online poate fi anulată de oricare dintre părți, oricând.
- Ce legătură are covid-ul cu o programare online? Și mâine poate veni un asimptomatic cu covid în primărie…
- Activitatea online este cea recomandată în situație de pandemie.
Am așteptat totuși să se facă data de 15 iulie pentru a scrie această pastilă. De ce? Am vrut să vad dacă „prind loc” pe data de 15, așa cum scrie în regulile programărilor. În regulile programărilor online, scrie așa:
„Calendarul se deblochează gradual, astfel:
- La mijlocul lunii curente (în jurul datei de 15) se deblochează 2 ghișee suplimentare pentru luna următoare
La sfârșitul lunii curente (în ultima zi lucrătoare din lună sau data de 30/31) se deblochează 3 ghișee pentru luna următoare”
Această formulare „în jurul datei de…” mi se pare comedie curată. Deci în jurul datei de…trebuie să stăm non-stop pe site-ul primăriei, să vedem dacă prindem loc. Să dăm refresh ca la licitații, adică tot să ne milogim de instituție, dar de această dată ne milogim online, că ne-am modernizat. Dragi angajați pe bani publici, degeaba oferiți posibilitatea programării online dacă atitutidinile și comportamentele voastre sunt tot din alea vechi, de cetățeanul e la „mila” voastră.
Azi e 15 iulie, am dat refresh deja de vreo 10 ori, nu am posibilitatea să văd luna următoare. Dar, desigur, în jurul datei poate să însemne și 16…și 17…și 18… etc.
Cum adică se deschid ghișee gradual: 2 ghișee, respectiv 3 ghișee? Deci noi, cetățenii plătitori de taxe, trebuie să ne facem programul după ghișee, în loc să fie invers? Nu ar fi normal ca Primăria să vadă câți cetățeni au nevoie de serviciile instituției și pe baza acestor date să pună la dispoziție ghișeele?
Păi asta nu e Primăria Brașovenilor, e mai degrabă Brașoveanul Instituției, captiv în jocul ăsta obositor, în care cetățeanul plătitor de taxe se roagă să prindă loc. Este birocrația mutată în online.
Leave a Reply