Primăria Sinaia a realizat ilegal noi pârtii de schi pe platoul Bucegilor la limita dintre județele Dâmbovița și Prahova. Pârtia Lăptici s-a realizat prin habitate prioritare fragile unde nu exista acord de mediu. Buldozerele au săpat adânc în Valea Călugărului, afectând habitate prioritare, respectiv habitatul 4070* – Tufărișuri de Pinus mugo și Rhododendron hirsutum (Mugo – Rhododendretum hirsuti), 6230* pajiști de Nardus precum și habitatul 4060 Tufărișuri alpine și boreale.
O delegație Agent Green formată din biologi, ingineri silvici și avocați s-a deplasat săptămâna aceasta să constate impactul asupra mediului. Organizația l-a invitat de asemenea în teren pe senatorul independent de Dâmbovița, domnul Dragos Popescu care va face demersurile necesare în Parlament.
Agent Green va face plângere penală împotriva autorităților care au semnat acte de regelementare pentru constructii în zona de management durabil a Parcului Natural Bucegi, adică: directorul APM Prahova, primarul orașului Sinaia – beneficiarul proiectului și plangere penala pentru degradare habitate și pentru construire partie și drumuri fără acte de regelementare în zona de management durabil. Plângerile penale vor continua cu Garda de Mediu pentru complicitate și abuz în serviciu întrucât au fost sesizate oficial și nu au reacționat.
De asemenea, organizația pentru protecția mediului va acționa în instanța civilă pentru anularea actelor existente, va cere refacerea habitatelor degradate și aducerea lor la starea inițială.
„Lucrarea este realizată de Primăria Sinaia. Toate aceste pârtii și drumuri nu sunt prinse în niciun document. Administrația Parcului a reclamat toate aceste lucruri la Garda de Mediu Prahova, dar aceasta nu a răspuns. A existat și o revenire. Am solicitat și eu personal un răspuns de la Garda dar nu doresc să răspundă. Între timp au apărut mai multe drumuri. Ei nu au respectat practic nici avizul de mediu pe care l-au primit“, a spus Dragos Popescu, Senator.
„Parcul Natural Bucegi este agresat din mai multe părți unde suferă exploatări ilegale. Pe Valea Cerbului sunt distruse pădurile. În zona Padina-Peștera sunt foarte multe construcții de poduri și hoteluri fără autorizație. Agenția de Protecția Mediului și Garda de Mediu închid ochii la aceste distrugeri și în consecință îi acționăm în judecată și le facem plângeri penale“, a anunțat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.
„Habitatul de rododendron cu jnepeni este un habitat fragil protejat de directivele UE pentru natură. Nu ne opunem sporturilor de iarnă dar acordul de mediu trebuia respectat. Pârtia nu s-a făcut pe traseul pentru care a primit acordul de mediu ci prin altă parte care reprezintă un ecosistem foarte prețios. Complicitatea autorităților ne obligă să le acționăm în instanță și nu ne vom opri până când habitatul nu va fi restaurat“, a încheiat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Leave a Reply