Lui Ștefan Cociodar i-am cerut un punct de vedere și după alegerile locale de anul acesta. Dacă vreți să vă reamintiți ce spunea atunci, citiți articolul Locale 2020 cu Ștefan Cociodar. Ar fi bine ca noi, alegătorii, să conștientizăm în primul rând cât de mult impact are asupra vieților noastre dacă ne prezentăm sau nu la urne.
Acum că s-au încheiat și alegerile parlamentare, am revenit și l-am invitat din nou la un punct de vedere, pe care îl puteți citi în continuare.
Punctul meu de vedere cu privire la alegerile parlamentare îl regăsiți în articolul Rezultatul alegerilor parlamentare de anul acesta arată o Românie care nu nu a învățat nimic din istoria politică și care a făcut un pas către trecut.
Dacă ar trebui să aleg un simbol al lipsei de educație și al prostului gust, aș alege plasticul acela negru aurit din care erau făcute odinioară multe obiecte foarte ieftine. Plastic aurit este partidul acesta „AUR”, o grupare care duce mai departe moștenirea abjectă a PRM și PP-DD. Am evitat intenționat să-i menționez măcar până acum, deși îi urmăresc cu atenție de multă vreme. La ei făceam referire în textul despre impostură publicat în Republica zilele trecute, în paragraful despre PMP.
Cine se ocupă de domeniul acesta și abia ieri a băgat în seamă AUR, poate ar fi mai bine să se ocupe de altceva. Eu am mers pe mâna lui Ponta și a lui Băsescu. Oameni politici cu foarte multă experiență, ambii au observat corect și au adresat din timp mesaje alegătorilor care au votat AUR. Mă așteptam să convingă în proporție mai mare și AUR să fie la limită, puțin sub prag. Îmi recunosc și subiectivitatea.
Prezența la vot este în general foarte greu de estimat. Procentul de oameni care afirmă în sondaje că vor vota este de fiecare dată mult mai mare decât în realitate. De asemenea, oamenii stigmatizați pentru opțiunile lor ideologice/electorale au tendința să își ascundă intenția de vot. Nu vă pripiți să dați vina pe realizatorii sondajelor pe baza opiniilor unor indivizi care habar nu au despre ce vorbesc.
Mai este un lucru de punctat aici: Politicienii care se bucură de rezultate la o asemenea prezență și într-un asemenea deznodământ sunt lipsiți de profunzime și bun simț. Aviz celor de la USR PLUS Brașov, care au reacționat într-un mod nepotrivit azi-noapte. (Nu e vorba doar de reacție, ci de atitudinea care a generat-o.)
Tendința este mondială, ne-am aliniat și noi. Plastic aurit trimit și celelalte partide în Parlament, nu doar AUR. Ochiometric, s-ar putea să fie mai mulți neoceaușiști cu biserică în viitorul Parlament decât oameni înclinați spre reformă și progres. Dacă se dovedește a fi așa, mai toate reformele de substanță vor mai sta în cui cel puțin alți 4 ani. Bine, mai puțin treaba cu hoția, pe aceea o rezolvă USR PLUS (mai ales că și-au „dublat scorul” din 2016), de acum nu va mai fi picioruș de hoț în țară.
Alături de câțiva care se vor ridica la înălțime, USR PLUS va trimite în Parlament o serie de oameni politici foarte slabi și neexperimentați. Așa au decis, în ciuda insistențelor din exterior. De asemenea, plecând de la rezultatele parțiale de la momentul la care scriu, o vor face pe baza unui număr similar de voturi cu cel înregistrat acum 4 ani! În 2016, USR a primit 625.154 voturi pentru Camera Deputaților și 629.375 pentru Senat. Momentan, USR PLUS are 643.238 voturi la Camera Deputaților și 664.347 voturi la Senat. Procentul obținut este mai mare pentru că prezența a fost simțitor mai mică.
PSD și PNL (partide care au fiecare în aliaj un procent semnificativ de AUR) au primit mai puține voturi decât în 2016. În cazul PSD, este vorba de milioane de voturi pierdute!
PNL și-a asumat guvernarea într-o situație extrem de dificilă. Cu bune și cu rele, corupți și incompetenți cum îi știm, cred că sunt cei mai îndreptățiți să continue guvernarea. Firește, în alianță cu USR PLUS și cine va mai fi nevoie.
Presupun că a devenit evident pentru foarte mulți faptul că Președintele Iohannis va fi nevoit să forțeze lucrurile, un potențial nou guvern condus de PNL având și optimist o susținere parlamentară foarte firavă. Pentru PNL și USR PLUS ar fi fost de ajutor să intre în Parlament PMP, care este în momentul la care vorbim puțin sub prag.
Într-o astfel de configurație parlamentară, va fi foarte dificil să se facă reformă, așa cum am menționat și mai sus. Este rezultatul acțiunii sau inacțiunii românilor în ansamblu, nu doar al politicienilor.
Partidele capitalizează foarte puțin pe baza calităților sau meritelor politicienilor din care sunt alcătuite. Ar trebui să le fie destul de clar politicienilor faptul că întreaga clasă politică eșuează în a mai convinge. Pe de altă parte, o cercetare ne-ar arăta cât de puțin știu alegătorii despre candidații pe care i-au votat. La 32% prezență, punându-i în paranteză pe votanții conștiincioși, care votează indiferent cât de nemulțumitoare e oferta, votul a fost foarte ideologizat și polarizat, fără însă a avea și profunzime.
Acolo unde un partid sau altul a înregistrat rezultate bune (de exemplu USR PLUS în Brașov), observ că politicienii nu înțeleg căror factori se datorează aceste reușite. Rareori este vorba de meritele personale ale politicienilor și felul cum au desfășurat campania, mult mai frecvent este vorba de un complex de împrejurări specific comunității locale respective (sau diasporei respective).
Ar mai fi un lucru de adăugat, mulți votanți cu înclinații ideologice în această direcție nu auziseră de AUR până acum. Dacă își joacă bine cărțile și îi conving pe aceștia alături de susținătorii altor partide care nu au intrat în Parlament, ascensiunea AUR abia acum începe.
Dacă oamenii decenți din țara aceasta nu-și dau mâna în primul rând pentru a investi masiv în educație, o vom ține tot așa sau ne vom îndrepta spre mai rău. Depinde foarte mult și ce se întâmplă la nivel global.
Sursa foto: Ștefan Cociodar, politolog
Leave a Reply