Până la 1 februarie 2020 Opţiunile de dezvoltare a Strategiei naționale de încurajare a utilizării bicicletei stau în dezbatere publică

OPTAR.RO anunță că începând cu data de 6 ianuarie 2019 supune atenției documentul care conține opțiunile de dezvoltare realizate pentru proiectul Strategiei naționale de încurajare a utilizării bicicletei.

Documentul cu cele trei opțiuni de dezvoltare poate fi consultat la acest LINK, iar punctele de vedere pot fi transmise prin intermediul FORMULARULUI ON-LINE sau la adresa de email strategiebiciclete@gmail.com.

Strategia națională pentru încurajarea utilizării bicicletei este o necesitate în contextul în care asistăm la înmulțirea autovehiculelor pe drumurile publice și la nevoia din ce în ce mai mare de spații pentru depozitarea acestora. Ajungem să vedem ineficiența automobilului din punctul de vedere al utilizării spațiului și a dependenței față de acesta în deplasările urbane, în lipsa dezvoltării transportului alternativ.

În demersurile autorităților s-au regăsit până acum numai soluții care să răspundă problematicii congestiilor rutiere și parcărilor, soluții specifice ingineriei de trafic: fluidizarea acestuia prin penetrări, străpungeri, supralărgiri, soluții care atribuie un procent din ce în ce mai mare din spațiul public către autovehicule, în detrimentul tuturor celorlalte funcțiuni care și-ar putea găsi loc în spațiul public și care sunt necesare comunității.

Strategia încurajării utilizării bicicletei dezvoltă doar un aspect din multitudinea de soluții de deplasare urbană, însă dezvoltarea în detaliu a multor aspecte luate în considerare în această documentație se poate face exclusiv în contextul general al mobilității urbane. Astfel, bicicleta nu vine să înlocuiască mașina ca soluție de deplasare urbană, ci vine să propună o alternativă între multe altele.

Cele trei opțiuni identificate în cadrul proiectului pentru realizarea Strategiei sunt:

Opțiunea 1. Nicio intervenție
Aceasta opțiune presupune păstrarea situației existente

Opțiunea 2. Intervenție minimală
1. Se va avea în vedere actualizarea legislației cu privire la circulația pe drumurile publice, a standardelor și normativelor în vigoare.
2. Dezvoltarea infrastructurii la toate nivelurile pentru încurajarea mersului pe bicicleta și creșterea siguranței utilizatorilor.
3. Îmbunătățirea percepției populației față de utilizarea mijloacelor de transport alternativ, cu accent pe folosirea bicicletei, prin educație, politici fiscale, formare și informare.
4. Creșterea impactului bicicletei în economie.

Opțiunea 3. Opțiunea maximală
1. Pentru obținerea unor rezultate care să schimbe radical situația actuală sunt necesare schimbări majore în legislație și adoptarea unui Normativ al infrastructurii pentru biciclete care să impulsioneze folosirea bicicletei ca alternativă viabilă și crearea unui cadru favorabil pentru utilizarea echitabilă a spațiului public între toate modurile relevante de deplasare. Aceste nevoi au fost identificate atât de către organizațiile de bicicliști cât și de către autoritățile locale.
2. Conform utilizatorilor și autorităților, măsura care ar avea cel mai mare impact asupra utilizării bicicletei este crearea de rute dedicate și protejate. De aceea, investițiile în infrastructura pentru biciclete vor trebui sa țină cont de nevoile utilizatorilor, cu respectarea celor 5 criterii de calitate recunoscute pe plan internațional: siguranță, directivitate, coezivă, confort și atractivitate.
3. Încurajarea utilizării bicicletei trebuie susținută de mijloace și campanii de schimbare a percepției și atitudinii populației față de utilizarea mijloacelor de transport alternativ, cu accent pe folosirea bicicletei, prin educație, facilități fiscale, formare și informare.
Creșterea impactului bicicletei în economie, prin creșterea veniturilor din dezvoltarea cicloturismului și a sectoarelor de comerț și servicii.

Strategia națională de încurajare a utilizării bicicletei este parte a proiectului „Dezvoltarea parteneriatului dintre ONG-uri şi administraţie pentru promovarea modalităţilor durabile de transport în interiorul localităţilor” – cod SIPOCA 306/cod MySmis 110839, proiect cofinanţat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014- 2020, Axa prioritară „Administraţie publică şi sistem judiciar eficiente”.

Sursa foto: UrbanVelo

Leave a Reply

Your email address will not be published.