Pădurile virgine din bazinul Cernișoara (Parcul Național Domogled – Valea Cernei) au devenit de acum strict protejate, la 3 ani de la protestul Agent Green și după o serie de investigații și procese în cele mai înalte instanțe ale României.
Aceste păduri care includ văile Radoteasa și Cărbunele (mai puțin parcelele compromise până la data protestului) au intrat în noua ediție a catalogului național al pădurilor virgine, disponibil aici:
Această victorie, unică în România vine atât ca urmare a protestului Agent Green din mai 2018, cât și a proceselor câștigate de organizație în noiembrie 2019 împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului la Curtea de Apel și la Înalta Curte de Casație și justiție. În cazul spectaculos Agent Green împotriva ministerului mediului și a Romsilva, Ocolul Silvic Baia de Aramă, organizația suspendase tăierile pe o suprafață de aproape 20.000 de hectare care se suprapun cu Parcul Național Domogled – Valea Cernei și cu situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest. Pârâții au făcut recurs, pe care l-au pierdut și ulterior au făcut o cale extraordinară de atac pe care au pierdut-o prin hotărârea definitivă a ICCJ.
Între timp, Romsilva a continuat să extragă arbori seculari din aceste zone până când Agent Green a somat Garda Forestieră să intervină în repetate rânduri. La scurt timp, au fost suspendate și tăierile de la Padeș, ocolul silvic de stat învecinat pe o suprafață de 14.612,36 de hectare. Decizia Curții de Apel București în procesul Agent Green împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului poate fi consultată aici.
La protestul din luna mai 2018 din Cernișoara participaseră 25 de activiști care au desfășurat peste stâncile din zona Cernișoara 2 bannere uriașe (96 metri pătrați, respectiv 64 mp) cu mesajul “STOP exploatărilor în parcurile naționale” în limbile română și engleză, adresat Ministerului Mediului, precum și mai multe bannere cu mesajul “Salvează Cernișoara / Save Cernișoara”. Vezi comunicatul de presa din mai 2018.
În prezent catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine include o suprafață totală de 57.529 ha. Aproape 500.000 ha cu păduri primare și seculare rămân în continuare fără niciun fel de protecție. Vezi inventarul pădurilor potențial primare și seculare neprotejate PRIMOFARO.
Agent Green cere Ministerului Mediului să protejeze strict toate cele 13 parcuri naționale din România, precum și toate pădurile primare și seculare care nu au încă nicio formă de protecție strictă și sunt vulnerabile în fața exploatărilor forestiere.
Sursa foto: Agent Green
Leave a Reply