Open Call pentru artiștii români interesați să producă noi lucrări de artă în cadrul proiectului cultural Coliziuni al Fundației Art Encounters

Fundația Art Encounters lansează un apel deschis adresat artiștilor români interesați să producă o nouă lucrare, în cadrul Proiectului Cultural Coliziuni, cu scopul de a susține și de a încuraja creația artistică, fiind finanțat de către Ministerul Culturii. Coliziuni marchează totodată lansarea celei de-a șasea ediții a Bienalei Art Encounters, eveniment care a consolidat poziția Timișoarei pe scena națională și internațională a artei contemporane.

Fundația Art Encounters lansează un nou apel pentru 10 artiști români, iar cei interesați se pot înscrie până pe 22 august 2024. Proiectul constă în oferirea unui onorariu de 7500 lei brut pentru cercetarea artistică a 10 artiști români, iar pe parcurs, ei vor fi ghidați de curatorii Bienalei Art Encounters 2025 în explorarea și dezvoltarea unor lucrări inovatoare în relație cu moștenirea istorică a orașului Timișoara.

În urma acestei cercetări, artiștii vor participa la o vizită de studiu de 4 zile la Timișoara, unde vor explora contextul cultural și artistic al orașului. Această vizită va fi esențială pentru a inspira și a finaliza propunerile lor artistice.

La finalul proiectului, în octombrie 2024, fiecare artist va prezenta o propunere de lucrare de artă contemporană, în strânsă legătură cu orașul Timișoara și cu conceptul Bienalei Art Encounters. Din aceste propuneri, 5 lucrări vor fi comisionate și produse pentru a fi expuse în cadrul Bienale Art Encounters din 2025. Un juriu format din curatorii Bienalei Art Encounters 2025 și directorii artistici ai Fundației Art Encounters, Ami Barak și Diana Marincu, vor selecta cele 5 lucrări ce vor fi comisionate pentru Bienală.

Prin acest Open Call, Fundația Art Encounters continuă să încurajeze, să susțină producția de artă contemporană românească și să valorifice reperele importante din istoria artei și culturii timișorene din ultimele cinci decenii.

Artiștii interesați sunt invitați să se înscrie prin trimiterea unei scrisori de motivație, a unui portofoliu și a unui CV până la data de 22 august 2024, pe adresa de email: contact@artencounters.ro

În urma jurizării realizate de curatorii proiectului, cei 10 artiști selectați vor fi anunțați pe 30 august 2024 și vor fi contactați pentru următorii pași.

Programul se adresează artiștilor vizuali români din țară și din diaspora și este astfel structurat:

–       Etapa 1: artiștii candidează, trimițând următoarele documente de înscriere
–       Scrisoare de motivație
–       Portofoliu
–       CV
–       Datele de contact ale fiecărui candidat: e-mail și telefon

Înscrierile se trimit până pe 22 august 2024, la adresa de email: contact@artencounters.ro, menționând în subiectul e-mailului Coliziuni – Nume participant

–       Etapa 2: Un juriu format din curatorii Bienalei Art Encounters 2025 și membrii Fundației Art Encounters (Ami Barak, Diana Marincu) vor selecta 10 artiști din cei înscriși pentru a participa în program. Rezultatele vor fi comunicate pe 30 august 2024, iar artiștii selectați vor fi contactați pentru următorii pași.

–       ⁠Etapa 3: Cei 10 artiști români selectați vor primi onorariul de 7500 lei brut pentru a concepe câte o propunere de lucrare nouă care poate fi realizată în contextul Bienalei Art Encounters 2025. În această etapă, fiecare artist va discuta individual cu cei doi curatori ai Bienalei și vor avea sprijin din partea echipei Art Encounters. Acest proces are loc în perioada septembrie – octombrie 2024.

–       ⁠⁠Etapa 4: la finalul lunii octombrie are loc o vizită de cercetare de 4 zile la Timișoara, organizată concomitent pentru grupul de 10 artiști. Fundația Art Encounters acoperă costurile de transport și cazare la Timișoara.

–       ⁠⁠Etapa 5: la finalul vizitei de cercetare, cei 10 artiști vor susține o prezentare publică a proiectelor dezvoltate în acest program. În urma prezentării, același juriu va selecta 5 lucrări, din cele 10 propuse, pentru a fi realizate și incluse în Bienala Art Encounters, care va avea loc la Timișoara între 16 mai – 29 iunie 2025. Bugetul alocat lucrărilor comisionate va fi discutat individual, după selecție.

–       Etapa 6: Lucrările realizate în cadrul programului Coliziuni vor fi expuse la Bienala Art Encounters, ediția a VI-a.

Prin acest Open Call, Fundația Art Encounters continuă să susțină producția de artă contemporană românească și să valorifice reperele importante din istoria artei și culturii timișorene din ultimele cinci decenii.

Condiții de participare: 

–       Apelul este deschis artiștilor români din țară și din diaspora.
–       Disponibilitate pentru vizita de cercetare la Timișoara în luna octombrie 2024
–       Fiecare artist selectat pentru rezidență trebuie să propună, în urma rezidenței, o lucrare nouă
–       Propunerea va fi prezentată în cadrul unui eveniment public la Timișoara.

Aspecte financiare:

Onorariul acordat pentru fiecare din cei 10 artiști finaliști e de 7500 lei brut.

Fundația Art Encounters acoperă costurile de transport și cazare la Timișoara, pentru vizita de cercetare din luna octombrie 2024.

Bugetul alocat lucrărilor comisionate va fi discutat individual, după selecția celor 10 artiști în rezidență.

* Proiectul Coliziuni beneficiază de finanțare nerambursabilă prin programul cultural prioritar al Ministerului Culturii. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Ministerului Culturii. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.