Într-o postare pe platforma TikTok, doamna psiholog clinician Gabriela Iordăchiță atribuie un diagnostic candidatului la alegerile prezidențiale Nicușor Dan, după ce a urmărit dezbaterea de la Euronews, spunând: „din punct de vedere diagnostic, cred că toată lumea a văzut aseară dezbaterea dintre domnul Dan Nicușor și George Simion de la Euronews. Am analizat foarte bine comportamentul domnului Dan Nicușor. Domnul are tabloul tulburării de spectru autist, nivel I, Asperger”.
Doamna Gabriela Iordăchiță, pe lângă pozițiile publice de Șef lucrări (lector) doctor la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați și profesor psiholog la Centrul Județean de Resurse și Asistență Pedagogică Galați, are și calitatea de politician, fiind coordonator POT Galați.


Etichetarea pe care a făcut-o doamna psiholog este regăsită și la alte persoane publice: Iulian Capsali, jurnalist și fost președinte al partidului Alianța pentru Demnitate Națională și Adrian Vigheciu, viceprimar București, din partea PSD.
„Textul de pe video este complet greșit; Nicușor nu are schizofrenie, care oricum nu se manifestă așa.
El are o boală din spectrul autist, Asperger. De asta face biluțe de muci, pare dezorientat, nu se uită în ochii celui cu care vorbește, se exprimă cu dificultate folosind un bagaj restrâns de cuvinte, are oroare de public, fuge de orice element de tensiune, se extrage din realitate. Matematica pentru el este o formă de escapism.
Pentru că, atenție, chiar dacă au diverse forme de autism, sunt persoane care pot excela în diverse domenii, cum ar fi artele plastice, muzica, științele exacte.
Asta nu înseamnă că sunt capabili să preia funcții în stat.”
„Nicușor Dan suferă de autism instituțional. Nu are capacitatea să se ridice deasupra problemelor și să genereze o agendă. În momentul în care vii și spui că totul este rău, pot fi de acord. Dar vino și pune ceva în loc.”
Gravitatea situației este sesizată la doamna psiholog Gabriela Iordăchiță care atribuie un diagnostic fără evaluare directă și care încalcă confidențialitatea diagnosticului. Față de această situație, redau punctul de vedere al Comisiei de Deontologie si Disciplina din cadrul Colegiului Psihologilor din România:
„Comisia de Deontologie și Disciplină din cadrul Colegiului Psihologilor din România condamnă ferm folosirea abuzivă a statutului profesional pentru a face așa zise evaluări publice, nevalidate clinic, asupra unor persoane, fără consimțământul acestora, fără context terapeutic și fără evaluare directă.
În ultima perioadă, au apărut în spațiul public declarații din partea unor persoane care se prezintă drept psihologi clinicieni și care emit opinii pseudo-diagnostice la adresa unor persoane publice, folosind termeni medicali precum „tulburare din spectrul autist” sau „Asperger”.
Acest tip de abordare:
– denaturează rolul real al profesiei de psiholog în societate;
– poate contribui la stigmatizarea persoanelor neurodivergente sau cu dizabilități psihosociale;
– riscă să afecteze profund credibilitatea și imaginea profesiei;
– încalcă grav prevederile Codului deontologic al profesiei de psiholog, în special cele privind exprimarea publică și respectarea drepturilor persoanei.
Comisia de Deontologie și Disciplină se delimitează categoric de astfel de practici și subliniază că nu reprezintă poziția oficială a instituției, nici valorile pe care profesia de psiholog le promovează: respect, responsabilitate și echilibru.
Reamintim tuturor psihologilor că orice exprimare profesională în spațiul public, fără o evaluare clinică directă și fără consimțământ, constituie o abatere disciplinară gravă, sancționabilă conform regulamentelor Colegiului Psihologilor din România.
Totodată, facem un apel către presă, instituții și publicul larg să consulte doar psihologi atestati, conform legii 213/2004, cu opinii documentate și conforme principiilor eticii psihologice. Utilizarea improprie a expertizei psihologice, în scopuri politice, discriminatorii sau senzaționaliste, nu este doar neprofesionistă, ci și periculoasă pentru întreaga societate.
Pentru orice sesizări sau întrebări privind abateri de la normele profesionale, vă rugăm să contactați Comisia de Deontologie și Disciplină a Colegiului Psihologilor din România la: deontologie@copsi.ro.
Comisia de Deontologie si Disciplina a Colegiului Psihologilor din Romania
Bucuresti, 12 Mai 2025”
Leave a Reply