„Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat, astăzi, de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi. Actul normativ va intra în vigoare după promulgare”, anunță ministrul mediului Costel Alexe.
Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le susține, fac referire la următoarele modificări:
– furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;
– camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate;
– tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale;
– avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;
– lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
– sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;
– evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
– accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;
– accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.
Rămâne SUMAL-ul de făcut. „Vom continua să implementăm măsurile asumate pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Este vorba despre implementarea noului SUMAL, aflată pe ultima sută de metri, achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere.”, spune ministrul Costel Alexe.
Față de aprobarea noului Cod Silvic, Greenpeace România comunică următoarele:
„Noul Cod Silvic, adoptat în Parlament cu unanimitate de voturi, aduce îmbunătățiri semnificative pentru protecția pădurilor, pe care le-am cerut cu sprijinul vostru din stradă, din pădure, prin petiții, în dezbateri publice sau în birourile factorilor de decizie:
– Furtul de arbori e de acum considerat faptă penală, indiferent de prejudiciu. Până acum, nu constituia infracțiune dacă erai prins cu până în 5 metri cubi de lemn peste ce scrie în aviz.
– Confiscarea utilajelor care transportă lemn ilegal. Până acum, dacă erai prins îți era confiscat doar lemnul, dar camioanele se întorceau bine-mersi în pădure să continue furtul.
– Măsurarea exactă a lemnului care pleacă din pădurile publice prin vânzarea lui ca lemn fasonat, nu pe picior. Până acum, se făceau estimări bazate pe calcule care subdimensionau masiv cantitatea de lemn din pădure.
– Interzicerea tăierilor rase în rezervații naturale și evaluare de mediu obligatorie pentru amenajamente silvice care se suprapun cu arii naturale protejate.
– Completarea definiției materialului lemnos, astfel încât să includă și tocătura. Până acum, se intra în pădure cu tocătoare de lemn care făceau rumeguș zeci de copaci sănătoși, care erau apoi transportați ca și când ar fi fost doar resturi și coji, fără ca cineva să mai poată verifica dacă lemnul respectiv e legal sau furat.
– Bugetul pentru paza pădurilor a fost mărit.
– Cetățenii pot de acum să se plimbe liber prin păduri pe jos sau cu bicicleta. Până acum, hoții de păduri îți puteau spune cu tupeu că n-ai voie să intri în pădure și să-i urmărești în timp ce fură.
– A fost respins amendamentul-capcană care le-ar fi asigurat marilor companii procesatoare monopol asupra cumpărării lemnului.
Lupta pentru protejarea pădurilor nu se încheie aici, însă hoții de lemn vor avea de acum o viață mult mai grea.
Presăm în continuare pentru noul SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase), pentru verificarea din satelit a stării pădurilor României, pentru camere video pe drumurile forestiere, pentru GPS obligatoriu pe fiecare transport de lemn, pentru punerea sub protecție strictă a ultimelor păduri virgine din Europa!”
Sursa foto: Greenpeace Romania
Leave a Reply