Comitetul Local pentru Situații de Urgență va adopta astăzi o nouă hotărâre pentru a reduce riscurile răspândirii coronavirusului.
Măști și mănuși pentru comercianții din piețe
Având în vedere că în în acest weekend va fi Paștele ortodox, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare a numărului de cumpărători din piețele agro-alimentare din municipiul Brașov, primarul George Scripcaru, în calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a decis ca Municipalitatea să le asigure tuturor comercianților din aceste piețe echipamente de protecție – mănuși și măști – pentru a reduce riscul de răspândire a coronavirusului.
„Având în vedere perioada pe care o parcurgem, precum și faptul că ne așteptăm ca în această perioadă să ajungă un număr mare de oameni în piețe, mai ales pentru achiziția de produse pentru Paște, am decis ca toți comercianții din piețele din Brașov să primească de la Primărie, prin Serviciul de Administrare Piețe, un set de măști și mănuși pentru folosință proprie. Este o măsură de prevenție care îi protejează atât pe comercianți, cât și pe clienții acestora. Îi rog pe toți comercianții să respecte această regulă, pentru a reduce riscul de răspândire a acestei pandemii și pentru a nu risca să fim nevoiți să închidem anumite piețe”, a declarat primarul George Scripcaru.
Centrele de carantină
Având în vedere și prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 622 din 14 aprilie 2020, pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, respectiv:
„Se instituie măsura de carantină la domiciliu în condițiile prevăzute în Ordinul comandantului acțiunii, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, nr. 74.546/2020*), numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere, prevăzută în anexa nr. 3, următoarelor categorii de persoane:
a) persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roșie);
b) persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19);
c) membri de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19), care se carantinează la același domiciliu”, pentru sărbătorile pascale nu s-a luat încă în calcul majorarea numărului de centre de carantină. În acest moment, Primăria Brașov asigură funcționarea a 6 centre de carantină.
În ceea ce privește persoanele carantinate, numărul persoanelor care au domiciliu în municipiul Brașov este destul de mic, 25%, majoritatea persoanelor carantinate (75%) sunt din localitățile din județul Brașov (Săcele, Codlea, Făgăraș, Apața, Augustin, Feldioara, Hoghiz, Tărlungeni), dar și din alte județe (Dâmbovița, Prahova, Constanța, Suceava şi municipiul Bucureşti).
Având în vedere că, deși persoanele fără adăpost nu au dreptul să părăsească centrul, unele dintre acestea încalcă decizia și ies din centru, în momentul în care se reîntorc sau sunt aduși înapoi, există riscul să îi îmbolnăvească pe ceilalți, se propune înființarea unui Centru de izolare preventivă a persoanelor fără adăpost, în imobilul de pe strada Gladiolelor nr. 4, parter, Corp C (Căminul pentru persoane vârstnice), cu acces separat.
Totodată, Municipalitatea va pune la dispoziția Serviciului de Ambulanță Județean Brașov trei spaţii în Municipiul Braşov, pentru a dispersa o parte din forţele acestuia și a reduce riscul răspândirii coronavirusului în rândul personalului.
Leave a Reply