Trebuie s-o spun de la început, lipsa de transparență este la pachet cu neasumarea și cu interpretarea preferențială a legii.
Am scris în articolul Agenția Metropolitană Brașov cere confidențialitate consilierilor locali PSD în schimbul punerii la dispoziție a informațiilor publice despre faptul că, la cererea de informații a consilierilor locali PSD, AMB a venit cu un contract de confidențialitate. În același articol am spus că ce se întâmplă la AMB este și responsabilitatea primarului Allen Coliban.
Ca să înțelegeți de ce este Allen Coliban responsabil în legătură cu AMB trebuie să vă prezint cadrul în care se întâmplă acțiunea.
AMB este o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, persoană juridică de drept public. AMB are membri următoarele UAT-uri, conform datelor publicate pe site-ul Agenției – 18 membri: municipiul Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, municipiul Săcele, municipiul Codlea, oraşele Râşnov, Ghimbav, Predeal și Zărneşti, comunele Sânpetru, Hărman, Prejmer, Tărlungeni, Bod, Hălchiu, Cristian, Feldioara, Vulcan și Budila.
Membrii aleg un Consiliu Director, care la rândul său alege un președinte. Conform statutului, președintele Consiliului Director al Agenției este președintele statutar al Agenției, care reprezintă și angajează administrativ și juridic interesele Agenției.
În acest moment, președintele AMB este primarul Allen Coliban.
Conform statutului, principalele atribuţii ale Preşedintelui sunt:
• exercită întreaga sa autoritate şi competenţă pentru a determina înfăptuirea scopului Agenției, respectarea prevederilor statutului şi a legislaţiei;
• conduce lucrările Consiliului Director şi ale Adunării Generale a Agenţiei;
• reprezintă Agenţia, pe baza mandatului încredinţat de Adunarea Generală, la demersurile de aderarea în uniuni, federaţii sau grupări de persoane juridice cu caracter neguvernamental şi apolitic, convenabile atingerii scopului Agenţiei;
• angajează Agenţia în relaţiile juridice şi de colaborare cu terţi;
• gestionează conturile curente ale Agenţiei;
• stabileşte, conform procedurilor din ROF CD, sarcini pentru membrii CD;
• deleagă sarcini către membrii Agenţiei, în conformitate cu programul de activităţi aprobat;
• întocmeşte împreună cu Consiliul Director rapoarte anuale de activitate, pe care le prezintă spre aprobare Adunării Generale;
• întocmeşte rapoarte cu caracter periodic cerute prin contracte;
• îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Adunarea Generală sau decise de Consiliul Director.
Mai mult, municipiul Brașov este cel mai mare cotizant la AMB, doar în 2021 alocând o sumă de aproximativ 2,3 milioane de lei. Iar ordonatorul de credite al municipiului Brașov este primarul Allen Coliban.
Desigur, Allen Coliban nu este singurul responsabil. O responsabilitate mare o are Dragoș David, directorul AMB, cel care a propus semnarea contractului de confidențialitate.
Acest contract de confidențialitate este cerut pentru a bloca sau a limita accesul la informațiile publice. Și aici avem interpretarea preferențială a legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Iar acest lucru se vede din contractul de confidențialitate, unde Dragoș David a trecut ca informații confidențiale tot ce a vrut. Și redau din contract:
„În înțelesul prezentului Contract, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații: În sensul prezentului ACORD, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
– informații confidențiale includ toate informațiile transmise de Expeditor către Destinatar cu privire la Balanța analitică, respectiv, cu privire la documente financiare, planuri financiare, clienți, furnizori, parteneri de afaceri, strategii de marketing, metode comerciale, administrative sau tehnice, servicii, planuri de dezvoltare ale zonei de influență, planuri de dezvoltare ale serviciilor, date tehnice, strategii, proceduri operaționale, concepte de proprietate intelectuală, liste cu agenți economici, liste cu potențiali agenți economici, liste cu profilurile acestora, informații tehnice sau cunoștințe tehnice, contracte, liste de prețuri, specificații ale produselor, specificații ale serviciilor, secrete de afaceri, proiecte de cercetare și rezultatele acestora, proiecte și idei trecute, prezente și viitoare, studii de piață, metode de distribuție, date de inventar, condiții contractuale agreate cu agenți economici si/sau diverși partenerii, parole de acces la baze de date de orice natura, precum si informațiile primite de la terți, confidențialitate cod sursă, date privind software-ul utilizat, algoritmi, date cu caracter personal, date informatice, date privind programele de calculator, orice alt know-how tehnic și logistic, prezentări, teste, materiale publicitare, baze de date, know-how și alte drepturi de proprietate intelectuală ale Expeditorului sau ale afiliaților, reprezentanților, directorilor, angajaților, consilierilor sau agenților acestuia, indiferent de modul de transmitere, oral sau scris, tangibil și/sau electronic, indiferent că au fost marcate drept confidențiale sau nu și indiferent de suportul de stocare (material, fizic sau electronic), orice alte informații ale Expeditorului care nu sunt publice.
balanța analitică – prezintă în detaliu fiecare cont în parte, evidențiind separat toate subconturile sale, precum și sumele datorate fiecărui furnizor în parte. Balanța analitică cuprinde șapte clase de conturi cu referire la capitalul social rezervele asociației, imobilizările, stadiul amortizării acestora, achizițiile efectuate, conturile furnizorilor, obligațiile fata de bugetul statului (impozite, TVA, asigurări de sănătate etc.), avansurile si salariile personalului, conturile de casierie si la cele bancare, cheltuielile făcute de asociație pentru a-si desfășura activitatea, veniturile societății.”
Într-adevăr, sunt unele informații care nu pot fi făcute publice, cum ar fi parolele de acces, dar restul sunt informații publice.
Față de acest contract, Dragoș David ne-a declarat următoarele:
„În urma solicitării grupului de consilieri PSD, prin liderul de grup doamna Crivineanu, am transmis documentele solicitate. Între documentele solicitate se afla și extrasul din balanța analitică aferent cheltuielilor realizate din cotizația achitată de Mun. Brașov. În întâlnirea avută online, MARȚI 25 IANUARIE 2022, cu primarul Mun. Brasov si consilierii municipali, doamna Crivineanu a precizat că dorește întreaga balanță analitică. În urma discuțiilor avute referitoare la protecția datelor comerciale le-am propus să semneze un contract de confidențialitate, iar dânșii au acceptat verbal. Miercuri am trimis draftul de contract de confidențialitate, joi a apărut informația în mass media locală că eu le-am impus, iar astăzi domnul Pătrașcu a trimis acest comunicat de presă.”
Sunt câteva elemente în această declarație. Pentru început, vedem că directorul AMB, Dragoș David, a decis că unele informații sunt date comerciale și, deci, confidențiale. Cum a decis, care este fundamentarea, asta nu a spus.
Conform Legii 544/2001, la articolul 12, litera c), se exceptează de la accesul liber „informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii.” Așadar, conform acestui paragraf vedem că informațiile privind activitatea comercială se exceptează condiționat, DACĂ publicitatea acestora aduce… și nu la modul general.
În cazul unei instituții publice, informațiile care privesc activitatea acesteia și cheltuirea banului public nu are cum să fie interpretate în sensul acestui articol de lege.
Mai vedem că Dragoș David a pus la dispoziția consilierilor PSD o serie de informații din cele cerute de aceștia. Desigur, aceștia nu au făcut această precizare în comunicatul pe care l-au transmis și pe care l-am publicat în articolul trecut. Dar acest lucru este de așteptat, doar asistăm la o bătălie politică între PSD și PNL versus USR și Allen Coliban. Și vorbim de PSD și PNL, care timp de 16 ani de mandat Scripcaru au fost mult mai puțin transparenți decât este Allen Coliban.
Atașez aici și documentele puse de AMB la dispoziția consilierilor PSD:
bilant 31.12.2020 AMB depus ANAF
Nr. 96 din 14.01.2022_Solicitare Consiliul Local PSD
Și pentru că Allen Coliban are o responsabilitate în toată această poveste, așa cum am arătat mai sus, i-am cerut un punct de vedere prin purtătorul de cuvânt, Sorin Toarcea. I-am solicitat un punct de vedere cu privire la contractul de confidențialitate pe care AMB l-a cerut consilierilor PSD și cum explică situația în contextul angajamentului său de a transparentiza administrația.
Aici o să vedeți neasumarea lui Allen Coliban. Pun aici răspunsul primit de la Sorin Toarcea, cu precizarea că nu există o delimitare clară între opinia purtătorului de cuvând cu privire la situație și punctul de vedere al primarului:
„Modul în care o entitate, AMB, formată din mai mulți membri, nu doar Municipiul Brașov, gestionează informațiile cu privire la relația cu celelalte UAT-uri, este atributul acestei asociații, nu a primarului municipiului. Important pentru noi este să se asigure transparența cheltuirii banului public de la bugetul municipiului Brașov, lucru care s-a și întâmplat.
Primarul nu are de ce să dea un punct de vedere la o informare a PSD cu privire la modul în care AMB le-a transmis un răspuns. Primarul dă informații în ceea ce privește activitatea primăriei.
Discuția este între consilierii PSD și AMB, primarul nu este parte in aceasta discutie. Acesta este inclusiv punctul de vedere al primarului.
P.S. Vezi ca AMB-ul a pus la dispoziția consilierilor locali informațiile cu privire la modul in care au fost cheltuiți banii de la Bugetul local al municipiului Brasov, fără restricții. Contractul de confidențialitate se referă la banii alocați de celelalte UAT-URI și modul cum au fost cheltuiți aceștia.”
În final, mai precizez că Allen Coliban este responsabil pentru activitatea AMB și pentru faptul că prin Agenție a derulat angajări și detașări în Primărie, cât și achiziții directe pe subiecte importante pentru Primăria Brașov, precum: studiul de comportamente și atitudini folosit de Coliban la o altă achiziție directă către Felix Tătaru; Corelare documentații de urbanism P.U.G.din Z.M.B.; Elaborare studiu de prefezabilitate pentru Spital Boli Infecțioase Brașov; Achiziție servicii de elaborare studiu – Dezvoltarea sectorului sportiv în Zona Metropolitană Brașov.
Leave a Reply