Muzeul Amintirilor din Comunism, primul muzeu interactiv dedicat vieții cotidiene în România comunistă, deschis la începutul lunii aprilie 2022 în spațiul de pe Bulevardul Eroilor 19, Brașov, în incinta Hotelului Capitol, se închide la finalul anului 2024 pentru relocare.
„Ne bucurăm că am putut facilita accesul publicului la povești și întâmplări foarte personale, pe care nu le-am găsi în cărți de istorie. Suntem recunoscători partenerilor și comunității pentru tot sprijinul de până acum și dorim să le mulțumim celor care continuă să rămână parte din activitatea Muzeului în viitoarea formă pe care o va lua”, declară Ioana Bejan Roată, co-fondatoare MAdC.
Muzeul Amintirilor din Comunism este cel mai vizitat muzeu local din 2023, depășind barierele clasice de informare, educare și creștere a nivelului turismului, aducându-și contribuția la îmbunătățirea vieții unor categorii defavorizate prin misiunea socială desfășurată lunar prin parteneriate strategice cu ONG-uri și direcții sociale.
Motivul relocării muzeului îl reprezintă demararea procesului de renovare a Hotelului Capitol, în incinta căruia se află. În prezent, echipa muzeală e în plin proces de a găsi în oraș spațiul potrivit relocării, pentru o bună adaptare e experienței de vizitare și a colecției de obiecte de care dispune.
„În primii doi ani și jumătate de la înființare muzeul a avut peste 50.000 de vizitatori români și străini, atrași de conceptul inedit al expoziției permanente, cât și de seria de evenimente organizate de MAdC. În perioada 2022 – 2024 au avut loc peste 80 de evenimente speciale, dedicate jocurilor de societate, copilăriei sau proiecțiilor de filme, derulate în parteneriat cu asociații precum ARTBURG, KineDok, dar și Centrul Cultural German Deutsches Kulturzentrum Kronstadt. Totodată, în spațiul din cafeneaua muzeului, au fost organizate 25 de expoziții temporare împreună cu muzee, instituții și artiști români, prin care a oferit o experiență ce vizează o serie largă de registre ale vieții în comunism, de la artă și apariții în presă, la cultul personalității lui Ceaușescu, de la politică și opresiunea regimului, la revoltele populației. Muzeul funcționează ca și întreprindere socială avand ca misiune socială socializarea copiilor din grupuri vulnerabile prin vizite gratuite la muzeu sau la alte muzee, alături de diverse organizații. În urma procesului de redirecționare a profitului din vânzarea biletelor, peste 600 de copii, tineri, dar și vârstnici din medii defavorizate au beneficiat de pe urma misiunii sociale desfășurată în ultimii doi ani și jumătate, dar șio serie de 15 ateliere de teatru pentru 30 de copii, susținute de Cristina Voicu – actor profesionist, care vor continua și în următoarea perioadă”, declară Alina Beteringhe, co-fondatoare MAdC.
Activitatea Muzeului Amintirilor din Comunism continuă în online până la relocarea într-un spațiu potrivit, astfel că publicul este invitat să susțină în continuare demersul accesând site-ul muzeului www.madc.ro, unde va avea la dispoziție un tur virtual, dar și magazinul online de suveniruri cu iz comunist, bune de luat acasă sau de făcut cadou. Echipa Muzeului își dorește să continuie activitatea derulată în cadrul misiunii sociale, astfel că profitul obținut prin vânzarea biletelor va fi direcționat ca și până acum.
În cei doi ani de activitate Muzeul a primit două premii pentru categoria „Proiectul cultural al anului“, în cadrul evenimentului „Premiile Anului 2022 și 2023 în Cultură la Brașov” organizat de Consorţiul Cultural Corona.
***
Dacă și tu ai recomandări de spații potrivite pentru relocare, te rugăm să ne scrii detalii la hello@madc.ro. Mulțumim!
Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înfiinţată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundaţia „Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro.
Leave a Reply