Muzeul Amintirilor din Comunism sărbătorește 1 an de la înființare

Muzeul Amintirilor din Comunism, primul muzeu interactiv dedicat vieții cotidiene în România comunistă, împlinește un an la începutul lunii aprilie.

Colecția permanentă a muzeului este compusă din sute de obiecte și povești scrise de oamenii obișnuiți, ce completează datele istorice și oferă o radiografie completă a societății românești sub regimul comunist.

„Sărbătorim un an în care am reușit să aducem o idee mai departe, cu eforturi și determinare, și să creăm un muzeu original, care este pus în serviciul societății. Rolul pe care MAdC îl are în prezent depășește barierele clasice, de informare, educare și impulsionare a turismului, și își aduce contribuția la îmbunătățirea vieții unor categorii defavorizate. Acest prim an este un succes pentru noi și o încununare a tuturor eforturilor de până acum. Ne dorim să continuăm dezvoltarea, să atragem și mai mulți vizitatori, și să devenim un model pentru viitoare inițiative de antreprenoriat social.” (Alina Beteringhe, cofondatoare MAdC)

Pentru a marca primul an de la deschidere, muzeul organizează o expoziție temporară aniversară, o documentare fotografică a etapelor, de la idee la implementare. Pe lângă fotografiile și mărturiile fondatoarelor, MAdC își dorește să celebreze și publicul, expunând o selecție de instantanee ale vizitatorilor, preluate de pe canalele de social media. Pe parcursul lunii aprilie, MAdC va publica și o serie de articole dedicate colaboratorilor și partenerilor.

„Ne bucurăm să putem facilita accesul publicului la povești și întâmplări foarte personale, pe care nu le-am găsi în cărți de istorie. Suntem recunoscători partenerilor și comunității pentru tot sprijinul de până acum și dorim să le mulțumim celor care continuă să răspundă campaniei de colectare, să își destăinuie istoria personală și să renunțe la obiecte dragi, de care îi leagă atâtea amintiri.

Aniversarea de un an o dedicăm și vizitatorilor noștri, care ne-au fost ambasadori, promovându-ne în mediul virtual, postând imagini din muzeu și oferindu-ne recenzii. În semn de mulțumire, vom include în această expoziție temporară imaginile lor captate în muzeu.” (Ioana Bejan Roată, fondatoare MAdC)

În primul an de la înființare, muzeul a avut peste 15.000 de vizitatori, români și străini, atrași de conceptul inedit al expoziției permanente, cât și de seria de evenimente organizate de MAdC. În perioada 2022 – 2023, au avut loc peste 60 de evenimente dedicate jocurilor de societate, copilăriei sau proiecțiilor de filme, alături de Asociația Culturală ARTBURG și de KineDok.

Totodată, în spațiul dedicat din cafeneaua muzeului, MAdC a organizat 9 expoziții temporare împreună cu muzee, instituții și artiști români, prin care a oferit o experiență ce vizează o serie largă de registre ale vieții în comunism, de la artă și apariții în presă, la cultul personalității lui Ceaușescu, de la politică și opresiunea regimului, la revoltele populației.

2022 a fost și anul în care MAdC și-a început misiunea socială, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i integra în comunitate prin programe dedicate. În primele 18 evenimente, reprezentând excursii, vizite la muzee și alte activități, au participat peste 300 de copii. Aceste acțiuni sociale sunt finanțate din profitul obținut prin vânzarea biletelor de vizitare și a produselor de la cafenea și gift-shop. Totodată, muzeul este un punct de sprijin pentru organizațiile non-guvernamentale, spațiul cafenelei fiind pus la dispoziția oricărui ONG sau asociație care îşi doreşte să organizeze activități culturale și sociale.

Anul s-a încheiat și cu un premiu pentru MAdC: “Proiectul cultural al anului“, în cadrul evenimentului “Premiile Anului 2022 în Cultură la Brașov” organizat de Consorţiul Cultural Corona.

***

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înfiinţată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundaţia “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.