În primăvara anului 2021, primarul Allen Coliban promitea în fața familiei Vlase, Elena – mama eroului martir Nicușor Vlase și Ioana Hortensia – sora eroului martir, că la final de iulie 2021 va avea documentația pregătită pentru lansarea unui concurs de soluții pentru Cimitirul Eroilor, iar la finalul anului 2021 va fi gata și concursul de soluții.
Suntem în noiembrie 2023 și acel concurs de soluții nu există. Nici nu a existat și tind să cred că a fost cel mult un răspuns dat de primar sub impulsul momentului. De altfel, concursul nici nu era necesar.
Venind în prezent, avem din partea primarului Allen Coliban promisiunea că Monumentul Eroilor va fi finalizat și că în decembrie 2023 se va face inaugurarea. Este o promisiune neoficială făcută de primar în cadrul unor discuții telefonice cu Secretarul de Stat Mihai Iulian Dodu, pe care l-a invitat deja la inaugurare.
Un pic de context pentru secretarul de stat Mihai Iulian Dodu
Mihai Iulian Dodu este secretar de stat la „Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989”. În această calitate, în timpul verii trecute a făcut o vizită la Brașov în care a abordat două subiecte, cel al realizării Monumentului Eroilor și cel al evenimentului din 25 mai 2023 (de ziua Eroilor) în care doamna Ileana Negru, mama Eroului Martir Florin împușcat la Revoluție la vârsta de 12 ani, și-a dat foc nemaiputând accepta umilința autorităților.
Printr-o adresă oficială, secretarul de stat Mihai Iulian Dodu îl roagă pe domnul primar să urgenteze punerea în operă a soluției alese, adresă rămasă fără răspuns.
Trebuie precizat că Mihai Iulian Dodu este fiul eroului martir Daniel Dodu, împușcat în 22 decembrie 2023.
Lipsă de respect
Situația familiei Vlase și a realizării Monumentului Eroilor poate fi descrisă prin lipsă de respect față de eroii Revoluției de la Brașov și față de urmașii acestora. Timp de trei ani, primarul Coliban nu a reușit să facă monumentul, deși există bani alocați în buget și demersul de autorizare a fost făcut de către familia Vlase pe cheltuială proprie.
Lipsă de respect este și atunci când autoritatea permite amplasarea unei terase de festival în Cimitirul Eroilor.
Cine se opune?
Opoziția față de realizarea Monumentului Eroilor vine de la Vasile Mardare, președintele Asociației Luptătorilor, Revoluționarilor și Urmașilor Eroilor Brașov, cel căruia o comisie a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a decis că nu are calitatea de luptător cu rol determinant. Comisia a decis demararea procedurii pentru retragerea titlului de luptător cu rol determinant în cazul lui Vasile Mardare.
Din spusele secretarului de stat, Vasile Mardare s-a opus realizării noului Monument în locul actualei cruci din Cimitirul Eroilor. Interesant este că Primăria Brașov a cerut familiei Vlase ca în procesul de autorizare să obțină și acordul asociației de revoluționari, deși aceasta nu are nicio calitate în cadrul procedurii de autorizare.
Situația la final de 2023. Se face, dar nu e gata nici anul acesta
Deși a depus toate avizele cerute prin certificatul de urbanism, familiei Vlase i se cere pe cale neoficială (prin intermediar) să refacă cererea pentru realizarea monumentului. În acest sens, i se transmite un document word cu o temă de lucru, pe care s-o preia și s-o depună la Primărie alături de alte documente, după cum reiese din imaginea atașată.
Informațiile cerute de Primărie erau deja în instituție, depuse de familia Vlase în cadrul procedurii de autorizare. Argumentul avansat de Primărie era că sunt necesare pentru procedura de achiziție, în realitate problema era că expira certificatul de urbanism. Iar dacă familia Vlase făcea o nouă solicitare, Primăria Brașov ar fi avut motivul perfect pentru a nu justifica doi ani în care nu și-a făcut treaba. De altfel, nici până în prezent, domnul primar Allen Coliban nu a justificat în vreun fel întârzierea, în ciuda promisiunilor făcute.
Arhitectul Șef al municipiului, Dragoș Oprea, a confirmat faptul că certificatul de urbanism a expirat și a fost emis unul nou. Deși a fost emis cu păstrarea avizelor obținute, arhitectul șef spune că mai este nevoie de obținerea a două avize. De asemenea, Primăria Brașov urmează să lanseze o procedură de achiziție pentru lucrări unice de artă. Odată emisă autorizația de construire și semnat contractul în baza procedurii de achiziție, urmează realizarea lucrării de artă și lucrările de amplasare a acesteia.
Și aici regăsim blocajul, autorizația de construire nu este emisă și, prin urmare, nici procedura de achiziție (pentru care Primăria a solicitat Fundației pentru Monumente sprijin la întocmirea documentației pentru procedura de achiziție). Deci, contractul cu sculptorul nu este semnat, deși, aflăm de la secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, că primarul Allen Coliban i-a spus cu ocazia comemorării zile de 15 Noiembrie 1987, că a fost semnat contractul.
Actuala cruce va fi demontată, fără relocare (deși au fost avansate două variante, una printre morminte și una la marginea Cimitirului Eroilor, spre bulevardul Eroilor), mai ales că aceasta a fost amplasată fără forme legale.
Mai trebuie precizat că dacă domnul primar nu voia să se ocupe de realizarea monumentului putea să solicite „Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989” acest lucru. În discuția avută, secretarul Mihai Iulian Dodu a spus că ar fi preluat proiectul, inclusiv finanțarea necesară, dar că nu a existat o astfel de solicitare din partea Primăriei Brașov.
În decembrie 2023 se împlinesc 34 de ani de la Revoluție și monumentul nu va fi gata. Dar ar trebui să fie gata la începutul lui 2024.
Leave a Reply