Modificări ale Codului Rutier care vizează bicicletele și trotinetele electrice

Radu Mititean, președintele Federației Bicicliștilor din România, atrage atenția asupra unui proiect de modificare a OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Pe 15 ianuarie 2020, Ministerul Afacerilor Interne a anuntat un proiect de ordonanta de modificare si completare a OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice, proiect care vizeaza trotinetele electrice, dar destul de mult si bicicletele.

Proiectul de ordonanță de modificare și completare se află în transparență decizională. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data de 15 ianuarie 2020, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Radu Mititean aduce următoarele observații, spunând că proiectul „Are unele prevederi bune in fond si bine formulate, altele bune in fond dar inadecvat formulate, sau incomplet, si are unele prea restrictive din punctul de vedere al intereselor mobilitatii durabile in general si a utilizatorilor de trotinete electice si alte vehicule usoare in particular sau chiar unele inacceptabile din punct de vedere al biciclistilor, ce trebuie energic combatute pentru a obtine refomularea sau eliminarea lor.

Astfel, printre altele:

Se completeaza definitia bicicletei ca sa includa si pedelecurile, in acest fel preluand o prevedere din Regulament UE adica nu aduce ceva nou doar face mai evidenta pt toata lumea acea asimilare a pedelecului cu bicicleta, dar tot ramane incompleta si inadecvata definitia bicicletei.

Se defineste trotineta electrica intr-un mod destul de corect, prevazand viteza maxima constructiva de 25 km/h.

Se propune sa se permita si trotinetelor electrice sa mearga pe pistele de biciclete, dar fiind trotinetele electrice conform acestui proiect de OG limitate la 25 km/h si fiind usoare, nu ar trebui sa fie o problema mare pt biciclisti si desi e mai neplacut pentru biciclisti sa se aglomereze si cu trotinete electrice putinele si ingustele piste pentru biciclete, in interesul general al mobilitatii durabila raportat la situatia actuala ar trebui ca biciclistii sa accepte ideea, chiar daca fara bucurie, de a avea acces pe pistele pt bicicelte si utilizatorii de trotinete electice din moment ce vor fi limitate la 25 km/h. Mai ales ca proiectul propune sa elimine mopedele din lista de vehicule admise pe pistele pt biciclete, ceea ce este un mare pas inainte. Totusi, si in noua definitie si reglmentare, pista pt biciclete ramane prost definita si reglementata, din mai multe motive.

Se formuleaza mai clar faptul ca bicicletele, vehiculele trase sau impinse cu mana si trotinetele electrice NU trebuie inregistratre sau inmatriculate, in schimb, interzice expres circulatia pe drumurile publice a oricaror alte vehicule in afara de cele supuse inregistrarii sau inmatricularii, a celor trase sau impinse cu mana si a bicicletelor si trotinetelor electrice. Aceasta interdictie este foarte criticabila si nejustificata, in conditiile in care drumul public ramane definit in asa fel incat include si trotuarele, aleile de parc, pistele de biciclete, stradutele linistite de cartier sau din sate etc., astfel ca, in mod paradoxal cu trotinete electrice poti circula pe piste si pe carosabil, dar cu o trotineta mecanica, ce e clar mai demna de incurajat pt ca nu e factor de sedentarism si are impact de mediu mult mai mic, nu mai e voie nicaieri. Si nici dispozitivele de tip segway sau vehicule motorizate lente cu motor de capacitate mica, ce nu intra in definitia mopedului pentru ca nu prind peste 25 km/h, nici tricicletele pentru adulti si multe alte categorii de vehicule cu actionare umana.

Se interzice fara nicio exceptie circulatia trotinetelor electrice pe drumurile pe care e voie cu peste 50 km/h, ceea ce inseamna interdictie totala in afara localitatilor dar si inlocalitati pe strazi mari unde e voie cu peste 50 km/h – sunt multe bulevarde cu 70 km/h si soselele principale cand trec prin multe sate, si in foarte putine cazuri exista piste de biciclete. Asa restrictie nu exista in Franta, doar conditie sa poarte casca si iluminare suplimentara noaptea.

Se interzice circulatia cu trotinete electrice pentru persoanele in varsta de sub 14 ani, ceea ce e exagerat, in contextul in care se permite viteza maxima de 25 km/h. Periculozitatea unei trotinete electrice pentru conducatorul ei nu este semnificativ mai mare ca al unei biciclete, desi are roti mai mici si un risc ceva mai crescut de cadere peste ghidon in caz de franare violenta sau izbire a rotii de fata intr-un obstacol ( groapa, bordura). Prin urmare ar trebui permis si copiilor in varsta de peste 10 sau peste 12 ani sa circule cu trotinete electrice, macar pe pistele de biciclete, aleile de parc amenajate si strazile secundare cu limitare de viteza la max. 30 km/h putand fi o alternativa rezonabila pentru „mama taxi” si la distante apreciabile sau cu diferente de nivel semnificative, ce ar fi descurajante pentru percurgerea cu trotinete mecanice.

Cea mai negativa, grava si periculoasa prevedere din proiectul de ordonanta este cea care propune OBLIGATIVITATEA CASTII PENTRU BICICLISTI SI PENTRU UTILIZATORII DE TROTINETE ELECTRICE DACA AU SUB 16 ANI. Este ceva cu totul exagerat si nejustificat. Majoritatea tarilor europene nu prevad nicio obligativitate de casca pentru nicio categorie de biciclisti, cateva impun pentru varste fragede, nicidecum pentru biciclisti de 16 sau 17 ani in toate conditiile. Si nici pentru utilizatorii de trotinete decat in imprejurari speciale. Din nou, MAI incearca sa impuna norme de o restrictivitate fara precedent in Europa si trebuie convins sa renunte complet la obligativitati sau eventual sa le impuna la varste sub 14 ani cand se circula pe drum public intens circulat, cu conditia sa coboare actuala limita de varsta de la 14 ani la 10 sau la 12 ani.

Se mai completeaza lista cu dispozitive si vehicule asimilate pietonilor, adaugand vehiculele electrice ce nu pot depasi constructiv viteza de 6 km/h. In acest fel risca sa ramana total pe dinafara adica sa nu mai poata legal circula pe nicaieri nu doar trotinetele mecanice, ci si ceea ce in alte tari se numesc dispozitive motorizate asemanatoare vehiculelor sau dispozitive de mobilitate personala electrica usoara eutoechilibrante, precum si trotinetele mecanice. Adica ar putea fi interpretat ca o interzicere totala (pe trotuar si pe pistele de bicielete, pe aleile de parc amenajate, pe carosabilul oricarei strazi si stradute) pentru hoverboarduri, longboarduri, monoroti (monowheel), skateboardurile cu motoras electric etc. pentru ca e discutabil daca ele ar putea intra in definitia legala actuala a „vehiculelor” in conditiile in care varianta lor nemotorizata nu este considerata de legislatia romana ca intrand in definitia vehiculului din moment ce se utilizeaza termenul „dispozitive cu role”. Si unele au viteze constructive de peste 6 km/h si ar trebui in unele situatii admise pe unele cai de comunicatie, de ex. zonele rezidentiale sau zonele 30 sau tolerate pe unele categorii de cai de comunicatie pentru bicicelte sau zone comune.

Prevede ca toate incalcarile de norme de catre trotinetele electice se sanctioneaza cu amenzi din clasa a III-a, ceea ce consideram exagerat. Tot cu amenzi din clasa a III-a va fi sanctioanta circulatia pe drum public pentru orice vehicul care nu e din categoria celor care necesita inmatriculare sau inregistrare dar nu e nici bicicleta, trotineta electrica sau moped. Deci, daca cineva iese pe o straduta, ulita de sat, alee de parc sau pista pentru biciclete cu o trotineta mecanica sau un hoverboard, segway, monowheel etc. va avea de platit amenda de minim 870 lei. Ceea ce este exagerat si nejustificat, in conditiile in care amenzile sunt mai mici pentru fapte cu pericol social mai mare, comise de soferi, cu autovehicule, de exemplu fiind sanctionate cu amenda doar clasa a II-a fapte precum trecerea pe rosu, nerespectarea indicatiilor politistului, nerespectarea indicatorului „cedeaza trecerea”, incalcarea regulilor privind depasirea, nerespectarea indicatoarelor de viraj obligatoriu la stanga sau la dreapta sau inainte, blocarea tramvaiului, neoprirea la trecerea de pietoni.

Adaug, la cele expuse de Radu Mititiean, faptul că MAI are o abordare care, mai degrabă, descurajează utilizarea mijloacelor alternative și a mobilității urbane durabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.