Ministerul Fondurilor Europene a lansat vineri ghidul prin care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri devine administratorul miliardului de euro așteptat de IMM-uri

Miliardul de euro din bani europeni, vital pentru relansarea economică, prinde contur prin publicarea ghidului prin care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) are rolul de administrator al schemei de finanțare în relația cu IMM-urile. Documentul este disponibil pentru consultare pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene – aici.

„Importanța acestui pas care aduce celor peste 150.000 de firme mici și mijlocii sprijinul binemeritat pentru redresarea economică reprezintă un pas crucial și clarificator pe care cele două ministere l-au făcut împreună, în urma unui efort complementar de apreciat. Presiunea publică asupra echipelor noastre comune este enormă, dar de înțeles pentru că în unele cazuri vorbim efectiv de supraviețuirea micilor afaceri care reprezintă singura sursă de venit a multor familii“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

În cazul Ministerului Fondurilor Europene, în această perioadă efortul logistic este unic în istoria instituției:

  • Analiza celor 169 de proiecte depuse de spitale pentru dotarea cu echipamente în lupta anti Covid-19, în valoare de 910 milioane de euro, cărora li se adaugă alte 150 de schițe în curs de finalizare;
  • Aprobarea OUG nr. 128/2020 prin care se reglementează alocarea, în această perioadă de programare, a 235 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale. Informații suplimentare – aici;
  • Lansarea în timp record a apelului de proiecte dedicat unităților școlare și primăriilor pentru achiziția de tablete școlare, echipamente de protecție și containere funcționale care înlocuiesc grupurile sanitare improprii, în valoare de 175 de milioane de euro.

După semnarea contractului de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va lansa împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale platforma în care IMM-urile se vor înscrie în vederea depunerii proiectelor. Modul în care antreprenorii români vor avea acces la finanțarea europeană va fi comunicat în următorul interval de timp tot de către MEEMA, în calitate de administrator al schemei de ajutor de stat.

Așa cum se cunoaște încă din lunile trecute, granturile negociate de Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia Europeană sunt de trei tipuri:

  • Microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro (85 milioane euro fonduri europene și 15 milioane euro de la bugetul de stat) pentru IMM-urile care nu aveau angajați la sfârșitul anului 2019, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniile enumerate în Anexa 1 la schema de ajutor de stat.
  • Granturi pentru capital de lucru în valoare totala de 350 milioane euro (265 milioane euro fonduri europene, 42,5 milioane euro de la bugetul de stat și contribuție beneficiari – 42,5 milioane euro) pentru IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniile menționate în Anexa 2 (la schema de ajutor de stat);
  • Granturi pentru investiții în valoare totală de 550 milioane euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor) dedicate IMM-urilor cu domenii de activitate cuprinse în Anexa 3 (la schema de ajutor de stat).

OUG nr. 130/2020 privind privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, practic cadrul legal prin care Guvernul României reglementează funcționarea schemei de relansare economică, se găsește la adresa http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228699.

Sursa foto: Ministerul Fondurilor Europene

Leave a Reply

Your email address will not be published.