MDLPA lansează o platformă informatică pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu vulnerabilitate seismică

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației lansează oficial aplicația informatică https://evr.mdlpa.ro/ro/, care va centraliza informațiile referitoare la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel național și la nivel de unitate administrativ-teritorială, punând, astfel, la dispoziția autorităților un instrument important de lucru pentru acțiunile privind reducerea riscului seismic al clădirilor.

Utilizarea aplicației va sprijini atât autoritățile publice locale, în eforturile de îmbunătățire a rezilienței seismice a fondului construit, cât și autoritățile centrale, în fundamentarea și optimizarea politicilor publice pe date concrete din teritoriu și pentru monitorizarea Strategiei naționale de reducere a riscului seismic.

Aplicația informatică vine în susținerea derulării programelor de evaluare vizuală rapidă, inițiate și implementate de către entitățile publice, autoritățile administrației publice locale sau centrale sau orice altă entitate care are în proprietate clădiri, conform prevederilor instituite de Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare.

Utilizarea aplicației pentru realizarea evaluării va oferi o serie de beneficii privind colectarea rapidă și sistematică în teren, pe baza observării directe a unei clădiri, a informațiilor privind tipul structurii, perioada construirii, regimul de înălțime, numărul cadastral al imobilului, suprafața construită la sol, suprafața desfășurată a clădirii, forma clădirii în plan orizontal și vertical, indicii privind anumite degradări structurale, seismicitatea amplasamentului etc., coroborate cu alte date oficiale disponibile. Aplicația va permite stocarea de date privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor și dezvoltarea unei baze de date la nivel local, centralizate și standardizate, și informații despre clădiri, însoțite de fotografii relevante. Datele vor fi utile în implementarea direcționată a acțiunilor de gestionare a riscului seismic și în realizarea inventarului clădirilor, prin integrarea acestora într-o bază de date națională.

Interfața prietenoasă și intuitivă va permite utilizatorilor introducerea rapidă a datelor despre clădiri aplicând metodologia simplificată de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, într-un format standardizat, care facilitează centralizarea informațiilor la nivel local, regional și național privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor, etapă esențială pentru prioritizarea intervențiilor de punere în siguranță și consolidare.

Pentru accesarea aplicației informatice este necesară înregistrarea autorității în baza unei cereri de solicitare profil autoritate publică transmisă către administratorul aplicației.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va utiliza propriile canale de comunicare pentru informarea factorilor interesați cu privire la modul de utilizare și funcționalitățile aplicației. Împreună cu dezvoltatorul aplicației, echipa ministerului va oferi, în perioada următoare, suportul tehnic necesar pentru ghidarea utilizatorilor prin intermediul unor webinarii de instruire sau prin furnizarea consultanței direct în aplicație.

* * *

Evaluarea vizuală rapidă este o formă de evaluare seismică preliminară utilizată la nivel internațional, introdusă prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1998 de Agenția Federală pentru Managementul de Urgență, după care a fost progresiv preluată de majoritatea statelor cu risc seismic, fiind îmbunătățită și adaptată la dezvoltarea tehnologică și la particularitățile fiecărei țări. Această metodă se realizează prin completarea unui chestionar, pe baza observării directe a caracteristicilor unei clădiri.

* * *

Evaluarea vizuală rapidă a clădirilor (EVR) prezintă următoarele beneficii:

  • Metodologie simplificată de evaluare seismică, fără analiză inginerească de detaliu;
  • Informații stabilite minimal, astfel încât inspecția să se poată realiza de pe domeniul public, prin observarea clădirii dinspre exterior, fără a fi necesar accesul inspectorului în imobil, indiferent de forma de proprietate a acestuiacosturi reduse de aplicare/clădire;
  • Nu necesită resurse umane și tehnice deosebite;
  • Se poate aplica într-un interval scurt de timp;
  • Stabilește un nivel (punctaj) de prioritate pentru realizarea investițiilor pentru punerea în siguranță a clădirilor față de acțiunea seismică, considerând caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor realizate conform sistemului de asigurare a calității în construcții și practicii generale de construcție de la data realizării acestora;
  • Obținerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit, pentru a caracteriza tipurile reprezentative de clădiri;
  • Permite stabilirea priorității investițiilor pentru punerea în siguranță a clădirilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.