Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea a participat, alături de reprezentanții constructorului, ai proiectantului și ai firmei care asigură dirigenția de șantier, la o nouă fază determinantă pe șantierul lucrărilor de construcţie a noului pod peste râul Olt, situat pe drumul judeţean DJ 131P Șercaia (DN 1) – Hălmeag. Specialiştii Inspectoratului Judeţean în Construcţii Braşov au efectuat controlul de calitate al lucrărilor, respectiv verificarea stratului suport al hidroizolației podului, în scopul autorizării continuării lucrărilor.
Construcția noului pod din satul Hălmeag (comuna Șercaia) este în plină desfășurare, în ciuda ploilor abundente de luna trecută, care au dus la creşterea semnificativă a debitului Oltului și au generat dificultăți firmei constructoare. Potrivit informaţiilor furnizate de şeful şantierului, ing. Constantin Pilat, întârzierile au fost recuperate, iar în perioada următoare, se vor executa lucrările de hidroizolaţie a podului, turnarea betonului de protecţie a hidroizolaţiei, iar apoi realizarea sistemului rutier, turnarea covorului asfaltic şi trasarea marcajelor. Termenul de execuție pentru construirea acestui pod este 30 septembrie a.c, dar reprezentanții constructorului S.C. CONFER GROUP S.R.L estimează că vor finaliza lucrările mult mai devreme, dacă vremea va fi bună.
Podul va fi realizat din beton, va avea lungimea de 97,10 metri și lățimea de 6 metri, din care lățimea părții carosabile va ajunge la 5 metri. Infrastructura podului este formată din două culee și două pile pe fundații indirecte (piloți cu diametrul de 1,08 metri). Podul va avea trei deschideri de câte 30 de metri. Calea de rulare pe pod va avea lățimea de 5 metri, cu o bandă de circulație lată de 4 metri și două benzi de încadrare, de câte 50 cm. Pe ambele părți vor fi montate parapete direcționale. Valoarea contractului de lucrări este de 6.176.199,19 lei (inclusiv TVA), lucrările fiind finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Podul peste Olt care leagă și în acest moment satul Hălmeag de comuna Șercaia a fost construit din lemn, după ce podul betonat, care era funcțional la începutul secolului XX, fusese distrus de bombardamente în Primul Război Mondial. Autoritățile de la vremea respectivă au căutat o soluție rapidă și au construit un pod din lemn, dorindu-și ca acesta să aibă caracter provizoriu. Provizoratul a durat aproape o sută de ani, edificiul fiind în picioare și în acest moment. Abia acum dorința edililor din anii ’20 este pe cale să se transforme în realitate. În anul 2020, podul din lemn va deveni istorie și un pod nou, din beton, lung de aproape o sută de metri, îi va lua locul. Putem spune că podul de la Hălmeag, în toate variantele sale, are o simbolistică aparte, fiind construit pe fosta graniță a Imperiului Austro-Ungar.
„Ne dorim să inaugurăm cât mai repede acest pod, deoarece este o investiție esențială pentru locuitorii comunei Șercaia și cei ai localităților învecinate, care de mult timp sunt văduviți de o cale de acces sigură și directă înspre Făgăraș și Brașov. Mă bucur că, anul acesta, vom reuși să finalizăm lucrările de construire pentru două poduri peste râul Olt – podul de la Hălmeag şi cel de la Crihalma – primele care sunt construite în judeţul Braşov în ultimii cincizeci de ani! De asemenea, avem în vedere și alte poduri din județul Brașov, pe care dorim să le refacem, astfel încât să rezolvăm toate problemele de conectivitate a tuturor localităţilor cu drumurile naţionale care străbat judeţul Braşov. Este vorba despre podurile din satul Podul Olt (comuna Hărman), pentru care avem emis certificatul de urbanism, podul de la Voila – un obiectiv de investiții deosebit de important, necesar în special pentru accesul militarilor în Poligonul de la Cincu, care se află în stadiu de licitație, cele două poduri din comuna Bod, propuse spre finanțare către CNI, precum și podurile, care vor fi reabilitate în cadrul proiectelor de modernizare a infrastructurii rutieră de importanță regională, finanțate cu fonduri europene din localitățile din Țara Făgărașului, pe de DJ 104 A și DJ 105, precum și din localitățile Măieruș, Apața, Ormeniș, Augustin, traversate de DJ 131 și DJ 131B. Totodată, avem în atenție și podurile afectate de calamitățile din acest an, cum este podul pe de DJ 103A din satul Zizin (comuna Tărlungeni) pentru care am alocat fonduri pentru realizarea documentațiilor tehnice. Este extrem de important să refacem și aceste obiective de investiții, care pe lângă drumurile județene, spitale, aeroport, țin de mobilitate și scot din izolare comunitățile locale” – a spus Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply