Ieri, 17 martie 2023, administrația USR a arătat efectele administrației Scripcaru în materie de urbanism. Și nu doar că a arătat, dar a și luat măsuri.
În conferința de presă din 17 martie 2023, la care au participat primarul Allen Coliban, viceprimarul Flavia Boghiu și arhitectul șef Dragoș Oprea, au fost prezentate două cazuri în care dezvoltatorii imobiliari s-au apucat să construiască fără a avea autorizație de construire. Mesajul primarului Allen Coliban este: „Ceea ce se întâmplă în Brașov este foarte grav și trebuie să se oprească ACUM!”
Este vorba de două intervenții în zone de protecție, una în Blumăna și una în Șchei.
Imagini din Blumăna (sursa foto: Primăria Brașov)
Imagini din Șchei (sursa foto: Primăria Brașov)
În cazul Șcheiului, dezvoltatorul s-a folosit de un PUZ din 2008, unul din PUZ-urile făcute în administrația Scripcaru, fără dată de exprimare. PUZ-urile fără dată de expirare sunt o anormalitate în materie de urbanism, acceptate de fostul primar George Scripcaru și de fosta arhitect șef, Marilena Manolache.
Conform acestui PUZ, este vorba de imobile cu locuințe colective cu regim de înălțime D+P+2E. La adresa intervenției din Șchei există un certificat de urbanism emis în 2022:
Certificat urbanism 1729/30.06.2022
Solicitant: REIT AURELIAN NICU
Scopul solicitării: Construire locuințe
Adresa solicitării: judeţul Braşov, municipiul Braşov, strada Printre Grădini, nr. 1A
Valabilitate: 12 luni
Preotul Reit Aurelian, solicitantul certificatului de urbanism, este cunoscut pentru apropierea față de fostul primar George Scripcaru și pentru situațiile controversate. În situațiile controversate în care apare preotul Reit Aurelian, apare și preotul Aurel Colceriu, tatăl preotului Daniel Colceriu (care deține o poziție de consilier local din partea PSD în CL Brașov). Ambii preoți sunt la Biserica Sfânta Treime din Șchei.
Utilajele pe care le vedeți în imagini aparțin companiei Vectra și au fost aduse folosindu-se permisul de liberă trecere pe care societatea RS Activ îl are pentru a circula pe drumurile publice din municipiul Brașov, liberă trecere emisă pentru lucrări de întreținere și reparații străzi.
Cealaltă intervenție este în Blumăna, zonă istorică protejată, dar în mod constant distrusă în mandatul administrației Scripcaru prin acceptarea de intervenții imobiliare care nu se încadrează în țesutul urban specific zonei istorice.
În acest caz, este vorba de dezvoltatorul Cosmopolit, care s-a folosit de o autorizație de construire obținută pentru un alt bloc.
„Primul șantier la care facem referire are un certificat de urbanism emis în luna iunie pentru construirea de locuințe. Punct. De la acest moment, în cadrul Primăriei Brașov n-a mai fost depus niciun document, de sistematizare verticală, avizul Comisiei de Circulație, nu avem nimic care să valideze intervenția pe aceste dealuri, iar cel de al doilea proiect e un proiect destul de matur, adică practic a fost depus pentru obținerea autorizației de construire în luna iulie anul trecut, dar nu a obținut încă autorizația, având câteva contestări pe care le-au semnalat inspectorii din cadrul Serviciului de Autorizări Construcții. Nu este posibil să faci lucrările de construire pe baza unui certificat de urbanism. Este un document care îți transmite ce ai de făcut pentru a obține autorizația de construire. Sunt mai multe construcții care nu beneficiază de autorizație de construire și care în momentul de față solicită clemență pentru intrarea în legalitate. Din păcate, multe din ele nu respectă regulamentul local de urbanism și asta ne forțează să nu putem să validăm construcțiile. E o situație care intră într-un blocaj și s-ar putea să ajungem și la momentul în care va trebui să demolăm imobilele. Dacă începi să construiești fără autorizație de construire, îți asumi un risc foarte mare. Imobilul nu poate fi întabulat fără a fi validată construcția”, a explicat Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului.
În cazul lucrărilor executate în cadrul șantierului de pe str. Dr. Ioan Cantacuzino – Cosmopolit, Poliția Locală Brașov a dispus, încă din luna ianuarie anul acesta, sancționarea dezvoltatorului și, ca măsură complementară, încetarea lucrărilor. Deoarece aceste lucrări au continuat, a fost depusă plângere penală.
Cosmopolit are mai multe proiecte imobiliare în Brașov. Un alt proiect cu probleme este pe strada Carpaților, Cosmopolit Zenit, la care Poliția Locală Brașov a aplicat amendă și a cerut oprirea lucrărilor.
Am găsit nouă firme Cosmopolit, dintre care una, Cosmopolit Development SRL le deține pe celelalte opt (Cosmopolit Zenit SRL, Cosmopolit Tex SRL, Cosmopolit Rise SRL, Cosmopolit General Construct SRL, Cosmopolit Design SRL, Cosmopolit Colina SRL, Cosmopolit Cantacuzino SRL și Cosmopolit Booking SRL).
Cosmopolit Development SRL este deținută de Elekes Tamas, dar toate cele nouă firme sunt înregistrate la aceeași adresă, str. Mihai Viteazul, nr. 6, în blocul Cosmopolit construit lângă Aula Universității. Cosmopolit Development SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 19.496.287 lei și un profit net de 480.527 lei. Firma figurează și cu datorii de 42.205.009 lei.
În final, în anul 2021, Cosmopolit a fost sponsor la Formulul Orașelor Verzi, iar în 2022 a susținut Festivalul Afect organizat de Fundația Hera, fundație înființată de către Camelia Clem, membru USR și partenera primarului Allen Coliban.
Cosmopolit a început lucrările fără autorizație la proiectul imobiliar Cantacuzino în iulie 2022, iar în august 2022 susținea Festivalul Afect.
Leave a Reply