La finalul lunii iulie 2024 am aflat că la Muzeul Primei Școli Românești au avut loc lucrări/intervenții neautorizate. Vorbim de un monument istoric de interes național, având codul LMI Bv-II-m-A-11589.02. Muzeul se află în incinta bisericii „Sf. Nicolae” din Schei, Piața Unirii.
Fiind vorba de un monument istoric, m-am adresat Direcției Județeane pentru Cultură Brașov, care în informarea nr. 556 din 04.09.2024 confirmă faptul că „lucrările de renovare a spațiilor interioare ale muzeului (refacerea zugrăvelilor interioare, igienizări, curățări și tratare a tâmplăriei, refacere de instalații termice și electrice, pardoseli) au început fără obținerea tuturor acordurilor și avizelor, însă acestea au fost oprite, până la emiterea lor”.
Direcția Județeană pentru Cultură Brașov nu a dat mai multe detalii despre această situație, dar a precizat că „în prezent sunt în curs de elaborare studiile de cercetare, expertizele și proiectele privind restaurarea corectă a întregii clădiri și a componentelor artistice: parament, pictură murală, stucaturi, feronerie, sobe ceramice”.
Pentru că informațiile furnizate de către Direcția Județeană pentru Cultură Brașov sunt insuficiente, pe data de 17 septembrie 2024 am trimis o nouă solicitare către instituție, prin care am cerut mai multe informații. Pe acestea vi le aduc la cunoștință după primirea răspunsului.
Muzeul Primei Școli Românești este închis la momentul publicării acestui articol, acesta fiind relocat în Casa Barac (imobil aflat tot în Piața Unirii, la nr. 3), despre care DJC Brașov spune că „s-au făcut lucrări interioare de igienizare, în scopul adăpostirii temporare pe perioada lucrărilor interioare a exponatelor din Muzeul Școala Românească și sunt în curs de elaborare documentațiile pentru lucrările de reparații interioare și ale tâmplăriilor”.
Trebuie precizat că și Casa Barac este monument istoric, având codul LMI Bv-II-m-B-11590.
În final, trebuie menționat că intervențiile neautorizate la monumente istorice constituie infracțiune.
Leave a Reply