#LOCALE2020 | Roxana Mînzatu – În interiorul său, județul Brașov are decalaje de dezvoltare mari, umilitoare chiar

Amendamentul pe care l-am depus și adoptat în Parlament pentru finanțarea cu fonduri europene a dezvoltării integrate în microregiunea Făgăraș a devenit, de ieri, lege. Este vorba despre legea 176 din 18.08.2020 care a fost promulgată președintele României.

Prin amendamentul pe care l-am depus și susținut în Camera Deputaților, o parte importantă a județului Brașov, împreună cu localități din județul Sibiu, membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Țara Făgărașului, intră în Programul Național Pilot de Descentralizare prin dezvoltarea teritorială integrată ITI.

Prin includerea în acest Program, microregiunea va beneficia de asistentă tehnică din fonduri europene pentru a își elabora o strategie de dezvoltare zonală care va include și un mecanism instituțional de decizie pentru dezvoltarea și finanțarea proiectelor din zonă. Prin strategie, microregiunea Țara Făgărașului va atrage și un buget important, dedicat exclusiv localităților din componența asociației, din fondurile europene 2021-2027. Conform amendamentului, alocarea din fonduri europene pentru ITI calcula procentual, în raport cu suprafața, numărul de localități și numărul de locuitori. Este de așteptat că microregiunea va trebui să identifice și alte resurse pentru a completa investițiile pe care le va face în dezvoltarea zonei.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Țara Făgărașului va gestiona, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în mod descentralizat, elaborarea și finanțarea proiectelor de investiție ale zonei.

Mă bucur că prin legea 176 / 2020  oferim acces la finanțare UE dedicată unei zone județului Brașov care a fost neglijată și lăsată în urmă.

În interiorul său, județul Brașov are decalaje de dezvoltare mari, umilitoare chiar.

De exemplu, antreprenorii și locuitorii din zona metropolitană Brașov beneficiază de cu totul alte oportunități și de un alt nivel al veniturilor, al serviciilor publice decât locuitorii din zona Făgăraș sau Rupea. Aceste discrepanțe pot fi verificate ușor când analizăm indicatori precum parcursul educațional și profesional al tinerilor din zonă, rata abandonului școlar, nivelul veniturilor, vârsta populației, disponibilitatea locurilor de muncă și putem continua.

Zona metropolitană Brașov a avut și continuă să aibă finanțare europeană dedicată, prin mecanisme favorabile marilor centre urbane. Dar pentru restul județului, rural și mic urban, preponderent montan, în ciuda potențialului uriaș, nu au existat mecanisme de investiție specifice, localitățile fiind lăsate să concureze pentru fonduri într-o competiție inegală și ineficientă.

Fondurile Uniunii care vor putea fi folosite prin mecanismul ITI – Investiție Teritorială Integrată vin să așeze un nou echilibru în finanțarea UE pentru că aduc resurse țintite doar pentru teritoriile Asociației ITI Microregiunea Țara Făgărașului. Vorbim de o resursă în jurul căreia să ne mobilizăm în următorul deceniu ca să reechilibrăm economia județului și a întregii zone, chiar dincolo de granițele județului.

În septembrie 2011, ca ministru al fondurilor europene, am invitat la aceeași masă toți decidenții administrativi și politici din Brașov, primarii, asociațiile de dezvoltare intercomunitară la primul eveniment tehnic dedicat dezvoltării zonale prin mecanismul ITI. Evenimentul s-a desfășurat la hotel Aro Palace și a beneficiat de o participare numeroasă și interesată. Am prezentat atunci studii de caz privind utilizarea ITI, din Uniunea Europeană și România, dar și exigențele utilizării mecanismului ITI în atragerea de fonduri europene. Am susținut, ca ministru, utilizarea mecanismului ITI pentru teritorii montane, pentru zone rămase în urmă ca alternativă la direcționarea masivă a banilor pentru urbanul mare.

Angajamentul meu de atunci, consemnat și de mass media, de aduce oficial acest instrument în zona noastră, în județul Brașov, așa se întâmplase pentru Delta Dunării și județul Tulcea în exercițiul financiar 2014-2020, a fost adus, prin legea 176/2020, la îndeplinire.

Pentru următorii pași, atrag atenția că este nevoie de aceeași abordare colaborativă, transpartinică și profesionistă. E nevoie de un efort coerent al tuturor factorilor de decizie din județul nostru. Pentru că și alte teritorii și asociații din România au fost incluse, prin lege, în acest Program Național dedicat ITI și sunt sigură că fiecare teritoriu va face eforturi uriașe pentru a obține cele mai bune bugete și cele mai bune condiții de finanțare. Și, deci, atrag atenția că trebuie să lucrăm tehnic pentru că județul nostru a excelat în trecut în a rata oportunități pur și simplu din lipsa de unitate a decidenților în promovarea obiectivelor majore.

La Brașov avem acum nevoie de dialog pragmatic din partea tuturor decidenților care pot sprijini finanțarea ITI, de la primăriile din asociație la Consiliul Județean Brașov pentru fructificarea instrumentului ITI formalizat în legea 176/2020. Da, avem azi o decizie oficială dar mai avem de muncă mult până să ”vină efectiv fondurile UE pentru ITI” și, până atunci, nu trebuie să ezităm în a susține, împreună, șansa la dezvoltare a zonelor – Cenușăreasă ale județului Brașov.

Invit primăriile din asociație, Consiliul Județean, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale să lucreze împreună pentru ca ceea ce prevede legea 176/2020 să devină realitate.

Sursa foto: PSD Brașov

Textul este preluat în întregime și face parte din comunicările politice, trimise de candidați și partide spre publicare în Litera 9, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.