PMP propune înfiinţarea unor trasee tematice la marginea pădurii sau prin pădure, în zone accesibile, pentru persoanele vârstnice. Ideea îi aparţine Cătălinei Dinu, juristul pasionat de drumeţiile montane, din echipa propusă de Costel Mihai pentru Consiliul Local.
„Pasiunea mea sunt drumeţiile montane, pe care le fac cât pot de des, în timpul liber, alături de familie şi prieteni. Ştiu însă, din experienţă, că nu orice traseu este accesibil oricui, mai ales atunci când vorbim despre persoane vârstnice sau persoane cu diferite deficienţe. Acest lucru însă, nu ar trebui să le împiedice pe aceste persoane în a-şi petrece o parte din timpul liber în natură, la marginea pădurii sau în zone accesibile de munte. De aceea, una dintre propunerile pe care autoritatea administraţiei publice locale o poate pune în aplicare este aceea de a delimita astfel de trasee pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilităţi uşoare, pe care să le doteze cu tot ceea ce are nevoie pentru a le uşura accesul. Este o măsură care le-ar acorda şansa acestor oameni, de a-şi petrece timpul într-un mod sănătos dar şi în siguranţă, dându-le inclusiv posibilitatea unei integrări sociale mai facile şi a unui sentiment de apartenenţă la acest oraş”, spune Cătălina Dinu, candidat la Consiliul Local Braşov, în echipa lui Costel Mihai.
„Braşovul este un oraş în care vârstnicii au un loc aparte, având în vedere că multora dintre ei le datorăm dezvoltarea localităţii noastre. Mulţi au parcurs trasee montane în tinereţe şi au rămas atraşi de această activitate de timp liber, alţii vor acum să răspundă cererilor nepoţilor, de a se plimba în natură. Amenajarea unor trasee uşoare, poate la marginea pădurii, cu dotări specifice pentru mai mult sprijin şi siguranţă, nu ar fi o investiţie majoră pentru bugetul local, însă cu siguranţă, pentru beneficiari ar fi o bucurie”, spune la rândul său, viceprimarul Costel Mihai, candidat PMP la Primăria Braşov.
Categoriile vulnerabile, cu risc de excluziune sunt una dintre preocupările Cătălinei Dinu, inclusiv în activitatea sa de jurist. Astfel, o altă propunere cu care vine Cătălina este aceea ca municipiul Braşov să îşi înfiinţeze propria cantină de ajutor social, prin intermediul căreia să vină în sprijinul persoanelor care la un anumit moment din viaţă se pot afla într-o situaţie dificilă în care nu-şi mai pot permite nici măcar o masă caldă pe zi.
„M-am confruntat în activitatea mea profesională din ultima perioadă, cu situaţii în care cetăţeni ai oraşului, ajunşi într-o situaţie dificilă, nu aveau nici măcar o sursă de hrană. Consider că Braşovul trebuie să aibă o soluţie şi pentru astfel de situaţii. Ca răspuns de urgenţă, trebuie găsită modalitatea de subvenţionare a unei organizaţii non-profit sau a unei fundaţii care are în obiectul de activitate şi acest serviciu, însă pe viitor, autoritatea administraţiei publice locale trebuie să pornească procedurile de înfiinţare şi avizare a unui serviciu propriu de cantină socială”, spune Cătălina Dinu.
În perioada 2015 – 2019, Municipiul Braşov, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a avut o colaborare cu o fundaţie care a asigurat, în schimbul unei subvenţii de la bugetul local, serviciul de cantină socială.
Sursa foto: Costel Mihai
Leave a Reply