Juristul Cătălina Dinu, lector universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania, propune Municipalităţii să adopte un regulament de acordare a unor ajutoare sociale de urgenţă pentru pentru persoanele vulnerabile. În prezent, la nivelul municipiului Braşov, de astfel de ajutoare sociale în caz de urgenţă beneficiază, conform reglementărilor locale, doar cetăţenii de onoare sau persoanele vârstnice, care au împlinit 100 de ani, a precizat Cătălina Dinu, candidat al PMP pentru Consiliul Local Braşov.
„Am constatat că la nivelul municipiului Braşov nu există reglementări ale autorităţii administraţiei publice locale care ce ar permite acordarea unor ajutoare financiare de urgenţă pentru persoane care, la un anumit moment din viaţa lor, se pot regăsi în diferite situaţii dificile. Consider că autoritatea administraţiei publice locale poate schimba această stare de fapt. Poate crea un Regulament cu criterii clare care să permită, în caz de nevoie, susţinerea printr-un ajutor material, a acestor persoane, fie că vorbim despre situaţii în care oamenilor le-au fost distruse casele, persoane în familia cărora s-a produs un deces sau în familia cărora, un membru are nevoie de o proteză foarte scumpă pe care nu şi-o poate permite. Da, o parte din aceste cheltuieli pot fi acoperite şi de Casa Judeţeană de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate sau Consiliul Judeţean, însă consider că şi Consiliul Local poate interveni în cazuri specifice, bine delimitate, pentru susţinerea cetăţenilor oraşului”, susţine Cătălina Dinu, candidat al PMP la Consiliul Municipal Braşov.
Cătălina Dinu propune modificarea prevederilor HCL 265/2008, prin extinderea situaţiilor în care sprijinul respective poate fi pus la dispoziţia cetăţenilor municipiului Braşov.
În prezent, conform HCL nr. 265/2008, se acordă un ajutor financiar de urgenţă, la cerere, cetăţenilor municipiului Braşov care au împlinit 100 de ani. Aceştia primesc maxim 10.000 de lei în cazul în care şi-au pierdut prin distrugere totală sau parţială bunurile mobile şi imobile, prin accidente sau calamităţi naturale, 1.500 de lei la împlinirea centenarului sau un ajutor de 1.000 de lei, pentru urmaşul legal, la decesul persoanei cu vârsta de 100 de ani. Un ajutor în acelaşi cuantum îl primesc şi cetăţenii de onoare.
„Avem la dispoziţie o legislaţie naţională care ne permite să extindem aceste tipuri de sprijin şi să acordăm şi alte tipuri de ajutor pentru persoane vulnerabile. Specialiștii pe care îi propun pentru Consiliul Local pot ajuta la implementarea prevederilor legale de la nivel național, la nivel local și la o armonizare a normelor, din acest punct de vedere”, a completat viceprimarul Costel Mihai, candidat la Primăria municipiului Brașov.
Sursa foto: Costel Mihai
Leave a Reply