După Revoluția din ’89 și până în prezent, situația legislativă pentru persoanele aparținând comunității LGBTQIA+ s-a mai îmbunătățit, dar nici pe departe nu este cum ar trebui. Aceste persoane, prin ochii legii, sunt încă „cetățeni de rang inferior”, ele neputând să se căsătorească.
Și aici vine discuția despre drepturile omului. Drepturile pe care le cer persoanele aparținând comunității LGBTQIA+ nu sunt drepturi speciale, nu sunt privilegii, ci sunt drepturi pe care noi, cei care nu aparținem acestei comunități, le avem și ne bucurăm de ele.
Într-o societate dezvoltată și democratică este normal ca aceste diferențe să nu existe. Iată ce spune Constituția României la articolul 16: „Egalitatea în drepturi – (1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.”
Practic, avem obligația constituțională de a elimina inegalitatea și discriminarea.
„Credem în iubire, pentru că ea aduce oamenii împreună, dărâmă bariere și nu discriminează niciodată.”
Iubim la fel este o campanie a comunității LGBTQIA+, lansată de Asociația MozaiQ, prin care se promovează parteneriatul civil și prin care sunt prezentate argumentele pentru adoptarea acestuia.
Conform unui proiect de lege, parteneriatul civil reprezintă asocierea dintre două persoane fizice în scopul organizării şi protejării vieții lor comune ca viață de familie.
Sunt 11 argumente prezentate în cadrul campaniei „Iubim la fel” și țin de drepturile pe care noi le avem, dar pe care membrii comunității nu le au:
1. Drept de moștenire – partenerul supraviețuitor este asimilat soțului supraviețuitor și are drept de a moșteni bunurile partenerului în caz de deces al acestuia.
2. Decizii medicale privind partenerul – în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt partener este considerat aparținător și poate decide asupra intervențiilor medicale în cazul în care acesta nu își poate da consimțământul.
3. Vizita partenerului în spital – în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt partener are dreptul de a-l vizita pe acesta, similar unui membru de familie.
4. Credit bancar comun – în cazul unui credit bancar, veniturile ambilor parteneri sunt luate în considerare în calculul eligibilității.
5. Regimul bunurilor comune – partenerii aleg tipul de regim pentru bunurile comune, respectiv separație de bunuri, comunitate legală sau comunitate convențională. În caz de despărțire, bunurile se împart conform regimului ales.
6. Asigurare de sănătate – partenerul aflat în întreținerea partenerului asigurat beneficiază de asigurare medicală în sistemul public de sănătate, fără plata contribuției, obținând calitatea de asigurat.
7. Drept de imigrare – în cazul procesului de obținere a cetățeniei române, cei doi parteneri sunt asimilați soților și aceștia au dreptul la liberă circulație și ședere, precum și dreptul de ședere permanentă, în acord cu dreptul Uniunii Europene.
8. Pensie de urmaș – în materia pensiei de urmaș, partenerul supraviețuitor este asimilat soțului supraviețuitor, beneficiind de drepturile aferente.
9. Continuarea contractului de chirie – oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere al locuinței în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului, ori al decesului acestuia.
10. Calcului asigurărilor sociale, venitului minim garantat – în domeniul social, partenerii sunt asimilați soților, iar statul are obligația de a colecta date, inclusiv cu privire la gospodăriile acestora.
11. Protecția constituțională a cuplurilor formate din persoane de același sex – similar căsătoriei, parteneriatul civil este în acord cu articolul 26 din Constituția României privind viața intimă, familială și privată, iar acest lucru este garantat de eliberarea certificatului de parteneriat civil de către serviciul de stare civilă din raza localității unde s-a încheiat parteneriatul.


*****
Campania Iubim La fel este derulată de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu sunt! Tu? cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și PROTEUS, proiect comun al Transatlantic Foundation și German Marshall Fund of the US, confinanțat de Uniunea Europeană. Campania Iubim La Fel a beneficiat de ajutorul voluntar al: GLITCH, Next Advertising, CAP, Cheil-Centrade, Almost Ready, Rusu+Bortun, Sonica, Daniel&Andrew, Orchestra Gologan, GRF+, Headvertising, Forever Summer, Diud si Phoenix Media, precum și al experților și artiștilor: Monica Jitariuc, Cristiana Belodan, Bogdan Theodor Olteanu, Alexandru Ion, Maria Popistașu, Victoria Răileanu, Ruxandra Maniu, Tudor Chirilă, Irina Margareta Nistor, Alexandru Potocean, Ana Ularu, Dragoș Ioniță, Katia Păscariu, Istvan Teglas, Ilinca Manolache, Cezar Panait și Zarug.
Proiect implementat de [H] Brașov cu sprijinul financiar al Ambasadei Franței și Institutului Francez din România.
Leave a Reply