Un material Info Clima, o rețea de cercetători care publică articole pe subiectul schimbărilor climatice.
Schimbările în precipitațiile care au provocat inundațiile din România de la sfârșitul lunii august, unde am văzut în doar 24 de ore cantități de precipitații atingând 100 mm în multe dintre localități zona litoralului Mării Negre, sunt cauzate în principal de schimbările climatice provocate de activitățile umane, conform unei analize realizate de ClimaMeter.
Pe 30 și 31 august 2024, sud-estul României a fost lovit de precipitații intense unei zone cu presiune scăzută cvasi-staționară (ciclon extratropical) situată deasupra Mării Negre. Acest ciclon a produs cantități mari de precipitații, care au dus la inundații.
În doar 24 de ore, cantitatea de precipitații a atins 100 mm în multe localități din zona litoralului Mării Negre. Conform Administrației Naționale „Apele Române” au fost raportate valori cumulate ale precipitațiilor de 225,9 mm la Mangalia, 145 mm la Agigea și 118 mm la Tuzla.
Analiza realizată de ClimaMeter a arătat că fenomene similare (zone cu presiune scăzută) cu cele care au provocat inundațiile din sud-estul României din 30–31 august 2024, arată, în general, o reducere a precipitațiilor (7 mm pe zi, sau până la 15% mai puțin) în prezent (2001–2022), față de 1979–2000 (Figura 1). Totuși, observăm o creștere semnificativă a precipitațiilor locale (până la 5 mm pe zi, sau până la 10% mai mult) în zona Constanței, unul dintre orașele afectate de acest eveniment oarecum neobișnuit. Această creștere locală este în concordanță cu faptul că o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate, ceea ce face ca evenimentele cu precipitații să fie mai intense.
Figura 1 – Rezulatele studiului realizat de ClimaMeter. Primul rând al figurii constă în două diagrame: cea din stânga indică rolul variabilității naturale și ale schimbărilor climatice în explicarea schimbărilor detectate (cu cât indicatorul este îndreptat spre dreapta cu atât este mai important rolul schimbărilor climatice). Diagrama din dreapta indică cât de des au fost observate în trecut evenimente similare cu cel analizat aici (utilizând structura presiunii atmosferice la suprafața solului). Detalii privind celelalte analize pot fi găsite în raportul ClimaMeter.
Conform acestui studiu, primul de acest gen realizat pentru un fenomen meteo extrem din România, schimbările în precipitații care au produs inundațiile din România au fost atribuite în principal schimbărilor climatice provocate de activitățile umane. Deși variabilitatea naturală a jucat un rol modest, tendința generală indică faptul că astfel de evenimente extreme au devenit mai probabile din cauza încălzirii globale.
În contextul mai larg al schimbărilor climatice, fenomenele cu precipitații extreme devin din ce în ce mai frecvente, la fel ca și perioadele de secetă. Schimbările între aceste două extreme climatice pot duce la inundații catastrofale, deoarece solul, afectat de secetă, are o capacitate redusă de a absorbi apa. Pe măsură ce aceste fenomene devin din ce în ce mai frecvente, se impune o reevaluare a modului în care ne pregătim pentru ele. Întărirea și îmbunătățirea infrastructurii existente este esențială pentru a face față viitoarelor provocări.
În plus, este nevoie de o planificare urbanistică riguroasă, care să ia în calcul atât impactul inundațiilor, cât și cel al secetelor, astfel încât comunitățile să fie mai bine protejate. Aceste măsuri preventive pot reduce considerabil pierderile umane și materiale și pot contribui la dezvoltarea unui mediu mai sigur pentru toată lumea. Conștientizarea acestor riscuri și luarea unor măsuri eficiente devin astfel elemente esențiale în adaptarea la noile realități climatice.
Analiza face parte din proiectul ClimaMeter, un proiect de cercetare finanțat de Uniunea Europeană și Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Puteți găsi raportul complet pe site-ul ClimaMeter. O explicație a metodologiei utilizate în ClimaMeter este disponibilă aici.
Leave a Reply