Întâlnirile CenaKLUb Tiuk | Adrian Jicu despre „Iorgu”
Editura Humanitas și Librăria Humanitas Brașov vă invită 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝟏𝟎 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, de la ora 𝟏𝟖:𝟎𝟎, la lansarea romanului 𝐈𝐨𝐫𝐠𝐮 de 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐉𝐢𝐜𝐮 în cadrul 𝐂𝐞𝐧𝐚𝐊𝐋𝐔𝐛 𝐓𝐢𝐮𝐤! 𝐧𝐫. 𝟏𝟓𝟑.
Vor participa, alături de autor, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐚𝐫𝐜𝐚̆𝐬 și 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐕𝐚𝐤𝐮𝐥𝐨𝐯𝐬𝐤𝐢.

•••

Într-un roman-document, care surprinde în acorduri fine viața unuia dintre cei mai importanți poeți români, Adrian Jicu recreează totodată o epocă de semnificative transformări istorice și mentalitare. Cu o informație bogată, pornind de la surse edite și inedite, cu verosimile dezvăluiri ale unui univers privat, așa cum trebuie să fi fost el, și incursiuni imaginare în existența zbuciumată a lui G. Bacovia, romanul de față e mai mult decât o reconstituire a vieții acestuia, e o restituire necesară.

 

„𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑚𝑖-𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑠 𝑐𝑖𝑛𝑒𝑣𝑎 𝑐𝑎̆ 𝑣𝑜𝑖 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎 𝑢𝑛 𝑟𝑜𝑚𝑎𝑛, 𝑙-𝑎𝑠̦ 𝑓𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑟𝑎̂𝑠…
Ca orice băcăuan (prea) serios, lucram la un studiu dedicat lui Bacovia. Un studiu pe care l-am tot amânat, deoarece mereu apărea ceva mai important de făcut. Acum îmi dau seama că, de fapt, trăgeam de timp, fiindcă nu găseam abordarea potrivită.
Acestei cărți i-a venit sorocul, pe neașteptate, în 2020. Am scris-o, cu nesfârșite reveniri și ezitări, într-un moment dificil pentru mine. M-am refugiat în lumea lui Bacovia, încercând să-l înțeleg, dincolo de clișee și de prejudecăți.
Sper ca 𝐈𝐨𝐫𝐠𝐮 să spună povestea unui om viu. Dacă am reușit sau nu vor decide cititorii…“.

•••

Născut în 1979, la Bacău, 𝐀𝐃𝐑𝐈𝐀𝐍 𝐉𝐈𝐂𝐔 este lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău și director al Bibliotecii Județene „C. Sturdza“. A absolvit Facultatea de Litere și Științe a Universității din Bacău şi este doctor în ştiinţe umaniste cu o teză intitulată H. Sanielevici: Studiu monografic. În prezent semnează cronici literare, comentarii critice, recenzii etc. în revista Ateneu și ține rubrica „Debuturi“, în revista Convorbiri literare. A publicat volumele Dinastia Sanielevici: Prințul Henric, între uitare și reabilitare (Cartea Românească, 2008), Coordonate ale identității naționale în publicistica lui Mihai Eminescu: Context românesc și context european (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2012), Caruselul cu hamsteri: Decupaje din literatura post­decembristă (Casa Cărții de Știință, 2014), Mon cher Basile: Eseu despre identitarul lui Vasile Alecsandri (Casa Cărții de Știință, 2014), Baricada de hârtie: Cronici, recenzii și alte anacronisme (Casa Cărții de Știință, 2020). A obținut Premiul Special „Mihai Eminescu“ al Centrului Cultural și al Societății Scriitorilor din Bucovina (2014) și Premiul de Excelență pe anul 2013 în domeniul eminescologiei, acordat de Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău (2014).

Leave a Reply

Your email address will not be published.