Inițiative ale consilierului județean Lucian Rad pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, pentru vaccinare împotriva virusului HPV și pentru protecția animalelor abuzate sau abandonate

Protocol de colaborare pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice

Victimele violenței domestice din județul Brașov vor beneficia de acum înainte de gratuitate la controlul medico-legal.

În urma unui demers inițiat și susținut de Lucian Rad, consilier USR în Consiliul Judeţean Braşov, în februarie 2022 s-a semnat un protocol de colaborare la nivelul județului Brașov între Direcția de Asistenţă Socială (DAS) Brașov și Spitalul Clinic de Urgenţă Brașov, ce prevede decontarea serviciilor de medicină legală și a tuturor serviciilor conexe oferite victimelor violenţei în familie direct de către DAS, prin Serviciul de Medicină Legală.

Lucian Rad este și membru al Rețelei de Specialiști în Domeniul Prevenirii și Combaterii Fenomenului Violenței Domestice a județului Brașov. Discuțiile inițiale au fost purtate în cadrul acestui organism, iar ulterior, cu implicarea Direcției de Asistență Socială Brașov și a Institutului de Medicină Legală, a fost semnat protocolul de colaborare, de care vor beneficia toate victimele violenței domestice din județul Brașov.

Astfel, victimele care pleacă de acasă lipsite de orice fel de mijloace, mai ales financiare, și se adresează organelor abilitate sau în mod direct Serviciului Județean de Medicină Legală, nu mai trebuie să se teamă că nu au cu ce plăti contravaloarea serviciilor și documentelor de medicină legală, atât de necesare pentru probarea și susținerea cazurilor lor în justiție. Statul, prin Direcția de Asistență Socială, va plăti pentru ei. La nivelul anului 2021, valoarea unui certificat constatator de la medicina legală era de 70 de lei.

Protocolul de colaborare este încheiat pentru o perioada de un an, cu posibilitatea prelungirii automate cu aceeași perioadă, în cazul în care părțile nu aduc niciun fel de modificări acestuia.

Lucian Rad: „După mulți ani în care au existat discuții pe această temă fără niciun rezultat concret, iată că acum, prin aducerea la masa dialogului a tuturor părților implicate, această intenție a devenit un fapt împlinit și a fost consfințită printr-un protocol de colaborare. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers și în special doamnei Moane Ioana de la Direcția de Asistență Socială Brașov și domnului doctor Jardan Octavian de la Institutul de Medicină Legală. Este un gest de minimă normalitate prin care statul român poate oferi protecție și în acest mod femeilor și copiilor, dar și bărbaților care ajung să cunoască calvarul violenței domestice.

 

Campanie de informare a populației: vaccinare gratuită împotriva virusului HPV

O campanie de informare și educare a populației la nivelul județului Brașov cu privire la posibilitatea vaccinării gratuite împotriva virusului HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală din lume cu transmitere exclusiv sexuală și este responsabil pentru apariția cancerului de col uterin.

Câteva cifre, conform Grupului Național de Vaccinologie:

– În medie, cinci femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic din cauza cancerului de col uterin.

– Un raport din 2020 arată că din 100.000 de pacienți, 55% au pierdut lupta cu această boală.

– În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin.

România este țara din UE cu cea mai mare incidență a virusului HPV și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, iar una dintre principalele cauze este rata foarte scăzută de vaccinare împotriva HPV. Conform datelor DSP Brașov, în 2021, la nivelul județului Brașov au fost distribuite 1900 de doze de vaccin, din care au fost utilizate 1780 de doze pentru aproximativ 600 persoane vaccinate. Acestea reprezintă puțin peste 2 % din grupul țintă al campaniei de vaccinare.

Vestea bună este că vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile aflate în circulație ale acestui virus, iar vaccinarea este gratuită pentru toate fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.

Lucian Rad a avut deja discuții cu domnul dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie, cu DSP Brașov, cu Prefectul Cătălin Văsii și cu organizația Femeile se implică, iar în prezent se conturează acțiunile necesare pentru ca această campanie de informare să ajungă la cât mai mulți tineri și părinți din județul Brașov.

Campania va presupune utilizarea tuturor canalelor de comunicare online și offline, de la televiziune și social media, până la metoda „din ușă în ușă”, precum și implicarea Ministerului Sănătății, Direcției de Sănătate Publică Brașov, Prefecturii, Consiliului Județean, precum și a primariilor și a cât mai multor organizații non guvernamentale din județ. Scopul campaniei va fi în primul rând cel de informare cu privire la posibilitatea vaccinării gratuite, dar și de conștientizare a riscurilor foarte ridicate pe care le presupune infectarea cu virusul HPV.

Planul este ca în lunile iunie-iulie să se dea startul campaniei de informare, iar până la sfârșitul anului să înceapă deja să se vadă rezultatele în creșterea cererii pentru vaccinul împotriva virusului HPV.

Lucian Rad: „Ideea acestui proiect a venit în urma discuțiilor pe care le-am avut cu femei care sufereau de cancer de col uterin. Este un subiect sensibil care m-a interesat în mod special încă de la începutul mandatului și îmi doresc să contribui direct la combaterea acestei probleme.

 

Soluții pentru protecția și îngrijirea animalelor abuzate sau abandonate

Un protocol de colaborare între Consiliul Județean Brașov și ONG-urile de profil pentru preluarea animalelor abuzate, construirea unui Adăpost Regional de Animale.

Pentru adăpostirea și îngrijirea animalelor abuzate s-a încheiat deja un protocol de colaborare între Consiliul Județean Brașov și două organizații non-guvernamentale – Care For Dogs Romania și Happy Tails. Prin acest protocol, atribuțiile Consiliului Județean privind protecția animalelor abuzate, atribuții conferite de OUG 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, sunt preluate de cele două organizații, cu titlu gratuit. Acestea, în strânsă colaborare cu Poliția Animalelor, vor prelua animalele abuzate și le vor asigura adăpost, îngrijire veterinară și hrană.

Pe de altă parte, se urmărește modernizarea și eficientizarea gestionării animalelor fără stăpân la nivelul administrațiilor locale.

În prezent, din cele 58 de UAT-uri din județul Brașov, numai 23 se ocupă de gestionarea animalelor fără stăpân. În 10 din aceste 23 de UAT-uri, gestionarea animalelor înseamnă sterilizare, microrcipare, înregistrare în RECS (Registrul de evidență al câinilor cu stăpân). În celelalte 13 UAT-uri, soluția pentru gestionarea animalelor fără stăpân este eutanasierea. Pe lângă faptul că este o soluție barbară, această metodă este total ineficientă, întrucât nu stopează înmulțirea animalelor fără stăpân. Singura soluție care s-a dovedit eficientă este sterilizarea.

În acest context, Poliția Animalelor împreună cu Direcția Sanitar Veterinară au început să efectueze controale la Primăriile din județ și să dispună măsuri de corecție a neregulilor și de eficientizare a activității.

Un alt proiect propus de Lucian Rad este construirea unui Adăpost Regional de Animale, care ar urma să aparțină Consiliului Judeţean Brașov și să adăpostească animalele abuzate din întregul județ. Proiectul se afla în faza întocmirii caietului de sarcini pentru elaborarea studiului de fezabilitate și este un proiect pilot, printre primele din țară.

Lucian Rad: „Am avut multe întâlniri cu reprezentanți ai ONG-urilor din domeniul protecției animalelor din Brașov, cu Direcția Sanitar Veterinară, Poliția Animalelor, precum și cu reprezentanți ai executivului Consiliului Județean, pentru a pune la punct un plan prin care județul Brașov să devină etalon al gestionării animalelor fără stăpân.

Sursa foto: Asociația Pas Alternativ

Leave a Reply

Your email address will not be published.