Primăria Brașov ne aruncă o știre pozitivă cu titlul „Primul proiect imobiliar care trebuie să prevadă sistem de încălzire centralizat și contorizare individuală, conform Hotărârii Consiliului Local din luna aprilie”. În realitate, este un măr otrăvit. Problema este îngrămădirea care va rezulta din construirea a șase blocuri, cu 600 de apartamente în zona delimitată de bulevardele Victorie, Gării și strada Hărmanului.
Primăria Brașov mai spune: „Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a avizat astăzi proiectul de reconversie urbană a fostei Întreprinderi de Reparații Vagoane (CFR SIRV Brașov) de pe Aleea Sânzienelor, care prevede construirea unui ansamblu de blocuri cu aproximativ 600 de apartamente”. Simpla construire de noi blocuri de apartamente nu este reconversie urbană. Dar așa cum ne-a explicat George Cornea, directorul RATBV, trebuie să dăm știri pozitive. De dezbateri publice, consultări și transparență nu mai vorbim pentru că știm deja că nu se practică în administrația Scripcaru.
Detalii proiect:
– suprafața terenului este de 21.267 m.p;
– regim de înălțime propus = 2S+P+4E/8E;
– ansamblul este compus din 6 corpuri de clădire care descresc ca înălțime dinspre Vest spre Est de la P+8 la P+4 (deși pe planșă toate cele șase corpuri sunt marcate cu P+8);
– odată cu realizarea acestei investiții se creează, pentru cetățenii din zonă, acces către toate cele trei artere de circulație principale care înconjoară zona str. Hărmanului, b-dul Gării, b-dul Victoriei;
– număr total apartamente/spații comerciale: aprox. 580-600 apartamente;
– spații verzi – totalul spațiului verde va fi de 39.2% din suprafața lotului, cu mult peste prevederile PUZ-ului, de 26%. La acesta se adaugă și amenajarea de zone verzi adiacente.
– parcări: pentru a asigura o zonă de spațiu verde cât mai mare, soluția aleasă a fost de a amenaja parcările la subsol. Fiecare bloc va avea două niveluri subterane de parcări.
Aglomerarea și încărcarea pe zona respectivă poate fi anticipată de acum. La partea de spații verzi spun să rămânem sceptici, văzând cum arată proiectele imobiliare construite deja cu autorizarea lui George Scripcaru. Mai reamintesc că peste drum, la strada Hărmanului este zona IUS-Lubrifin-Lemexin, despre care George Scripcaru nici nu concepe să fie parc, pentru că și acolo sunt interese imobiliare. Așadar, imaginați-vă cum va fi peste cinci sau peste 10 ani când vor începe să crească blocurile și niciun parc.
Printre condițiile impuse dezvoltatorului au fost și cele referitoare la introducerea unui sistem centralizat de producere a energiei termice și a contorizării individuale, conform prevederilor H.C.L. nr. 227/2020.
Conform acestei hotărâri, dezvoltatorii imobiliari trebuie să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominiu, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în același timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală. Tot în obligațiile dezvoltatorilor intră contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.
Soluția aleasă de compania care derulează acest proiect imobiliar, SC Exfactor Grup SRL, a fost de instalare a unei centrale termice pentru întregul cvartal de blocuri, cu contorizare individuală la fiecare apartament și cu implementarea unui sistem de independență energetică, astfel încât fiecare locatar își poate porni sistemul de încălzire în orie moment.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply